ÔÇ×Mie-mi place plaja ├«ngust─âÔÇŁ

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 901 din 15 ÔÇô 21 iulie 2021
ÔÇ×Mie mi place plaja ├«ngust─âÔÇŁ jpeg

Avem o nou─â controvers─â na╚Ťional─â. ╚śi anume cea legat─â de plaja de la Mamaia. E prea larg─â (este o distan╚Ť─â prea mare ├«ntre zona de ╚Öezlonguri ╚Öi intrarea ├«n ap─â), nisipul nu mai este fin, ci plin de scoici grosiere ╚Öi, o chestiune serioas─â, intrarea ├«n apa m─ârii, care era extrem de lin─â pe o distan╚Ť─â mare, a devenit acum destul de repede abrupt─â ╚Öi ad├«nc─â. Altfel spus, plaja de la Mamaia este de nerecunoscut, dup─â ce a trecut prin lucr─ârile de combatere a eroziunii.

Ce a dus la aceast─â schimbare substan╚Ťial─â? Programul de l─ârgire a plajelor, derulat cu fonduri europene, ├«n majoritate, ╚Öi cu fonduri na╚Ťionale. Desigur, abordarea consumatorilor poate fi calificat─â drept superficial─â. Sup─ârarea turi╚Ötilor c─â trebuie s─â parcurg─â 100 de metri de la ╚Öezlonguri p├«n─â la apa m─ârii sau faptul c─â se ├«n╚Ťeap─â ├«n t─âlpi cu scoicile ÔÇ×ostileÔÇŁ par chestiuni f─âr─â prea mare ├«nsemn─âtate ├«n raport de importan╚Ťa lucr─ârii realizate la malul m─ârii.

├Än parantez─â fie spus, subiectivismul m─â face s─â cred c─â nemul╚Ťumirile turi╚Ötilor s├«nt aproape hilare. Trebuie, ├«ns─â, s─â recunosc c─â nu s├«nt un turist de Mamaia. ├Än ultimii ani, am avut doar c├«teva ÔÇ×desanturiÔÇŁ scurte ├«n sta╚Ťiune, toate ├«ncheiate cu multe dezam─âgiri. Nu mi-a pl─âcut niciodat─â Mamaia din cauza agresivit─â╚Ťii cu care era atacat─â plaja (multe hoteluri sau construc╚Ťii aveau tendin╚Ťa de a se extinde p├«n─â pe nisipul plajei), din cauza frivolit─â╚Ťii unor manifest─âri a╚Öa-zis distractive, patronate de fostul primar al Constan╚Ťei, ╚Öi, ├«n general, din cauza improviza╚Ťiei continue, plin─â de prost gust, pe care o puteai g─âsi ├«n sta╚Ťiune.

La fel de adev─ârat este c─â ÔÇ×mie ├«mi place plaja lat─âÔÇŁ, unde turistul poate s─â respire f─âr─â ca vecinul s─â ├«i simt─â r─âsuflarea. La Mamaia, ├«n plin sezon, lucrurile erau exact invers, adic─â toat─â lumea voia s─â vad─â pe toat─â lumea ╚Öi, pentru acest lucru, ╚Öezlongurile se apropiau la c├«╚Ťiva centimetri unele de altele, f─âr─â ca turi╚Ötii s─â par─â deranja╚Ťi.

Acum, c├«nd plaja nu mai este ├«ngust─â, c├«nd aglomera╚Ťia s-a evaporat ╚Öi, odat─â cu ea, senza╚Ťia c─â ai dat un ban pentru o chestie de lux, pentru care se ├«nghesuie o gr─âmad─â de lume, turi╚Ötii de Mamaia se simt dezam─âgi╚Ťi. Sau, pe alocuri, se simt de-a dreptul p─âc─âli╚Ťi. Trebuie s─â recunosc c─â, parafraz├«ndu-l pe Top├«rceanu, ÔÇ×mie-mi place plaja larg─âÔÇŁ, ├«n care omul poate s─â stea mai lejer ╚Öi mai departe de semenul s─âu turist.

Dar, dincolo de subiectivit─â╚Ťile de turist, tema l─ârgirii plajelor este c├«t se poate de serioas─â. Toate datele arat─â c─â este un proiect de succes. L─ârgirea plajelor ├«nseamn─â o lucrare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, ceea ce, pentru a avea o imagine comparativ─â, a fost evaluarea ini╚Ťial─â a Autostr─âzii Transilvania. De asemenea, investi╚Ťia nu se deruleaz─â doar la Mamaia, ci pe ├«ntregul litoral rom├ónesc ╚Öi ├«nseamn─â, ├«n prim─â faz─â, redarea pentru Rom├ónia a 44 de hectare de teren. ├Än a doua faz─â a lucr─ârilor se face o modernizare a plajelor ╚Öi reducerea eroziunii solului pe o suprafa╚Ť─â de peste 30 de kilometri, de la N─âvodari p├«n─â ├«n localitatea 2 Mai. De fapt, este prima lucrare de o asemenea anvergur─â realizat─â dup─â aproape o jum─âtate de secol, atunci c├«nd regimul comunist a proiectat ╚Öi construit o mare parte din sta╚Ťiunile de pe litoral. Eroziunea plajelor era evident─â, poate mai pu╚Ťin la Mamaia, dar ├«n mod clar ├«n celelalte zone ╚Öi, de aceea, lucr─ârile s├«nt absolut necesare.

Proiectul l─ârgirii plajelor este comparabil cu una dintre lucr─ârile importante de infrastructur─â pe care Rom├ónia ar trebui s─â le fac─â. El poate fi asem─ânat cu construc╚Ťia unei autostr─âzi, cu modernizarea unei c─âi ferate importante, cu ├«mp─âdurirea unei suprafe╚Ťe de teren a Rom├óniei sau cu dezvoltarea unei re╚Ťele de infrastructur─â digital─â. L─ârgirea plajelor este un proiect na╚Ťional important, pentru care s-au alocat resurse semnificative, europene ╚Öi na╚Ťionale.

Dar orice proiect important are, dincolo de anvergura sa strategic─â sau na╚Ťional─â, o finalitate foarte practic─â pentru consumatori, pentru public. ├Än cazul de fa╚Ť─â, pentru turi╚Öti. Deocamdat─â este greu de spus dac─â s├«ntem ├«n fa╚Ťa unei contradic╚Ťii majore. Adic─â dac─â proiectarea ╚Öi construc╚Ťia privind l─ârgirea teritoriului ╚Ť─ârii ╚Öi evitarea eroziunii s-au f─âcut f─âr─â s─â se ╚Ťin─â cont de caracteristicile plajei din Mamaia, de exemplu. Se puteau l─ârgi plajele p─âstr├«ndu-se nisipul fin de la Mamaia? Ceea ce ╚Ötim este c─â turi╚Ötii exagereaz─â ├«n ceea ce prive╚Öte l─ârgirea plajei. Este greu de crezut c─â po╚Ťi trece cu vederea peste construc╚Ťiile noi care agresau plaja, peste muzica asurzitoare de la barurile de pe plaj─â, dar s─â fii deranjat c─â trebuie s─â parcurgi 100 de metri p├«n─â la mare.

Dar cazul l─ârgirii plajelor aduce ├«n discu╚Ťie o dilem─â valabil─â pentru unele proiecte publice realizate ├«n Rom├ónia. De exemplu, metroul din Drumul Taberei a fost at├«t de mult a╚Öteptat, dar acum este folosit destul de pu╚Ťin de locuitorii din zon─â. De asemenea, podul peste r├«ul D├«mbovi╚Ťa din zona Splaiul Independen╚Ťei din Bucure╚Öti are o utilitate limitat─â. Exemplele pot continua: prim─âriile au intrat ├«n ÔÇ×febraÔÇŁ construirii de stadioane, iar unele fonduri europene au fost risipite pe construc╚Ťii inutile. Nu este, ├«ns─â, neap─ârat cazul plajei de la Mamaia, acolo unde ÔÇ×fi╚ŤeleÔÇŁ trebuie s─â se acomodeze la noua realitate.

Constantin Rudni╚Ťchi este analist economic.

Foto: plaja Mamaia (wikimedia commons)

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Mu┼čc─âtura de viper─â: ce nu ai voie s─â faci dac─â e┼čti mu┼čcat de acest ┼čarpe veninos
Mu┼čc─âtura de viper─â poate fi grav─â, ajung├óndu-se la deces ├«n lipsa interven┼úiei prompte. Speciali┼čtii explic─â ce trebuie f─âcut ┼či, mai ales, ce nu trebuie f─âcut ├«ntr-o astfel de situa┼úie. Sunt, de asemenea, m─âsuri de preven┼úie ┼či informa┼úii pe care orice amator de drume┼úii ar trebui s─â le cunoasc─â.
image
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia a fost obligat de judec─âtori s─â-i achite desp─âgubiri de 20.000 euro
Un b─ârbat care ┼či-a ├«n┼čelat so┼úia ┼či a l─âsat-o f─âr─â avere a fost obligat de instan┼ú─â s─â-i pl─âteasc─â daune morale ┼či compensatorii ├«n valoare total─â de 20.000 euro.
image
P─â┼úania nea┼čteptat─â a unei rom├ónce ├«n Grecia. ÔÇ×Asta cu seriozitatea ┼či amabilitatea grecilor e doar un mitÔÇŁ
O rom├ónc─â spera s─â petreac─â un concediu de vis ├«n Grecia, iar pentru asta ┼či-a rezervat din timp camere la un hotel de patru stele. Ajuns─â acolo, turista a avut o surpriz─â nepl─âcut─â.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.