Mica victorie din înfrîngere – alegeri prezidențiale în Polonia

Publicat în Dilema Veche nr. 849 din 16 - 22 iulie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Există și o veste bună după momentul trist al scrutinului din Polonia. Da, pînă la urmă, conservatorul Andrzej Duda a fost reales președinte. Cei care au crezut în Rafal Trzaskowski și în capacitatea sa de a reînscrie Polonia pe calea democrației au de ce să se întristeze, dar au și motive de speranță. Așa-numita revoluție conservatoare promisă de PiS nu va mai avea loc. Pentru că opoziția democratică începe să funcționeze.

Și exact despre asta a fost vorba, pînă la urmă, la aceste alegeri: despre drepturi și libertăți și despre democrație mai mult decît despre cine urmează să ocupe postul de președinte. Alegerile au fost mai degrabă un soi de referendum pro sau contra revoluției conservatoare decît un scrutin prezidențial. Cu o săptămînă înaintea alegerilor, sondajele de opinie arătau că cei doi adversari, președintele Andrzej Duda (PiS) și Rafal Trzaskowski (Platforma Civică), recent ales primar al Varșoviei, se aflau la egalitate. Votul a depășit confruntarea între Andrzej Duda și primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski. Miza alegerilor: a da sau nu puteri sporite liderului PiS, adică premierului Jaroslaw Kaczynski, permițîndu-i astfel să înscrie Polonia pe drumul democrației iliberale pe care a luat-o deja Ungaria vecină, condusă de Viktor Orbán. Ajuns președinte în 2015, Andrzej Duda a reușit să ducă la irelevanță funcția de președinte – și asta, într-un regim semiprezidențial. Figură politică ștearsă, lipsit de charismă și de un proiect politic, Duda a subordonat funcția prezidențială prim-ministrului și a devenit el însuși un soi de subaltern obedient al lui Jaroslaw Kaczynski: în ultimii ani, a promulgat fără să clipească toate legile propuse de  PiS, inclusiv un pachet legislativ controversat în ceea ce privește reforma Justiției. Cu două excepții minore, cînd s-a opus unor inițiative legislative și le-a trimis Parlamentului spre spre a fi reanalizate pentru ca apoi să le încuviințeze fără să fi fost modificate, Duda a rămas președintele yesman gata oricînd să se înroleze în luptele decise la sediul partidului. De pildă, împotriva „ideologiei LGBT”, împotriva mediului universitar „liberal”, a ONG-urilor etc. Uniunea Europeană și valorile europene? Ar reprezenta o amenințare la adresa națiunii și a culturii polone.

Rafal Trzaskowski a intrat în cursă în ultimul moment. Faptul că alegerile prezidențiale au fost amînate pe fondul epidemiei de COVID-19 a permis ca Platforma Civică să-l desemneze candidat. Capitalul de simpatie obținut odată cu victoria în alegerile municipale i-a adus notorietate la nivel național și a echilibrat șansele candidatului. Rafal Trzaskowski a fost susținut și de o masă destul de largă de oameni dezgustați de politica lui Kaczynski și de alegeri în general. A fost destul pentru a-l talona pe Duda, dar insuficient pentru a cîștiga alegerile.

Cum se întîmplă adesea, indecișii ajung să decidă soarta alegerilor. În turul al doilea, bătălia s-a purtat pentru a obține voturile candidatului care obținuse aproape 7% din voturi în primul tur: 1,3% din alegători au votat pentru Krzysztof Bosak (extrema dreaptă). Pentru Andrzej Duda, partida a fost destul de ușoară. Oferta sa pentru electoratul conservator: o modificare a Constituției pentru a interzice cuplurilor homosexuale să adopte copii. Nu, nu era o chestiune aflată pe agenda publică, nu există o presiune reală în Polonia în sprijinul adopțiilor pentru cuplurile homosexuale – e doar instrumentalizarea unor frici în scopuri electorale. Adică populism. Unul dintre primii politicieni aleși la nivel local care a semnat „Charta LGBT+”, un document care cuprinde cîteva propuneri de măsuri antidiscriminare în special în școli, Trzaskowski a fost nevoit să răspundă provocării lansate de adversarul politic. Și a făcut-o timid, ezitant și stîngaci, într-un context riscant. Chestiunea marginală a devenit însă, brusc, hotărîtoare: o parte din alegătorii de stînga l-au părăsit, acuzîndu-l de slăbiciune, în vreme ce alegători moderați, centriști, au renunțat să-l mai susțină.

Andrzej Duda a reușit pînă la urmă să cîștige alegerile la mustață. Însă nu trebuie trecută cu vederea victoria din înfrîngerea lui Rafal Trzaskowski: schimbarea de discurs, aerul proaspăt din politică și revitalizarea opoziției democratice, liberale, pro-europene lasă loc de speranță la alegerile parlamentare viitoare. O Platformă Civică pornită dinspre societatea civilă devine relevantă politic și capătă consistență electorală.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă
Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte.
image
Ilinca Tomoroveanu, amintiri din turnee: „Aveam impresia că, dacă aș fi trăit cu 100 de ani în urmă, ne-ar fi dus cu trăsura până la hotel“ VIDEO
Ilinca Tomoroveanu, o prezență distinsă a scenei românești, a murit în urmă cu cinci ani, la 2 mai 2019, dar moștenirea sa este neprețuită.
image
Caz revoltător în Parcul Natural Apuseni. Polonezi prinşi cu 22 de maşini într-un raliu off-road clandestin FOTO
Un grup de polonezi, îmbarcaţi în 22 de maşini de teren, au fost opriţi de rangerii Parcului Natural Apuseni. Polonezii veniseră pentru un raliu în munţi, dar au fost nevoiţi să renunţe, alegându-se şi cu amenzi de 50.000 lei

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.