Mica publicitate interbelică

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Anunțurile de mică publicitate din presa interbelică sînt foarte interesante din punct de vedere lingvistic și destul de relevante din perspectivă sociologică și culturală. Scurtele texte (al căror tipar s-a păstrat de-a lungul perioadei comuniste și rezistă foarte bine și azi, în mediul online) oferă informații interesante despre viața cotidiană a epocii, despre meseriile practicate și despre valorile invocate în relațiile interumane. Anunțurile au stilul lor caracteristic, eliptic, dictat de rațiuni economice (costul în funcție de numărul de cuvinte) și cuprind un lexic al vieții cotidiene pe care dicționarele nu l-au înregistrat în totalitate și care a dispărut în parte, lăsînd unele urme în memorialistică sau în proza realistă a epocii. În cele ce urmează, prezint cîteva exemple din cererile și ofertele de serviciu publicate în ziarul Universul, în perioada 1926-1941.

Cele mai multe anunțuri vizează îndeletniciri tipice pentru femei, ocupații de tip subordonat a căror denumire a variat destul de mult de-a lungul timpului, urmînd modele vremii și reflectînd în general tendințele eufemistice, de „înnobilare” a unor poziții care puteau fi simțite ca umilitoare. Foarte multe anunțuri privesc muncile gospodărești și îngrijirea copiilor: jupîneasă, menajeră, bucătăreasă, spălătoreasă, dădacă, doică, bonă, guvernantă. Surprinzător de rar apare termenul servitoare, preferate fiind mai elegantul jupîneasă și genericele fată și femeie, cu sensul ocupațional dezambiguizat de context sau de includerea într-o sintagmă specifică: fată în casă, femeie la toate. Cum în spiritul epocii nu par a se manifesta rețineri în a-i pune la muncă și pe copii, cineva caută chiar „fetiță 10-12 ani la copii”. Foarte rar apar unele cuvinte învechite pe care dicționarele noastre nici nu le-au înregistrat, forme feminine derivate de la denumiri de ocupații masculine, ca rîndășoaică, derivat de la rîndaș  – „om angajat într-o gospodărie particulară, care efectua muncile grele, de rînd (mai ales la grajd, în curte etc.”, în Dicționarul limbii române (DLR) – sau sufragioaică, derivat de la sufragiu sau sofragiu (forma mai apropiată de etimonul turcesc) – „slujbaș (...) care avea grijă de masă și de tacîmuri” (DLR). Unele ezitări apar în transcrierea cuvîntului german Fräulein („domnișoară”), curent în epocă pentru a denumi o bonă sau o guvernantă germană; minima adaptare e scrierea cu inițială minusculă: „fräulein germană”, „freulein la copii”, „Caut freulein iubitoare de copii”.

Mai puține sînt ofertele pentru alte tipuri de activități specifice femeilor, venite din partea unor firme: dactilografă, stenodactilografă, casieră sau casieriță, vînzătoare, încasatoare, lucrătoare, chelneriță (sau chelnăriță); în anunțurile de acest tip se evitau cuvintele fată sau femeie, preferîndu-se termenii de politețe doamnă și domnișoară („domnișoare vînzătoare”). Profesiile din domeniul îngrijirii corpului erau denumite prin termeni împrumutați din franceză, încă relativ noi și suferind unele oscilații de adaptare. Anunțurile cuprind termenul maseuză (păstrat ca atare pînă azi, cu tot cu diferența între scris și pronunțare); se ezită între coafeuză și coafeză (ultimul fiind cel impus) și mai ales între manicheuză, manicureză sau manicuristă – termen adaptat pînă la urmă, după cum se știe, în forma manichiuristă. Industrializarea produselor de vestimentație a trimis în uitare alte meserii ale epocii, cerute mai ales de firmele de croitorie: călcătoreasă(„călcătorese pentru rochii fine”), apreteză („bune apreteze”), tricoteză („femeie care tricotează”, DEX), brodeuză(„brodeuză fină convenabilă”; în DEX, brodeză – „femeie specializată în coaserea broderiilor”)Dicționarele actuale conservă forma lenjereasă („persoană care confecționează articole de lenjerie”, DEX)dar anunțurile vremii vorbesc mai ales de lenjeră sau lengieră („lengiere perfecte”). Alt nume de profesie feminină absent din dicționare este corsagieră sau corsageră („bune corsagere”), denumind desigur specializarea în alcătuirea de corsaje  (corsaj, din fr. corsage – „parte a unei rochii care acoperă bustul”, DEX). Poate deruta azi oferta pentru slujba de premieră, termen a cărui ambiguitate poate fi totuși lămurită cu ajutorul dicționarelor („femeie care supraveghează sau execută probele într-un atelier de croitorie, de lenjerie sau într-o casă de mode”, DEX).

Ocupațiile masculine – fecior, rîndaș, portar etc. – sînt mai puțin interesante din punct de vedere lingvistic. Există și aici franțuzisme încă nefixate (șofeur – șofer), specializări de croitorie omise de dicționare (hăinar, pantalonar), sintagme efemere sau cărora sensul li se va schimba (șofer de piață – „taximetrist”). Termenilor generici femeie și fată le corespund om (om de curte, om de serviciu) și băiat: „băieți mici pentru băcănie”, „băiat mic coloniale”, „băieți între 13-14 ani”, „băieți pentru servirea alunelor în local”, „băieți la ascensoare”, „băiat bun pentru bodegă”.

Despre calitățile cerute respectivelor ocupații merită să vorbim mai pe îndelete, într-un număr viitor.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Georgia Meloni FOTO Profimedia
Meloni și coaliția sa indecisă prevestesc confruntări nemaivăzute în Italia | Analiză AFP
O perioadă de incertitudine a început pe 26 septembrie în Italia după ce Giorgia Meloni a câștigat alegerile legislative, aflându-se la cârma unei coaliţii divizate ce va trebui să convină asupra unui guvern înainte de a înfrunta criza economică.
57511005 403 jpg
Schemele piramidale ale oligarhilor ruși, copiate de „baronii“ români
Baronii autohtoni, botezați astfel de presă, nu se deosebesc cu nimic de oligarhii ruși, cuvântul care stă pe buzele tuturor cu precădere de la începutul invaziei armatei lui Putin în Ucraina.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Conexiunea Kremlinului cu Casa Albă încă funcționează
Federația Rusă a tot oftat, de peste trei decenii, după întinderea teritorială a decedatei Uniuni Sovietice și iată că, pe 30 septembrie 2022, la Moscova s-a decis integrarea unor părți decupate din fostul teritoriu ex-sovietic ucrainean.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.