Mica publicitate interbelică

Publicat în Dilema Veche nr. 961 din 8 septembrie – 14 septembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Anunțurile de mică publicitate din presa interbelică sînt foarte interesante din punct de vedere lingvistic și destul de relevante din perspectivă sociologică și culturală. Scurtele texte (al căror tipar s-a păstrat de-a lungul perioadei comuniste și rezistă foarte bine și azi, în mediul online) oferă informații interesante despre viața cotidiană a epocii, despre meseriile practicate și despre valorile invocate în relațiile interumane. Anunțurile au stilul lor caracteristic, eliptic, dictat de rațiuni economice (costul în funcție de numărul de cuvinte) și cuprind un lexic al vieții cotidiene pe care dicționarele nu l-au înregistrat în totalitate și care a dispărut în parte, lăsînd unele urme în memorialistică sau în proza realistă a epocii. În cele ce urmează, prezint cîteva exemple din cererile și ofertele de serviciu publicate în ziarul Universul, în perioada 1926-1941.

Cele mai multe anunțuri vizează îndeletniciri tipice pentru femei, ocupații de tip subordonat a căror denumire a variat destul de mult de-a lungul timpului, urmînd modele vremii și reflectînd în general tendințele eufemistice, de „înnobilare” a unor poziții care puteau fi simțite ca umilitoare. Foarte multe anunțuri privesc muncile gospodărești și îngrijirea copiilor: jupîneasă, menajeră, bucătăreasă, spălătoreasă, dădacă, doică, bonă, guvernantă. Surprinzător de rar apare termenul servitoare, preferate fiind mai elegantul jupîneasă și genericele fată și femeie, cu sensul ocupațional dezambiguizat de context sau de includerea într-o sintagmă specifică: fată în casă, femeie la toate. Cum în spiritul epocii nu par a se manifesta rețineri în a-i pune la muncă și pe copii, cineva caută chiar „fetiță 10-12 ani la copii”. Foarte rar apar unele cuvinte învechite pe care dicționarele noastre nici nu le-au înregistrat, forme feminine derivate de la denumiri de ocupații masculine, ca rîndășoaică, derivat de la rîndaș  – „om angajat într-o gospodărie particulară, care efectua muncile grele, de rînd (mai ales la grajd, în curte etc.”, în Dicționarul limbii române (DLR) – sau sufragioaică, derivat de la sufragiu sau sofragiu (forma mai apropiată de etimonul turcesc) – „slujbaș (...) care avea grijă de masă și de tacîmuri” (DLR). Unele ezitări apar în transcrierea cuvîntului german Fräulein („domnișoară”), curent în epocă pentru a denumi o bonă sau o guvernantă germană; minima adaptare e scrierea cu inițială minusculă: „fräulein germană”, „freulein la copii”, „Caut freulein iubitoare de copii”.

Mai puține sînt ofertele pentru alte tipuri de activități specifice femeilor, venite din partea unor firme: dactilografă, stenodactilografă, casieră sau casieriță, vînzătoare, încasatoare, lucrătoare, chelneriță (sau chelnăriță); în anunțurile de acest tip se evitau cuvintele fată sau femeie, preferîndu-se termenii de politețe doamnă și domnișoară („domnișoare vînzătoare”). Profesiile din domeniul îngrijirii corpului erau denumite prin termeni împrumutați din franceză, încă relativ noi și suferind unele oscilații de adaptare. Anunțurile cuprind termenul maseuză (păstrat ca atare pînă azi, cu tot cu diferența între scris și pronunțare); se ezită între coafeuză și coafeză (ultimul fiind cel impus) și mai ales între manicheuză, manicureză sau manicuristă – termen adaptat pînă la urmă, după cum se știe, în forma manichiuristă. Industrializarea produselor de vestimentație a trimis în uitare alte meserii ale epocii, cerute mai ales de firmele de croitorie: călcătoreasă(„călcătorese pentru rochii fine”), apreteză („bune apreteze”), tricoteză („femeie care tricotează”, DEX), brodeuză(„brodeuză fină convenabilă”; în DEX, brodeză – „femeie specializată în coaserea broderiilor”)Dicționarele actuale conservă forma lenjereasă („persoană care confecționează articole de lenjerie”, DEX)dar anunțurile vremii vorbesc mai ales de lenjeră sau lengieră („lengiere perfecte”). Alt nume de profesie feminină absent din dicționare este corsagieră sau corsageră („bune corsagere”), denumind desigur specializarea în alcătuirea de corsaje  (corsaj, din fr. corsage – „parte a unei rochii care acoperă bustul”, DEX). Poate deruta azi oferta pentru slujba de premieră, termen a cărui ambiguitate poate fi totuși lămurită cu ajutorul dicționarelor („femeie care supraveghează sau execută probele într-un atelier de croitorie, de lenjerie sau într-o casă de mode”, DEX).

Ocupațiile masculine – fecior, rîndaș, portar etc. – sînt mai puțin interesante din punct de vedere lingvistic. Există și aici franțuzisme încă nefixate (șofeur – șofer), specializări de croitorie omise de dicționare (hăinar, pantalonar), sintagme efemere sau cărora sensul li se va schimba (șofer de piață – „taximetrist”). Termenilor generici femeie și fată le corespund om (om de curte, om de serviciu) și băiat: „băieți mici pentru băcănie”, „băiat mic coloniale”, „băieți între 13-14 ani”, „băieți pentru servirea alunelor în local”, „băieți la ascensoare”, „băiat bun pentru bodegă”.

Despre calitățile cerute respectivelor ocupații merită să vorbim mai pe îndelete, într-un număr viitor.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani