Mezamplasturi

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
„Cu bule“ jpeg

Forma mezamplast chiar există, pentru unii vorbitori, chiar dacă cei mai mulți nu au auzit-o, desigur, niciodată. Am descoperit-o din întîmplare, căutînd în Internet contexte care să indice o eventuală adaptare morfologică a expresiei mise en abyme. Google și asociaţiile de idei pot conduce ușor de la mise en abyme la mise en place și de aici la surprinzătorul mezamplast. Noul cuvînt se poate alătura cu succes vechilor deformări involuntar comice ale unor împrumuturi lexicale din franceză, ironizate în literatura secolului al XIX-lea (de exemplu, caragialeştilor musiu, bulivar sau vitrion) sau stîlcirilor unor cuvinte din viața cotidiană, din domeniul culinar ori vestimentar, persistente în secolul al XX-lea (ghivetă, șoalacrem, dupies etc.).

Mezamplast apare în general în anunțuri și în sfaturi practice, fiind, se pare, folosit cu predilecție ca un fel de termen tehnic în „organizarea de evenimente”, mai ales în pregătirea nunților: „asigurăm mezamplast” (publi24.ro); „mezamplastul trebuie să fie impecabil, dacă nu aveţi servicii de calitate refuzaţi colaborarea!” (etargoviste.ro); „superb mezamplast” (facebook.com). Sensul cel mai frecvent – care îi și asigură circulația – e de aranjament al spațiului în care se desfășoară o petrecere sau se ia masa, în special cu referire la aranjarea mesei, la ornamentație și la ambianță: „Un mare atu... îl reprezintă mezamplastul şi mîncarea” (comentariu laudativ-publicitar pe site-ul unui restaurant din Slatina); „feţe de masă curate, mezamplast complet” (amfostacolo.ro); „alege acest suport argintat pentru fructe, pentru a completa mezamplastul ideal” (bizoo.ro); „pentru o masă festivă reușită nu calitatea obiectelor care compun mezamplastul este esențială, ci integritatea lor” (hsb.ro) etc.

Termenul pare pe deplin adaptat grafic fonetic și morfologic, avînd deci, ca substantiv neutru, formă de plural: „vă punem la dispoziţie o gamă variată de aranjamente, din flori naturale sau artificiale, pene, cristale, baloane, mezamplasturi de orice tip” (bmevents.ro); „într-o sală goală, fără mezamplasturi, doar ce se aranjează la repezeală...” (amfostacolo.ro).

Constatăm că forma este folosită și în alte contexte, tehnice („Ce rol joacă burlanele în mezamplastul acoperişului?”, acoperisulcasei.ro) și chiar metaforice. Ideea de „dispunere, aranjament” permite extinderi figurate, iar perceperea unei deformări se asociază cu ironia, indicată de punerea cuvîntului între ghilimele: pentru a se descrie fie gătirea peștelui – „indiferent cum îl preparaţi, cartoful îi strică «mezamplastul»” (infopescar.tv) –, fie pregătirea strategică a unei ședințe de partid: „Deputatul C.R.-Mitralieră a făcut «mezamplastul» la CEx PSD” (stiridearges.ro).

Există, desigur, multe atestări ale sintagmei care îi păstrează ortografia din franceză (adăugîndu-i doar cratime între cuvintele componente) și îi confirmă adaptarea morfologică, ca substantiv neutru, articulabil și cu desinențe de plural: mise-en-place-ul, mise-en-place-urile. În franceză, sintagma este feminină (acesta fiind genul substantivului mise – „punere”) și are sensul general de „aranjare, punere la locul potrivit”. Intrată în română, formula a avut, probabil, ca în multe alte cazuri, o circulație predominant orală, urmată de o transcriere relativ fidelă a pronunției: mizanplas. Această variantă, apropiată de etimonul francez, are atestări, chiar literare: „Rar, Ion organiza o expoziţie. Cum era obiceiul pe atunci, artiştii se ocupau de tot: băutură, papa, „locaţie“ şi mizanplas” (Florin Iaru, Fraier de Bucureşti, 2016).

Trecerea de la mizanplas, franțuzism acceptabil, puțin cam pretențios, la deformarea involuntar caricaturală mezamplast este explicabilă nu doar prin ruperea legăturii cu etimonul, în vorbirea unor necunoscători de franceză, ci și prin fenomene de analogie, atracție şi hipercorectitudine. Trecerea de la i la e în franțuzisme este dictată de falsa impresie a unor vorbitori că i ar fi o greșeală: ceea ce a condus, de exemplu, la forma bleumaren, în locul corectului bleumarin. Varianta mezanplas este destul de frecventă („Dacă-ţi făceam eu un mezanplas cum scrie la carte... Ştii măcar ce-i ăla un mezanplas? – Nu ştiu! a recunoscut Lăzărică”, Nicolae Mateescu, Sărbătoare legală, 1990) și chiar explicată ca termen de specialitate: „astăzi ne vom opri atenția asupra a ceea ce se numește mise-en-place, transformat în românescul mezanplas” (le-chateau.ro).

Deformarea părții finale a cuvîntului se poate explica prin analogie: statistica disponibilă pe platforma Dexonline ne indică prezența în dicționare a doar două cuvinte terminate în -plas, marginale (împrumuturi din franceză: biplas şi monoplas), față de 67 cu terminația -plast. Acestea din urmă sînt destul de tehnice (duroplast, rizoplast, termoplast etc.), cu excepția lui leucoplast, dar sînt suficiente pentru a face ca  terminația -plast să fie mai plauzibilă pentru vorbitori decît -plas. În fine, îndepărtarea treptată de etimon conduce și la scrierea -mp- în loc de -np- (acomodare normală din punct de vedere fonetic), în interiorul cuvîntului.

Dintre extrem de numeroasele sintagme și locuțiuni franceze care au ca element central substantivul mise (din care provine în română miză), există unul înregistrat de dicționare, într-o formă adaptată grafic, fonetic și morfologic: mizanscenă (din mise en scène), păstrat ca feminin prin suprapunerea cu scenă. Cît despre mise en abyme, acesta e oricum livresc și nu riscă deformări comice. În uzul său limitat se poate doar observa o oscilație de încadrare: fie între substantivele neutre (pornind de la formă), fie între feminine (ca în franceză).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.