Mesa

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
„Cu bule“ jpeg

Cuvîntul mesa s-a păstrat doar în cîteva expresii, destul de puțin folosite în prezent. Îl găsim uneori în comentarii de pe Internet, aparținînd poate unor persoane mai în vîrstă: „D. a fost băgat mesa inclusiv de colegii de partid” (wordpress.com, 2017); „străinul cu care a făcut afacerea a plecat și el a intrat mesa!” (universul.net, 2020). Dicționarele înregistrează, pe baza unor texte mai vechi, cîteva construcții cu sens apropiat: a băga mesa – „a aduce pe cineva într‑o situaţie dificilă, a‑l face să intre într‑o încurcătură” –, a lăsa mesa – „a lăsa pe cineva în încurcătură; a abandona” –, a cădea (sau a intra) mesa – „a ajunge într‑o situaţie dificilă, periculoasă”. Originea cuvîntului a fost explicată de Alexandru Graur, în 1936 (în Bulletin linguistique, IV): mesa provine din greacă, din adverbul mesa, cu sensul „înăuntru”. Calchiate după greacă sau dezvoltate în interiorul limbii române, expresiile care conțin forma mesa au un sens metaforic și eufemistic destul de ușor de înțeles: cineva ajunge sau e împins să intre înăuntru, adică în ceva neplăcut – un necaz, un bucluc, un impas.

Dicționarul academic (Dicționarul limbii române, DLR, Litera M) ilustrează cuvîntul mesa printr-un citat din Mateiu Caragiale, din Craii de Curtea-Veche. Este probabil cel mai cunoscut context de apariție a cuvîntului, într-o replică în care Gore Pirgu își deplînge insuccesul la jocul de cărți: „Cu toate astea am intrat mesa, se văicări el, am intrat și nu pot afla mîngîiere. Dar are să mi-o plătească, și scump, caiafa asta bătrînă, am să-l curăț”. Cuvîntul are însă și atestări mai vechi, de dinainte de publicarea Crailor de Curtea-Veche. Apare de două ori chiar la I.L. Caragiale, care îl folosește în versurile sale parodice, într-un joc de cuvinte: „O! Lina mea-i săracă / Pribagă Messalina! / ...Ei și?... ce-mi pasă dacă / Mă bagă mesa Lina” (Din carnetul unui poet simbolist); „Fugind de-a lungul vremii, pribagă, Messalina! / Ce-mi pasă că la urmă mă bagă messa Lina?(Pe oceanul vremii). Contrastul între tonul solemn al poeziei și expresia colocvială e desigur voit, ironizînd – printr-o omofonie forțată, dar cu atît mai obsedantă – artificialitatea exceselor formale din poezia epocii.

De fapt, mesa apare chiar mai devreme în literatura română, în comediile lui Alecsandri, mai ales în imitarea comică a vorbirii străinilor, procedeu des folosit în epocă. În replicile unor greci, deformarea cuvintelor românești și amestecul de coduri oferă indicii despre ceea ce era perceput ca tipic în pronunția acestora, dar și despre ce putea fi înțeles de spectatori fără explicații speciale. Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea, evocînd limbajul împănat de grecisme al epocii premoderne care tocmai se încheia. Personajul Chir Gaitanis (Nunta țărănească, 1848) introduce adverbul mesa în mai multe contexte ușor de înțeles, plîngîndu-se că i s-a pus piper în tabacheră („nu stiu ține mi a mestecato piperi mesa is to tabacheri”) sau utilizînd expresia populară a sufla în borș („a se amesteca nechemat în treburile cuiva”): „nu laso se mi sufla niste țaranoi is to borsi mesa”. Kir Zuliardi, din piesa cu același titlu, inserează cuvîntul în enunțuri mixte, care amestecă româna și greaca, de pildă într-un bilet către soție: „o comisaris tis polițias m-a închiso la grosi mesa” (comisarul de poliție m-a închis la gros/la închisoare/înăuntru). Același personaj combină grecismul cu o construcție idiomatică românească, a băga în cofă: „Am pus-o in cofa mesa pe țarancuța”. A băga mesa și a băga în cofă sînt, evident, expresii sinonime. Nu doar grecii din comedii folosesc cuvîntul; expresia a pune mesa apare la personajul Hagi Petcu (din piesa Ginerele lui Hagi Petcu): „M-au pus mesa, berbantul!”. În presa din prima jumătate a secolului al XX-lea, expresiile conținînd mesa apar din cînd în cînd: „A vrut alde pungașu de Ghiță Ghițoi să mă-nfunde (…), da’ l-am băgat mesa eu pe el!” (Universul, 1909); „Vorba e, cine a fost băgat mesa?(Adevărul, 1916); „Eu am intrat mesa fără nici o vină” (Realitatea ilustrată, 1935); „A fost prost și a căzut mesa” (Curentul, 1938). Ca ecou tîrziu și ca emblemă a balcanismelor, regăsim mesa în Levantul lui Mircea Cărtărescu, în Cîntul al unsprezecelea, cînd personajele pătrund în Bucureștiul contemporan: „Nastratin şi Leonidas ei pe loc rămîne mesa / Fetişcane-n blugi cînd vede cum li se suceşte fesa”.

Chiar dacă ar ieși definitiv din uz, expresiile în care intră mesa au atestări în literatură, deci vor continua să fie cunoscute cel puțin prin explicațiile filologice din notele de subsol.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.