Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Păi, chiar mă întrebam cînd va veni ziua în care să vorbim despre o cafteală în paginile acestei venerabile publicaţii. Căci asta, da, dilemă veche, ba chiar una dintre cele mai vechi ale omenirii conjugale: să-i ard una sau nu? Mîţoşeala dintre antrenorul şi impresara care obişnuiau să-şi împartă jucători şi apartamente în Dubai şi care acum şi-au împărţit zgîrieturi, dosuri de palme, degete în ochi şi trasuri de păr – un balet modern din care doar flegmele au lipsit – e ultimul episod dintr-o terfenovelă vîndută altădată pe bani buni unor televiziuni dornice de bube, mucegaiuri şi noroi preanăscătoare de urîţenii noi. Faptul că finul divorţaţilor în acte, dar nu şi în moravuri a fost pus să filmeze întreaga scenă pentru ca apoi noi toţi să ne delectăm cu detaliile sordide ale acestui catch stradal ne arată că oamenii ăștia nu suportă să nu se dea în stamba ochiului public nici măcar în momentele cele mai intime – căci ce poate fi mai intim decît o bătaie, parte în parte, în familie? Sexul, comparativ, e, cum ar zice anglofonii, overrated. Nu mă îndoiesc că audienţa unor astfel de poale-n cap e mai mare decît, să zicem, un banal Mioveni-Chindia. Ba chiar şi un Steaua-Dinamo ar putea fi în pericol, dacă am mai şti ce înseamnă Steaua-Dinamo, căci după ce am pierdut flotele şi fabricile, am rătăcit pînă şi identitatea unor echipe istorice, ai căror arendaşi au ajuns mai importanţi decît moşia pe care şi-au aşezat curul de cîteva hectare. Observaţi că, dacă mă gîdilaţi cu subiecte de rigolă, mă pot coborî firesc şi terminologic la înălţimea lor. Aşa că putem avea îndoieli despre autenticitatea unui derby, dar nu şi despre spectaculozitatea unui croşeu aplicat de o femeie unui bărbat, cum a fost cazul celui încasat de Dan Alexa, pare că tot pe teme de budoar, de la Anamaria Prodan. În cazul despre care ne facem că discutăm, a fost şi mai şi, în sensul că a dat şi el, ba chiar pare că a ridicat primul mîna. Apoi s-a prezentat mîndru şi învineţit la botezul ultimului său copil. Cu o alta, evident. Urmează returul. O transmisiune prin gaura cheii în prime time,la concurenţă cu Liverpool-United, nu pare o nebunie. Nebuni sînteţi voi cei care credeţi că tărăşenia nu e decît un banc prost. Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.