McDonald's fără Hamburger. Piaţa neagră merge bine.

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
McDonald's fără Hamburger  Piaţa neagră merge bine  jpeg

 ● Piaţa neagră merge bine. Greu afectată de criza economică mondială, Lituania se confruntă cu o creştere a taxelor şi impozitelor. Din cîte a observat un jurnalist local, există un sector care merge, totuşi, bine: piaţa neagră. „Să cumperi motorină de la şoferii din Belarus, care se opresc pe zonele de odihnă din jurul oraşului Vilnius, este destul de uşor. Dar maşina mea merge pe benzină. Am decis deci să caut vînzătorii de combustibil pe Internet. Trei sferturi din vînzători propun motorină. Nu este greu de înţeles de ce: motorina încape în cantităţi mari în rezervoarele camioanelor. Iar benzina este transportată în bidoane ascunse în maşini sau microbuze. Sunînd la mai multe din numerele de telefon indicate, am aflat mai întîi că în acest moment nu prea se găseşte benzină. Dar, în cele din urmă, am reuşit să mă înţeleg cu un vînzător, şi ne punem de acord pentru o întîlnire. (...) Cumpărătorii ocazionali, ca mine, sînt destul de rari. Vînzătorii evită să aibă de-a face cu ei şi se tem ca aceştia să nu fie poliţişti sau inspectori de la impozite sub acoperire. (...) La pompă, 40 de litri m-ar fi costat cu 28,4 litas mai mult. Dacă aş veni în fiecare săptămînă la acest garaj să fac plinul, aş economisi 114 litas pe lună. La sfîrşitul anului, aş avea cu 1370 mai mult în portofelul meu. Ce rău face statului tranzacţia mea? Pentru un litru de benzină vîndut legal, statul primeşte aproximativ 2,2 litas. Făcînd plinul cu benzină de contrabandă, privez cuferele statului de 88 de litas. Dacă aş folosi acest combustibil tot anul, atitudinea ar cauza statului pierderi de 4500 litas.“ (...) În Lituania, piaţa contrabandei de ţigări este şi mai importantă decît cea a carburanţilor. Dar vînzătorii de ţigări sînt şi mai prudenţi decît „pompiştii“. (...) Potrivit datelor unui sondaj realizat de JTI, 62% dintre fumători se aprovizionează de pe piaţa neagră. Statul ar pierde în fiecare an 550 de milioane de litas. (după presseurop.eu)  

McDonald’s fără hamburger? Evident, în Franţa, evident, la Paris. Celebrul lanţ american de fast food îşi deschide un restaurant-prototip în cartierul Defense. Amatorii de Big Mac vor fi, probabil, dezamăgiţi pentru că din meniurile restaurantului lipseşte tocmai legendarul hamburger. În oferta preconizată pentru noul McCafé se va pune accent pe salate: există un potenţial imens pentru produse naturale – a explicat Isabelle Kuster, vicepreşedinta operaţiunilor McDonald’s pentru Europa. Restaurantul de la Paris e un laborator, un spaţiu de testare a pieţei. Dacă se dovedeşte că acest concept e viabil din punct de vedere comercial, el va fi introdus la scară largă şi în alte regiuni ale Europei. Deocamdată McDonald’s vinde de cinci ori mai mulţi hamburgeri decît salate; o echilibrare a ofertei ar fi în beneficiul întregului lanţ de restaurante. Pe de altă parte, ca să poată concura şi cu Starbucks, McDonald’s şi-a propus să creeze în restaurantele sale spaţii destinate consumatorilor de cafea şi să-şi diversifice produsele de cafetărie. (după Le Figaro)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.