„Măsuri carantinești”

Publicat în Dilema Veche nr. 850 din 23 - 29 iulie 2020
„Cu bule“ jpeg

Redefinirile juridice ale unor termeni intens folosiți în ultima vreme (mai ales carantină şi izolare) îi vor fi făcut poate pe unii cititori să-i caute și în dicționarele noastre, mai ales în cele puse la dispoziția tuturor de foarte utila platformă dexonline. Definițiile sînt cît se poate de clare și cuprinzătoare („punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bîntuită de o epidemie”; „izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie”, DEX); atrage însă atenția etimologia cuvîntului. În DEX și în alte dicționare contemporane, cuvîntul carantină este prezentat ca împrumut din rusă, în conformitate cu principiul aplicat în lexicografia românească din ultimii 70 de ani, al etimologiei directe. Se indică, astfel, indiferent de sursa primară, doar ultima verigă a lanțului de transmitere prin care se presupune că a intrat în limbă un cuvînt internațional. În vechiul dicționar academic – Dicționarul limbii române, coordonat de Sextil Pușcariu (Litera C, 1940) –, era indicat, ca sursă a cuvîntului, termenul francez quarantaine, făcîndu-se astfel abstracție de căile imediate de pătrundere. Opțiunea autorilor DEX-ului pentru explicația prin rusă a fost determinată probabil de forma cuvîntului, mai apropiată de rusescul karantin decît de forma din franceză, care ar fi trebuit să dea, în cazul unei preluări directe, carantenă. A contat desigur și perioada primelor atestări, de la începutul secolului al XIX-lea, pusă în legătură cu reglementările din timpul ocupației rusești. La acestea se referea guvernatorul Pavel Kiseleff, într-un discurs la „deschiderea Obșteștii Extraordinare Adunări a Moldovei” din 8 mai 1831: „alte legiuiri organice regularisesc (...) așezămîntul și poliția carantinilor întocmite spre asiguranția sănătății principaturilor” (text reprodus de Th. Codrescu, Uricarul, II). Prima atestare a cuvîntului descoperită pînă acum și consemnată în dicționare îi aparține lui Al. Beldiman și apare într-un text versificat despre Eterie („Deleanul și Pendedeca privea din carantină cum să bate ceilalţi”). Dicționarul etimologic al limbii române, recent apărut, preferă să explice cuvîntul ca provenind din turcă.

De fapt, termenul are formă asemănătoare – karantina sau karantin, cu minime variaţii – în mai multe limbi din zonă (turcă, greacă, bulgară, sîrbă etc.). Era folosit și în afara Principatelor, în Imperiul Austriac. De exemplu, medicul Pavel Vasici, reprezentant al Școlii Ardelene, a avut funcția de „director al carantinei Timișului”, pe care și-o trecea pe coperta cărții sale Neputința și a ei totală vindecare, publicată la Brașov, în 1846. August Treboniu Laurian, în Istoria românilor (1862), descria o serie de porturi, arătînd că Giurgiu era înzestrat „cu o carantină și cu o trecătoare peste Dunăre”. Instituția și clădirile carantinei erau specifice orașelor de graniță și mai ales porturilor (Giurgiu, Brăila, Sulina etc.), în care influențele lingvistice se întrepătrundeau.

În textele juridice și administrative din secolul al XIX-lea exista și adjectivul carantinesc, destul de frecvent folosit (măsuri carantinești, medic carantinesc) ieșit apoi din uz: se vorbea, de pildă, de .„înființarea unui cordon carantinesc” (Instrucții pentru medicii primari ai districtelor, 1862). Mai multe atestări ale substantivului și ale adjectivului găsim în Amintirile colonelului Lăcusteanu, publicate în anii ’30 în Revista Fundațiilor Regale: „1849 iunie 20, a sosit turcu de la Constantinopol în carantina Brăilei”; „directorul carantinei”, „încăperile carantinei”, „șezînd în vapor sub carantină, se îndeplinea și legea carantinească”, „curtea caselor carantinești” etc. Alte referiri la reglementările carantinei la începutul secolului al XIX-lea și chiar relatarea unui episod comun, în care măsurile sanitare intraseră în conflict cu protocolul domnesc, apar și în Istoria fondării orașului București a lui Dimitrie Papazoglu (Pappasoglu), care scrie, la un moment dat: „Iată dar stricteţea cu care se păzeau carantinele la vremuri de epidemii, şi mă fălesc că, între paznicii acestor măsuri carantineşti, am fost şi eu, ca comandant de companie, la anii 1837 şi 1838”. Adjectivul reapare azi doar prin citate istorice sau în jocuri de cuvinte: în Internet găsim evocarea glumeață și efemeră a unui „1 mai carantinesc”. Verbul a carantina, în schimb, e de uz curent.

În română, termenul carantină nu e transparent, ca echivalentele sale din alte limbi romanice. În italiană, de pildă, au existat cititori care reproșau uzului actual al cuvîntului quarantena o inadecvare, simțindu-l legat de quaranta („patruzeci”). Lingvistul Lorenzo Tomasin le răspunde într-un articol, arătînd că modificarea semantică s-a produs de mai multe secole, termenul desprinzîndu-se de semnificația inițială și aplicîndu-se unui număr mai mic de zile. E interesant că inițial, în franceză, dar și în italiană, quarantaine și quarantena aveau un uz religios, referindu-se la cele 40 de zile de post ale Paștelui, la durata unor penitențe, a unor indulgențe sau pomeniri. Există astfel o legătură îndepărtată între carantină și românescul păresimi (provenit din denumirea latinească a celor patruzei de zile – quadragesima).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Blogul urmăreşte îmbunătăţirea relaţiei dintre părinţi şi copii (Foto Arhivă)
Noile cercetări dau speranță cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate
O nouă moleculă ar putea fi cheia pentru a rezolva misterele infertilității feminine. Cercetătorii australieni au făcut un pas uriaș către tratamente mai eficiente.
fresca de la castelul corvinilor
Povestea lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Cine era românul care a câștigat admirația regelui Ungariei
Pe 18 octombrie se împlinesc 615 ani de prima atestare documentară a Huniazilor, familia faimoasă în Europa datorită lui Ioan de Hunedoara și a fiului său regelui Matia Corvin. Voicu, tatăl cavalerului Ioan de Hunedoara a fost și el un personaj remarcat pentru meritele sale militare.
castane coapte jpeg
Cea mai delicioasă gustare în sezonul rece. Cum prepari castane la cuptor și ce trebuie să faci dacă le vrei moi sau crocante
Castanele sunt o gustare ideală pentru sezonul rece. Mirosul și aroma lor se simte în toată casa, iar majoritatea oamenilor sunt încântați să le savureze proaspăt scoase din cuptor, fie ele moi sau crocante, în funcție de preferință. Iată cum se prepară.
lunetist rus sursa foto Unsplash jpg
Generalul Grumaz: „Nu avem voie să-i subestimăm pe ruși (...) Ar ocupa atât de rapid aceste teritorii încât occidentul nu ar avea timp să reacționeze”
Generalul Alexandru Grumaz avertizează asupra riscurilor care exista pentru Republica Moldova și pentru România în următoarea perioadă. Într-o analiză pentru „Adevărul”, generalul arată că ocuparea Ucrainei de către Rusia ar pune într-o situație complicată România.
Lamborghini Urus foto Lamborghini png
Cum a jefuit o bandă de români zeci de pensionari americani bogați. Cu o parte din bani hoții și-au cumpărat Lamborghini și Ferrari
A făcut vâlvă în America la începutul lui 2023 cazul unei bande de români acuzați de FBI de spălarea a peste 1,4 milioane de dolari, bani proveniți din jafuri și escrocherii. În această săptămână, o instanță din România a aprobat extrădarea în America a unuia dintre membrii bandei.
herastrau jpg
Sunt cele mai frumoase parcuri din România! Trebuie să le vizităm cât timp mai avem parte de vreme frumoasă
După cum putem observa cu toții, temperaturile din termometre au mai scăzut, iar, destul de curând, vom începe să ne apropiem și de luna noiembrie. Dar, vremea încă rămâne îndeajuns de frumoasă încât să ne permită să mergem la plimbare în natură, alături de cei dragi!
Istoria Black Friday in Romania jpg
Black Friday 2024 la eMAG. Când începe și cât durează
Economiștii anticipează că puterea mai mare de cumpărare a românilor din acest an va crește și veniturile comercianților care organizează Black Friday în acest an.
Vladimir Putin FOTO Profimedia
Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiulu
cafea antiglont jpg
Cum se face cafeaua „antiglonț”, care te ajută să topești kilogramele în plus și să ai energie toată ziua. 3 ingrediente fac adevărate minuni
Undeva în jur de 60% din populația lumii bea cafea, iar pentru mulți dintre noi, cafeaua este chiar prima băutură pe care o consumăm dimineața.