Măștile lui Musk

Publicat în Dilema Veche nr. 969 din 3 noiembrie – 9 noiembrie 2022
Elon Musk © wikimedia commons
Elon Musk © wikimedia commons

Elon Musk este, ca orice om bogat, interesant, seducător, dar, în același timp, controversat și chiar de-a dreptul răsfățat. Construcțiile de business realizate de Musk sînt incontestabile. A creat Tesla, prima mașină electrică importantă, cea mai sofisticată și, pînă la un punct, cea mai vîndută. Mai mult, Musk a dus Tesla în topul companiilor cu cea mai mare capitalizare pe Bursa de la New York. Este o performanță de netăgăduit, greu de realizat, la care guralivul Musk a avut meritul său de imagine, în afară de cel cu totul special privind viziunea de a dezvolta un automobil electric.

Un alt proiect îndrăzneț al lui Musk, realizat cu brio, a fost rețeaua de sateliți. Dacă privim evoluția omului de afaceri vom vedea la el cele mai importante caracteristici ale unui antreprenor: viziune, curaj, o bună capacitate de comunicare și, în ultimă instanță, capacitatea de a pune în practică proiectele pe care le gîndește. Calitatea de a operaționaliza proiectele, în special, este esențială, pentru că mulți oameni au idei, dar puțini le pot și pune în practică.

Însă Musk „a sărit calul” de mai multe ori. De exemplu, atunci cînd a fost suspendat de Comisia de Valori Mobiliare din SUA pentru declarații care au influențat piața, respectiv evoluția acțiunilor Tesla. Elon Musk a fost mult prea vorbăreț, în sensul că, prin declarațiile sale, a manipulat prețul acțiunilor. O culpă care în SUA nu poate fi iertată nici de autoritatea de supraveghere a pieței, nici de către investitori. Musk a plătit pentru greșelile sale (adică pentru afirmațiile legate de acțiunile Tesla), a fost nevoit chiar să se retragă pentru o perioadă din Consiliul de Administrație de la Tesla și, pînă la urmă, compania a continuat să crească propulsată și de fundamentele economice, adică de rezultatele financiare bune obținute.

Dar lui Musk îi place să se joace. Știe că are fani, suporteri înflăcărați și mici investitori care l-ar urma pînă la capătul lumii. De aceea, a făcut tot felul de declarații excentrice, care au manipulat piața criptomonedelor, acolo unde, în lipsa reglementărilor, nimeni nu-l poate amenda. În felul acesta, parcă pentru a testa loialitatea celor care îl urmăresc pe rețelele sociale, manevrează prețul unei monede digitale care practic nu contează pe piață, dar care are o singură calitate și anume are un nume simpatic, dogecoin.

Elon iubește declarațiile și adoră să fie urmat de oameni. Iar investitorii mici nu ezită să îi dea credit, indiferent cît de multe „chestii” năstrușnice spune sau scrie Musk.

Numai că lucrurile serioase trebuie tratate ca atare. De exemplu, în aprilie a.c., Musk a anunțat că intenționează să cumpere Twitter, anticipînd și suma pe care o va plăti pentru companie și implicit micilor acționari. Au urmat o vară și o toamnă în care, în stilul caracteristic, Musk i-a ținut pe jar pe acționarii rețelei sociale, în sensul că a căutat 1.000 de motive pentru a renunța la achiziția Twitter. Doar că, de data aceasta, nu a fost de joacă. Un grup de investitori l-a dat în judecată pentru a-și respecta promisiunea.

Presat prin Justiție, Elon Musk a fost aproape obligat să plătească 44 de miliarde de dolari pentru rețea. O sumă considerată substanțială pentru Twitter, chiar dacă rețeaua socială are, totuși, 110 milioane de utilizatori, inclusiv conturile false reclamate de Musk în perioada în care căuta scuze pentru a renunța la achiziția Twitter.

Micii investitori sînt mulțumiți: vor primi 54,20 dolari pentru fiecare acțiune, în total Musk urmînd să plătească 44 de miliarde de dolari. Dar grijile lui abia acum încep. Elon Musk a anunțat o adevărată revoluție pentru Twitter. Aruncă multe cuvinte mari care toate converg către ideea că va restabili libertatea de expresie în rețeaua socială.

„Pasărea a fost eliberată”, a scris, bineînțeles, pe Twitter, Elon Musk. Și a continuat cu decizii în viața reală, respectiv i-a concediat pe primii patru din ierarhia rețelei sociale, fără, însă, a putea opri și plățile compensatorii către aceștia, în sumă totală, se pare, de 122 de milioane de dolari.

Elon Musk flutură drapelul schimbărilor la Twitter, vorbește despre libertatea de exprimare, despre modificarea politicii de moderare a rețelei sociale și despre principii înalte. Deocamdată, însă, puțină lume pare să aibă încredere în omul de afaceri. Angajații sînt speriați că vor fi dați afară, analiștii cred că Musk nu își va putea permite să schimbe prea mult din politica de publicitate, iar unele companii și oficiali au reacționat deja la anunțarea achiziției.

De exemplu, compania General Motors a anunțat că va opri temporar campaniile de publicitate pe Twitter. Motivele sînt destul de clare: pe de o parte, Tesla este un ghimpe în coasta producătorului de automobile General Motors, pe de altă parte, toată lumea încearcă să vadă încotro se va duce Twitter sub conducerea lui Musk. Interesant este că și Guvernul german a transmis că monitorizează evoluția rețelei sociale și, în funcție de acest lucru, va decide dacă își va păstra sau nu prezența pe platforma socială. India a transmis că se așteaptă ca Twitter să respecte regulile locale.

Desigur, planurile lui Musk sînt mari și el nu se sperie de dificultățile care apar la început. În acest moment, Musk irită și stîrnește îngrijorare în aceeași măsură în care inspiră încredere și produce entuziasm. Așa au stat lucrurile și în ceea ce privește ideea lui de a face un sondaj cu privire la necesitatea începerii unor negocieri de pace între Ucraina și Rusia. Deocamdată, Musk a transformat „în aur” toate afacerile pe care le-a atins. Să vedem dacă acest lucru se va întîmpla și cu Twitter.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Fost membru CNA, atac la adresa unui concurent de la Românii au talent. Ce răspunde mama băiețelului luat în vizor
Mama lui Rareș Prisacariu, băiețelul care a primit Golden Buzz-ul la emisiunea Românii au talent a răspuns la reacția dură pe care Radu Herjeu, fost membru CNA, a avut-o după emisiune.
image
Clujul depășește la PIB orașe similare din Estul Europei. „Percepția e una, realitatea e alta”
Zona Metropolitană Cluj a depășit, în ceea ce privește Produsul Intern Brut, zone metropolitane din jurul altor orașe similare din țări estice. Economistul Radu Nechita explică de ce clujenilor nu li se pare că ar trăi mai bine.
image
Marius Manole, în șoc hipotermic pe scenă!
„Ce avem noi aici?”, o piesă de teatru scrisă și regizată de Lia Bugnar, jucată de Carmen Tănase, Maria Obretin și Marius Manole, a fost un succes deplin la Birmingham, unde spectatorii nici măcar n-au observat că Marius Manole a intrat șoc hipotermic.

HIstoria.ro

image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.
image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.