Mașinile autonome și etica IA

Peter SINGER TSE Yip Fai
Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Luna trecută, autoritățile de reglementare din California au permis ca două companii care operează autovehicule autonome să accepte, în San Francisco, clienți cu plată. Prima săptămînă nu a mers bine. Una dintre mașini s-a „autocondus” pe o porțiune de ciment proaspăt turnat a unui drum aflat în construcție, deși șantierul era semnalizat de conuri de trafic și muncitori cu fanioane. Mașina s-a împotmolit în cimentul umed și compania urmează să plătească repavarea străzii.

Cu ocazia unui incident mai grav, un pasager al unei mașini autonome a fost rănit într-o coliziune cu o autospecială de pompieri. În urma incidentului, operatorul a acceptat să-și înjumătățească numărul de mașini autonome operate în San Francisco.

Decizia de a da undă verde mașinilor autonome poate marca începutul unei noi ere a transportului sau se poate dovedi un fals început. În orice caz, problemele ridicate de mașinile autonome sînt un ecou al multora dintre întrebările etice prilejuite de impactul Inteligenței Artificiale (IA) asupra vieții de zi cu zi.

O lume în care cele mai multe vehicule ar fi complet autonome ar avea multe avantaje. Majoritatea mașinilor private petrec mult timp fără să circule. Dacă fiecare dintre noi ar putea chema un vehicul autonom oricînd e nevoie, nu ar mai fi necesar să deținem o mașină proprie, ceea ce ar economisi resursele. În plus, menținînd traficul mai fluid, utilizarea la scară largă a mașinilor autonome ar putea economisi combustibil și timp.

Dar cel mai important argument pentru a elimina conducătorii auto umani este că în felul acesta s-ar putea elimina și erorile umane care provoacă nenumărate accidente, răniri și decese în trafic. (Administrația Națională SUA pentru Siguranța Traficului Rutier a înregistrat anul trecut pe șoselele SUA 42.795 de decese.)

Elon Musk a spus că dezvoltarea autovehiculelor complet autonome e o obligație morală, întrucît poate asigura un „viitor, practic, fără accidente”. Dar acest viitor e încă departe: pînă în momentul de față, autovehiculele Tesla produse de compania lui Musk au fost implicate în mai mult de 700 de accidente, soldate cu 17 decese, atunci cînd funcționau pe Autopilot – funcția lor de conducere asistată.

Ambele companii care operează mașini autonome în San Francisco pretind că mașinile lor sînt implicate în mai puține accidente – și, mai ales, în mai puține coliziuni soldate cu răniri – decît șoferii umani în împrejurări de trafic similare. Dar validitatea unor astfel de afirmații e contestată, din cauza îndoielilor cu privire la pertinența comparării împrejurărilor de trafic.

Și totuși, chiar dacă cea mai nouă generație de mașini fără șofer e mai puțin sigură decît șoferul uman mediu, s-ar putea argumenta că punerea lor în circulație acum e justificată, deoarece va salva foarte multe vieți pe termen lung. Atunci cînd mașinile autonome se vor perfecționa, s-ar putea chiar să impunem conducătorilor auto umani viteze mai reduse sau să le interzicem cu totul să conducă, în ideea că riscul pe care aceștia îl prezintă pentru ceilalți participanți la trafic va deveni, prin comparație cu opțiunea mai sigură oferită de mașinile fără șofer, inacceptabil.

Nu e de mirare că taximetriștii se opun „robo-taxiurilor” – o reacție similară avînd loc și în alte domenii în care IA amenință să ia locurile de muncă ale oamenilor. Prin creșterea productivității, spun susținătorii ei, IA ne va permite să obținem un echilibru muncă/viață privată mai bun. Dar „noi” nu îi va include pe cei cărora IA le va lua locul de muncă – mai puțin în cazul în care angajații vor fi recalificați pentru alte munci sau companiilor li se va impune să le plătească angajaților un salariu decent pentru o săptămînă de lucru mai scurtă. Va exista însă voința politică pentru a impune așa ceva?

Privind mai departe în viitor, ce se va întîmpla dacă IA se va răspîndi într-atît, încît doar o mică parte dintre oameni vor mai lucra? Vom fi oare capabili să inventăm noi scopuri care să înlocuiască menirea muncii, aceea de a conferi un sens și un sentiment de împlinire vieților noastre?

Programarea IA va fi probabil un alt domeniu care va trebui reglementat. Pentru a reveni la exemplul autovehiculelor fără șofer, consumatorii unei piețe nereglementate își vor dori mașini care minimizează riscurile pentru ei înșiși și pentru pasagerii lor, chiar dacă asta implică riscuri considerabil mai mari pentru pietoni. Dar dacă toate mașinile ar fi programate astfel, numărul celor uciși sau răniți de către mașini va fi mai mare decît în cazul în care mașinile ar fi programate să urmărească strategii de diminuare a riscurilor, indiferent că e vorba de cei aflați în mașină sau de cei din afara ei. Doar o reglementare care impune o astfel de „imparțialitate” poate preveni un rezultat care să semene cu binecunoscuta „tragedie a bunurilor comune”.

O problemă mai neobișnuită pe care o au mașinile fără șofer e că sînt mai puțin sigure în detectarea pietonilor de culoare, comparativ cu detectarea celor cu piele deschisă la culoare, ceea ce înseamnă că ele ar putea accidenta un număr disproporțional de mare de persoane de culoare. Un studiu (publicat în 2019, care a folosit tehnologii de ultimă oră din 2018) a sugerat că această disfuncție se explică prin faptul că software-ul a fost dezvoltat și testat în regiuni în care pietonii cu piele deschisă la culoare sînt mai numeroși decît cei cu pielea închisă. Dacă așa stau lucrurile, odată ce cunoaștem cauza problemei, putem și trebuie să găsim remedii.

O problemă de etică importantă, dar adesea ignorată, pe care o ridică autovehiculele autonome este dacă ele trebuie programate pentru a evita accidentarea animalelor și, dacă da, pe care anume. Toate vertebratele, dar și unele nevertebrate, sînt ființe conștiente, pasibile de suferință dacă sînt lovite fără a muri instantaneu. În plus, în cazul multor specii, pierderea unui partener e dureroasă sau poate duce la moartea prin inaniție a descendenților încă dependenți. Cum anume ar trebui să prețuim și să ținem seama de viețile și de interesele tuturor ființelor conștiente? – e o întrebare pe care etica IA trebuie să o abordeze.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile „The Life You Can Save” și autorul, printre altele, al recentului volum Animal Liberation Now (Harper Perennial, 2023). Tse Yip Fai, cercetător în domeniul IA, e angajat în prezent la Center for Human Values al Universității Princeton, pentru a-l asista pe P. Singer la cercetările din acest domeniu.

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Singurul om politic român pe care un reputat istoric il consideră cu adevărat patriot. „Mă uit la Simion ca la un dulap”
Istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, a vorbit despre omul politic român care este, în opinia sa, singurul despre care se poate spune fără nicio ezitare că a fost un adevărat patriot, dar și despre ce pot face politicienii de azi ca să-i calce pe urme.
image
Românul Sebastian Stan, în pielea lui Donald Trump. Încep filmările pentru „The Apprentice”, despre ascensiunea fostului președinte american
Actorul de origine română, Sebastian Stan, va interpreta rolul tânărului Donald Trump în noua producție cinematografică "The Apprentice", în regia lui Ali Abbasi.
image
Exploziile care au cutremurat orașele Văii Jiului. Cum s-a produs catastrofa din Mina Livezeni, în 1980
Miercuri, 29 noiembrie, s-au împlinit 43 de ani de la catastrofa din Mina Livezeni, unde o explozie produsă de gazele din mină a ucis peste 50 de oameni. Victimele tragediei au fost comemorate

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.