Masculul Alfa lămurește chestiunea

Publicat în Dilema Veche nr. 357 din 16 - 22 decembrie 2010
Impresii de cînd am fost dat afară jpeg

Pentru a pune comentariul meu ├«ntr-o perspectiv─â anume, m─â g├«ndeam s─â continui ce-am ├«nceput s─âpt─âm├«na trecut─â, cu privire la opera┼úiunea de publicare a peste 250.000 de documente ale Departamentului de Stat american pe site-ul Wikileaks.org, cam a┼ča: Julian Assange, fondatorul Wikileaks.org, este un antiamerican. Pur, f─âr─â umbre de ├«ndoial─â, asumat. M─â gr─âbesc s─â spun c─â antiamericanismul s─âu m─â face s─â nu-l simpatizez, dar adaug imediat ┼či c─â antiamericanismul nu poate constitui, sub nici o form─â, un motiv de arestare. Sigur, el lupt─â pentru adev─âr ┼či crede c─â America este o uria┼č─â organiza┼úie mincinoas─â. C─â Assange crede sincer c─â a┼ča stau lucrurile este dovedit chiar de ultimul text semnat de el, publicat ca editorial ├«n marile ziare australiene pe 7 decembrie. 

Cit├«ndu-l pe Sir Keith Murdoch, Assange scrie: ÔÇ×├Än cursa dintre secret ┼či adev─âr, a c├«┼čtigat ├«ntotdeauna adev─ârulÔÇť. ┼×i tocmai despre asta a┼č fi vrut s─â scriu, la r├«ndu-mi. Spectaculosul gest al lui Assange pleac─â de la o premis─â gre┼čit─â. Binomul corect nu este adev─âr vs secret, ci adev─âr vs fals sau cunoa┼čtere public─â vs secret. Vr├«nd s─â ne conving─â c─â lupt─â pentru adev─âr, Assange pune semnul egalit─â┼úii ├«ntre minciun─â ┼či secret. Or, ceea ce a ucis, a mutilat ┼či a schilodit ├«n istorie este minciuna v├«ndut─â public drept adev─âr, cu mult mai periculoas─â dec├«t secretul ├«n sine. Mi se pare c─â Assange gre┼če┼čte c├«nd vrea s─â ne conving─â, dezv─âluind comunic─âri secrete, c─â sluje┼čte adev─ârul. 

Numai c─â, ├«n ultima s─âpt─âm├«n─â, au ap─ârut c├«teva evenimente ┼či o coinciden┼ú─â care m─â fac s─â duc micul meu comentariu spre o alt─â direc┼úie. Mai ├«nt├«i, Assange s-a predat, spre a fi arestat ├«n Marea Britanie, ├«n temeiul unui mandat european de arestare emis de magistra┼úii din G├Âteborg pentru o acuza┼úie de viol. Afacerea judiciar─â ├«n sine nu e lipsit─â de controverse ┼či asta se adaug─â la profilul de erou al lui Assange pe care mul┼úi oameni i-l construiesc zilele acestea. Cum, pe 14 septembrie, Assange va ap─ârea ├«n fa┼úa unui tribunal britanic, pentru a se opune extr─âd─ârii sale ├«n Suedia, iar oficialii americani anun┼ú─â c─â, la r├«ndul lor, au cerut extr─âdarea ├«n SUA a faimosului australian pentru acuza┼úii care, ├«ns─â, nu fac obiectul acordului de extr─âdare ├«ntre Statele Unite ┼či Suedia (cererea suedez─â va fi judecat─â ├«naintea celei americane), m─â a┼čtept ca povestea judiciar─â s─â evolueze spectaculos, dar lent. Al doilea eveniment: Wikileaks.org a ├«ncetat s─â mai existe ├«n forma pe care o ┼čtia toat─â lumea. Opera┼úiunea de publicare a documentelor diplomatice continu─â pe Wikileaks.ch, dup─â ce dificult─â┼úi tehnice cresc├«nde ┼či o decizie a administratorilor server-ului au blocat pentru c├«teva zile Wikileaks.org. Aceste evenimente mi-ar fi temperat, desigur, judecata, dar nu ar fi deturnat direc┼úia textului meu, de n-ar fi fost completate cu o coinciden┼ú─â cel pu┼úin interesant─â. Faimosul ÔÇ×mascul AlfaÔÇť din telegramele diploma┼úiei americane ÔÇô Vladimir Putin ÔÇô a spus a┼ča, ├«n urm─â cu c├«teva ore: ÔÇ×Dac─â vorbim de democra┼úie, ea trebuie s─â fie total─â. De ce a fost trimis Assange ├«n ├«nchisoare? Este aceasta democra┼úie?ÔÇť. S─â-l auzi pe puternicul lider rus d├«nd cu tifla democra┼úiilor occidentale nu e ceva neap─ârat nou. Mai ales pentru noi, esticii, retorica de tipul ÔÇ×Nu ne mai da┼úi lec┼úii de democra┼úie, c├«nd voi ├«i discrimina┼úi pe negri, a┼úi avut sclavi ┼či i-a┼úi ucis pe indieniÔÇť este bine cunoscut─â. Dar ceea ce ├«mi atrage aten┼úia este c─â Putin face aceast─â declara┼úie ├«n aceea┼či zi ├«n care Rusia anun┼ú─â c─â nu va participa la ceremonia de acordare a Nobel-ului pentru pace disidentului chinez Liu Xiaobo, de┼úinut politic ├«n m─ârea┼úa Chin─â, sub acuza┼úia c─â ÔÇ×incit─â la subminarea puterii de statÔÇť. Ipocrizie? Desigur. Dar, nu ┼čtiu cum, simt c─â ceea ce se ├«nt├«mpl─â ├«n aceste zile cu Xiaobo ┼či cu Assange spune ceva despre libertate ┼či adev─âr, traduse ├«n ac┼úiunea politic─â a diferitelor regimuri ale lumii de azi.  

├Än China, Liu Xiaobo execut─â o condamnare de 11 ani pentru c─â, al─âturi de al┼úi vreo 350 de intelectuali chinezi, a semnat un document, ├«n 2008, prin care cerea pentru ┼úara sa pluripartidism, respectarea libert─â┼úilor politice ┼či religioase, instaurarea unui stat de drept ┼či altele asemenea. Assange st├«rne┼čte ├«mpotriva sa un ├«ntreg establishment pentru c─â ÔÇô crede el ÔÇô demasc─â o putere oribil─â care pozeaz─â ├«n for┼ú─â a binelui. 

Aparent, cazurile seam─ân─â. Dar moralmente nu poate exista, totu┼či, nici o echivalen┼ú─â. Ceea ce m─â alarmeaz─â este aparen┼úa. Dac─â cineva ar putea considera c─â cele dou─â cazuri fac parte din aceea┼či categorie ├«nseamn─â c─â lumea a evoluat periculos. De aceea, declara┼úia arogant─â a lui Putin, cu privire la Assange, perfect simultan─â cu ac┼úiunea politic─â a Rusiei lui Putin, ├«n ceea ce-l prive┼čte pe Liu Xiaobo, vine perfect. Dup─â vorbele lui Putin, decizia sa politic─â de a refuza participare la acordarea Nobel-ului l─âmure┼čte, ├«n ochii mei, lucrurile. 

Dup─â c─âderea comunismului, libertatea a devenit una dintre acele valori ├«mp─ârt─â┼čite declarativ de toat─â lumea. Dar, de la un regim la altul, c├«t de diferit─â este libertatea ├«n datele ei concrete, umane!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.