Marii sportivi nu prea apucă să îmbătrînească?

Publicat în Dilema Veche nr. 909 din 9 – 15 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Ivan Patzaichin a murit. Avea 71 de ani. Era tînăr, era bătrîn? Depinde de cît a trăit. Cît a făcut umbră pămîntului degeaba şi cît a acoperit soarele cu faptele lui. După figură, era bătrîn. În locul de unde se trage, mai toţi se nasc bătrîni, precum acele vieţuitoare care vin pe lume pregătite să omoare ca să nu fie omorîte. Ivan avea o faţă brăzdată, plină de poveşti. Era bătrîn de baştină şi de muncă, de săpat în ape precum truditorii la nesfîrşitele canale ale unei ţări care a scos din bube, mucegaiuri şi puroi mereu campioni noi. Restul nu conta. Dar Ivan nu prea era din ţara aia, deşi era fix produsul ei. Nu era pentru că venea cu altceva în el, cu alte tradiţii, cu genul acela de filon în care se baricadează grupuri etnice mergînd paralel cu istoria. De fapt, Ivan era tînăr, incredibil de tînăr, deci a murit tînăr. Oricînd ar fi murit, tot tînăr ar fi fost. Ivan nu putea să moară bătrîn pentru că nu îi stătea în fire să îmbătrînească. Era mereu entuziast, zîmbind timid, împărţind atenţie şi indulgenţe multora nevrednici de cadourile lui. O ştiu pentru că sînt unul dintre ei. Cetăţeni minusculi se puteau trezi admiraţi de acest uriaş pentru o vorbă inspirată sau doar pentru că muncesc pe un ogor pe care el îl preţuia. Tipul iubea oamenii, iubea tinerii şi tinereţea, era fericit de lumile noi care se nasc cu fiecare generaţie. Putea să mai trăiască? Poate că asta e întrebarea. Lia Manoliu, Iolanda Balaş, Ivan puteau să mai trăiască dincolo de momentul dispariţiei lor? Sportul ucide repede în acelaşi timp în care îţi oferă mai multe vieţi? Posibil. Cunosc mărturii de mari sportivi care spuneau că înghiţeau cu pumnul pastile fără să li se spună şi fără să întrebe despre ce bagă în ei. E o zonă întunecată care face ruşine sportului nostru cîtă vreme va rămîne aşa. Nu ştiu de ce a murit Ivan, ştiu doar că a dispărut un trup şi nimic mai mult. Pentru mine nu s-a schimbat nimic. Îl văd, îl aud. E aici. E omul care îmi spune mereu că nu trebuie să fii un soi de psihopat al performanţei ca să ajungi o legendă. Că poţi trăi firesc printre muritorii din carne şi oase fiind în acelaşi timp un nemuritor. Ivan nu e o statuie, nici măcar soclul de sub ea. E omul care va merge mereu pe stradă alături de noi, făcîndu-ne să ne credem mari şi tari. Stă şi se uită alături de noi cum trupul lui se depărtează. Apoi o să ne strîngem mîna şi o să ne promitem că ne vom revedea, într-o altă zi cu soare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.