Marea Neagră în Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 124 din 8 Iun 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

"ŤDilema europenizării» din zona Mării Negre este că cele mai puternice ţări din regiune nu sînt cele mai europenizate, în timp ce statele mai europenizate (România şi Bulgaria) au puţine resurse chiar şi pentru a-şi susţine propria europenizare. Revoluţiile Ťportocalii» au creat tendinţe pozitive în zonă, stopate însă de alegerile din Belarus şi Azerbaidjan. Aceste experienţe diferite arată cît de dificilă este sarcina şi cît de rafinat trebuie să fie planul de creare a acestei regiuni. Planul minimal ar trebui să încerce să îmbunătăţească cooperarea locală cu scopul de a identifica rute alternative pentru transportul energiei spre Europa. Acest plan ar presupune evitarea unei atitudini care să trezească sensibilităţile unor regimuri mai puţin democratice, încercarea de a-i cumpăra pe eternii profitori din regimurile separatiste şi de a le oferi avantaje în alte părţi şi construirea unui mediu de securitate în care democraţi şi non-democraţi să poată discuta pe picior de egalitate exclusiv probleme de securitate. În aceste condiţii, europenizarea ar rămîne un ţel îndepărtat, un fapt deloc supărător pentru Europa. Un plan mai ambiţios ar trebui să includă şi nu să evite dilemele subliniate mai sus. Acesta ar trebui construit pe singura certitudine existentă la momentul actual: în fiecare dintre aceste ţări există reformatori democraţi pro-europeni. Ideea de bază a unui plan regional care ia în calcul viitorul acestor ţări, pe lîngă stabilirea rutelor de transport petrolier, ar trebui să ia în calcul crearea în zona extinsă a Mării Negre a unei mişcări reformiste şi pro-europene, care să poată genera schimbarea internă pe modelul Baltic sau Central European. Ajutorul susţinut şi condiţionalitatea impusă de UE şi Statele Unite în cazul României au prevenit o situaţie similară celei din Belarus, situaţie la fel de probabilă în 1990, ca şi cea a aderării la Uniunea Europeană. În 15 ani, România a dezvoltat un sistem politic echilibrat şi o societate civilă puternică capabile să conducă şi susţină integrarea ţării în Uniunea Europeană. Acesta este tipul de acţiune pentru cei care vor să dezvolte această regiune. Investiţia în elitele acestei regiuni mai degrabă decît în infrastructură poate părea o investiţie nesigură, dar este singura soluţie care poate genera efecte sustenabile pe termen lung." (Alina Mungiu-Pippidi, "Dilemele Mării Negre" - SAR: Raport asupra guvernării nr. 20) (C. G.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Danemarca şi Groenlanda își construiesc un parteneriat puternic, pe fondul insistenței SUA de a prelua insula
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns la interesul manifestat de preşedintele american Donald Trump ca SUA să preia controlul insulei arctice.
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
CSM București ratează calificarea la turneul final al Ligii Campionilor. Cristina Neagu, ultimul meci al carierei la nivel internațional
CSM București a fost învinsă, duminică, de Esbjerg, cu scorul 26-22, în returul din Danemarca, și a ratat șansa de a se califica la turneul Final Four al Ligii Campionilor la handbal feminin.
text 4095909 1280 jpg
Scrisoarea unui supraviețuitor de pe Titanic a fost scoasă la licitație. Prețul uriaș cu care a fost vândută
O scrisoare rară și extrem de valoroasă a unui supraviețuitor de pe Titanic, a fost vândută într-o licitație din Regatul Unit pentru suma impresionantă de 300.000 de lire sterline. Aceasta a fost redactată cu doar câteva zile înainte de tragedia care a marcat istoria lumii.
politicieni, foto Shutterstock jpg
Nu au scăpat de critici! Gesturile pentru care politicienii au fost taxați la funerariile Papei Francisc: „Un elev de liceu aflat într-o excursie”
Funerariile Papei Francisc, un moment de profundă solemnitate, nu au fost totuși lipsite de controverse.
bebelusi jpeg
Bebeluș din gemeni, dispărut din maternitate. Lipsa lui, semnalată de mama care voia să-l alăpteze
Un bebeluș a dispărut din maternitatea Bacău, iar cazul este anchetat de polițiștii din cadrul IPJ Bacău.
Donald Trump, Volodimir Zelensky, foto Facebook jpg
„Ai încredere!”. Un expert în citirea buzelor dezvăluie ce au discutat Zelenski și Trump la funeraliile Papei Francisc
Un expert în citirea buzelor dezvăluie ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei Francisc. Cei doi au discutat timp de aproximativ 15 minute în Bazilica Sfântul Petru din Vatican.
Tânără româncă ieșind din cabina de vot   Mediafax Foto Alexandru Dobre jpg
De ce rămân tinerii tăcuți în ziua votului?
Alegerile prezidențiale din luna mai nu sunt doar despre vot. Sunt despre cum alegem – sau refuzăm – să ne păstrăm generațiile tinere în țară, să ne asigurăm, de fapt, propriul viitor.
image png
O cunoscută scriitoare germană a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa din Hamburg. Anchetă pentru deces violent
Poliția a deschis o anchetă pentru crimă după ce Alexandra Fröhlich a fost găsită moartă pe ambarcațiunea sa de pe Elba.
beach 3417900 1280 jpg
La munte sau la mare? Care este cea mai scumpă stațiune pentru minivacanța de 1 mai. Ce spun turiștii: „Cred că prețurile sunt cam mari pentru...”
În doar câteva zile începe adevărata distracție – vacanţa de 1 Mai. Deşi, în mod obișnuit, românii aleg litoralul pentru această minivacanţă, există şi turişti care preferă liniştea muntelui. Totuşi, o vacanţă în Poiana Braşov este mult mai scumpă decât una în Mamaia.