„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa. Cifrele anului 2021 sînt relevante: în SUA au fost înregistrate 47 de milioane de demisii ale angajaților, în timp ce în Franța, de exemplu, numărul demisiilor a fost de numai 520.000, din care 470.000 în rîndul angajaților cu contract de muncă pe durată nedeterminată.

Valul demisiilor a fost interpretat în multe feluri. În Statele Unite, s-a vorbit despre o schimbare de-a dreptul culturală. În sensul că salariații, care nu uită că sînt cetățeni, așteaptă de la companiile pentru care lucrează respectarea angajamentelor și, mai ales, sînt atenți la valorile etice și de responsabilitate ale companiilor, nu doar în sens declarativ, ci și la modul în care se aplică în practică.

De asemenea, frontiera dintre viața privată și cea profesională a devenit tot mai subțire în comparație cu anii anteriori, ceea ce face ca angajații să fie mult mai dispuși să demisioneze în cazul în care sînt nemulțumiți de acapararea vieții personale de cea profesională.

O altă explicație a fost legată de valorile companiilor, respectiv dacă sînt sincrone cu cele ale angajaților sau nu. În caz contrar, mulți salariați au preferat să își prezinte demisia, dar specialiștii au interpretat gestul și ca pe o abordare aproape politică a temei. Salariații s-au simțit tot mai mult și cetățeni, iar dacă valorile lor nu erau împărtășite de compania pentru care lucrau se decideau să plece.

Este cam multă filosofie pentru un gest simplu, care, însă, anul trecut a căpătat proporții de masă în SUA. De altfel, dincolo de motivele savante găsite de specialiști nu trebui omis nici „efectul de turmă”. Este posibil ca unele nemulțumiri legate de raporturile de muncă, salariu, atmosfera de la serviciu, relațiile profesionale cu șeful direct să fi determinat o serie de demisii, după care, pe principiul dominoului, a devenit o modă. Se ia în considerare și că pandemia a declanșat în rîndul forței de muncă din SUA nevoia de schimbare și avîntul de a o pune în practică. Mulți demisionari au plecat fără să aibă un alt loc de muncă, ceea ce denotă, în același timp, curaj și un dram de inconștiență.

În Europa, în Franța, mai exact, analiștii au date care arată că o bună parte dintre demisionari aveau deja un alt job în momentul în care s-au decis să își dea demisia. Ceea ce ne spune de la sine despre flexibilitatea forței de muncă din SUA și despre optimismul pe care aceasta îl împărtășește.

Sînt și interpretări mai sofisticate. S-a spus că demisia a avut multă vreme o conotație negativă, că era un subiect tabu și că, prin acest nou val, demisia devine un gest eliberator, prin care se semnează speranța pentru un viitor mai bun. Demisia este punctul de plecare pentru o nouă viață, nu doar profesională, ci una cu noi aspirații. Nu este imposibil ca unii dintre salariații care au demisionat să fi simțit astfel de idei înalte, dar, cu siguranță, o parte dintre zecile de milioane de demisionari americani au avut rațiuni cît se poate de pragmatice, precum o piață a muncii în favoarea angajatului, cu multe domenii în care cererea de forță de muncă era mai mare decît oferta.

De fapt, se spune că nu se părăsește un loc de muncă, ci se pleacă de la o firmă din cauza unui manager. De aceea, companiile mari trebuie să își pregătească managerii de la nivel mediu și de top, pentru că, în ultimă instanță, de stilul lor de lucru depinde numărul de demisii pe care îl înregistrează departamentul de resurse umane al companiei.

Experții în resurse umane cred că este momentul ca raporturile dintre angajați și companie să se schimbe, în sensul nu doar al flexibilizării relației angajat-angajator, ca în cazul lucrului în sistem hibrid, ci al unei schimbări mai profunde, respectiv către un alt model de lucru care să modifice statutul lucrătorului din simplu angajat în profesionist.

Desigur, această dezbatere poate fi valabilă doar în economiile deschise, care includ companii medii și mari, în care se implementează principiile guvernanței corporative și în care relația manager-salariat este eventual arbitrată de o organizație sindicală.

În Uniunea Europeană, fenomenul demisiilor în masă s-a aflat în contratimp față de SUA. Mișcarea nu a avut nici amploarea, nici promovarea din Statele Unite, iar acum momentul a fost depășit, pentru că posibila recesiune de anul viitor va schimba polii de putere, de la angajat către angajator.

În România nu sînt date oficiale despre posibile demisii, nu există o mișcare notabilă nici măcar pe rețelele sociale, la instituțiile de stat lumea vrea să se angajeze, nu să plece, în sectorul privat companiile multinaționale aplică regulile de resurse umane de la nivelul grupului, iar firmele mici și mijlocii se străduiesc să reziste în piață. În România, „marea demisioneală” a fost plecarea din țară la muncă în Uniunea Europeană. Demisiile, mari sau mici, au fost doar cazuri izolate, de orgolii rănite sau de proiecte antreprenoriale ambițioase.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alexandru Rogobete jpg
Secretar de stat în Ministerul Sănătății, despre saloanele de Terapie Intensivă: „Acolo veți înțelege care este diferența între viață și moarte”
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat, într-o postare pe Facebook, despre situația pacienților aflați în saloanele de Terapie Intensivă.
Oua gaina FOTO Shutterstock jpg
Ce a fost mai întâi, oul sau găina? Oamenii de știință se laudă că au rezolvat în sfârșit cea mai veche dezbatere
Paradox filozofic sau dilemă a oamenilor de știință, întrebarea „Ce a fost mai întâi, oul sau găina”, pare că și-a găsit răspunsul mult așteptat. Cel puțin asta susțin oamenii de știință, care se laudă că au acum un răspuns fără echivoc.
calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opțională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.