„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 965 din 6 octombrie – 12 octombrie 2022
image

„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa. Cifrele anului 2021 sînt relevante: în SUA au fost înregistrate 47 de milioane de demisii ale angajaților, în timp ce în Franța, de exemplu, numărul demisiilor a fost de numai 520.000, din care 470.000 în rîndul angajaților cu contract de muncă pe durată nedeterminată.

Valul demisiilor a fost interpretat în multe feluri. În Statele Unite, s-a vorbit despre o schimbare de-a dreptul culturală. În sensul că salariații, care nu uită că sînt cetățeni, așteaptă de la companiile pentru care lucrează respectarea angajamentelor și, mai ales, sînt atenți la valorile etice și de responsabilitate ale companiilor, nu doar în sens declarativ, ci și la modul în care se aplică în practică.

De asemenea, frontiera dintre viața privată și cea profesională a devenit tot mai subțire în comparație cu anii anteriori, ceea ce face ca angajații să fie mult mai dispuși să demisioneze în cazul în care sînt nemulțumiți de acapararea vieții personale de cea profesională.

O altă explicație a fost legată de valorile companiilor, respectiv dacă sînt sincrone cu cele ale angajaților sau nu. În caz contrar, mulți salariați au preferat să își prezinte demisia, dar specialiștii au interpretat gestul și ca pe o abordare aproape politică a temei. Salariații s-au simțit tot mai mult și cetățeni, iar dacă valorile lor nu erau împărtășite de compania pentru care lucrau se decideau să plece.

Este cam multă filosofie pentru un gest simplu, care, însă, anul trecut a căpătat proporții de masă în SUA. De altfel, dincolo de motivele savante găsite de specialiști nu trebui omis nici „efectul de turmă”. Este posibil ca unele nemulțumiri legate de raporturile de muncă, salariu, atmosfera de la serviciu, relațiile profesionale cu șeful direct să fi determinat o serie de demisii, după care, pe principiul dominoului, a devenit o modă. Se ia în considerare și că pandemia a declanșat în rîndul forței de muncă din SUA nevoia de schimbare și avîntul de a o pune în practică. Mulți demisionari au plecat fără să aibă un alt loc de muncă, ceea ce denotă, în același timp, curaj și un dram de inconștiență.

În Europa, în Franța, mai exact, analiștii au date care arată că o bună parte dintre demisionari aveau deja un alt job în momentul în care s-au decis să își dea demisia. Ceea ce ne spune de la sine despre flexibilitatea forței de muncă din SUA și despre optimismul pe care aceasta îl împărtășește.

Sînt și interpretări mai sofisticate. S-a spus că demisia a avut multă vreme o conotație negativă, că era un subiect tabu și că, prin acest nou val, demisia devine un gest eliberator, prin care se semnează speranța pentru un viitor mai bun. Demisia este punctul de plecare pentru o nouă viață, nu doar profesională, ci una cu noi aspirații. Nu este imposibil ca unii dintre salariații care au demisionat să fi simțit astfel de idei înalte, dar, cu siguranță, o parte dintre zecile de milioane de demisionari americani au avut rațiuni cît se poate de pragmatice, precum o piață a muncii în favoarea angajatului, cu multe domenii în care cererea de forță de muncă era mai mare decît oferta.

De fapt, se spune că nu se părăsește un loc de muncă, ci se pleacă de la o firmă din cauza unui manager. De aceea, companiile mari trebuie să își pregătească managerii de la nivel mediu și de top, pentru că, în ultimă instanță, de stilul lor de lucru depinde numărul de demisii pe care îl înregistrează departamentul de resurse umane al companiei.

Experții în resurse umane cred că este momentul ca raporturile dintre angajați și companie să se schimbe, în sensul nu doar al flexibilizării relației angajat-angajator, ca în cazul lucrului în sistem hibrid, ci al unei schimbări mai profunde, respectiv către un alt model de lucru care să modifice statutul lucrătorului din simplu angajat în profesionist.

Desigur, această dezbatere poate fi valabilă doar în economiile deschise, care includ companii medii și mari, în care se implementează principiile guvernanței corporative și în care relația manager-salariat este eventual arbitrată de o organizație sindicală.

În Uniunea Europeană, fenomenul demisiilor în masă s-a aflat în contratimp față de SUA. Mișcarea nu a avut nici amploarea, nici promovarea din Statele Unite, iar acum momentul a fost depășit, pentru că posibila recesiune de anul viitor va schimba polii de putere, de la angajat către angajator.

În România nu sînt date oficiale despre posibile demisii, nu există o mișcare notabilă nici măcar pe rețelele sociale, la instituțiile de stat lumea vrea să se angajeze, nu să plece, în sectorul privat companiile multinaționale aplică regulile de resurse umane de la nivelul grupului, iar firmele mici și mijlocii se străduiesc să reziste în piață. În România, „marea demisioneală” a fost plecarea din țară la muncă în Uniunea Europeană. Demisiile, mari sau mici, au fost doar cazuri izolate, de orgolii rănite sau de proiecte antreprenoriale ambițioase.

Constantin Rudnițchi este analist economic.

Foto: wikimedia commons

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.