Marea debancarizare

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Nigel Farage © wikimedia commons
Nigel Farage © wikimedia commons

N

igel Farage, fostul lider al Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP) și forța motrice din spatele campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a provocat o mare tevatură atunci cînd a dezvăluit că, în urmă cu două luni, conturile sale bancare au fost închise din cauza opiniilor sale politice – pretinde el.

Farage susține că a încercat să-și deschidă noi conturi la alte șapte bănci, fiind refuzat de toate. Banca la care își deschisese inițial contul, Coutts – o filială a NatWest care se ocupă de o clientelă foarte bogată – a declarat ulterior că decizia de a-i închide contul a fost una pur comercială și că Farage nu mai îndeplinea, pur și simplu, criteriile de bogăție ale băncii.

Farage însă a susținut în continuare că a fost trecut pe o listă neagră. A sugerat că ar fi fost etichetat ca „persoană expusă politic“ (PEP), o denumire pe care o atribuie unor acuzații nefondate potrivit cărora ar fi primit bani de la Guvernul Rusiei, și a afirmat că și membrii familiei sale au fost afectați de această denumire. Acuzațiile lui Farage au declanșat imediat o reacție politică vehementă. Trezorierul Marii Britanii a anunțat o analiză menită să stabilească dacă reglementările existente prejudiciază „echilibrul corect între dreptul la liberă exprimare al clienților și dreptul băncii de a gestiona riscurile comerciale“.

Acronimul PEP ar trebui să fie mai bine înțeles. Pînă acum cîteva luni, am crezut că înseamnă „personal equity plan“ („plan personal de acțiuni“), un program de investiții susținut de Guvern, introdus în Marea Britanie în anii 1980, pentru a încuraja posesorii de conturi de economii să investească în companii britanice – și abolit, mai tîrziu, în 1999. Nu știam că în prezent se referă la o categorie de persoane care sînt expuse în mod semnificativ la corupție și șantaje.

Varianta actuală a PEP își are originile într-o directivă UE din 2015 menită să combată spălarea de bani și finanțarea terorismului. Directiva instruiește băncile să implementeze măsuri de „verificare prealabilă“ („due diligence“) deosebit de riguroase pentru funcționari guvernamentali, legiuitori, auditori, reglementatori și diplomați – persoane care sînt expuse riscului de a fi mituite și corupte. Aceste măsuri sînt aplicate și membrilor familiilor lor, precum și partenerilor lor de afaceri.

G

rupul de Acțiune Financiară (GAFI), organul de control inter­gu­ver­namental însărcinat cu com­baterea spălării banilor și finanțării te­ro­rismului, stipulează că aceste măsuri de verificare trebuie să fie adecvate și nu trebuie să fie „interpretate ca o stig­ma­ti­zare potrivit căreia PEP sînt implicate în activități criminale“. Băncile din UE, SUA și din alte regiuni au acces în pre­zent la o listă internațională a PEP și a fa­­mi­lii­lor lor, care include și persoane supuse unor sanc­țiuni economice (adică po­litice), ale căror active au fost efectiv în­ghețate sau confiscate.

Avînd în vedere că gestionarea conturilor unor astfel de persoane ar putea dăuna imaginii lor și le-ar putea expune riscului de neîndeplinire a obligațiilor, băncile au considerat că e mai eficient din punct de vedere al costului să închidă conturile PEP și să refuze deschiderea unora noi, decît să îmbunătățească mecanismele de detectare și de prevenție a fraudelor.

„Verificarea prealabilă“, așa cum e înțeleasă în mod obișnuit, înseamnă lua­rea de precauții rezonabile împotriva activităților ilegale sau iresponsabile, pentru a proteja integritatea sistemului financiar. Dar trecerea neverificată pe o listă neagră financiară, alimentată de un exces de zel normativ, nu e nici rezonabilă, nici precaută. Suprareglementarea poate paraliza sistemul financiar la fel de mult ca și corupția scăpată de sub control.

Băncile și alte instituții financiare practică verificarea prealabilă colectînd cît se poate de multe informații despre fie­care persoană, pentru a putea evalua ris­curile și beneficiile stabilirii unei re­lații comerciale cu aceasta. Chiar dacă multe persoane scapă neverificate, dis­po­nibilitatea în creștere a datelor perso­na­le provenite din social media sugerează că mulți oameni ar putea deveni în curînd obiectul unui construct similar sis­temului chinez de credite sociale, în care „punctajul“ unei persoane va decide ac­cesul ei la diferitele servicii publice.

Revelațiile Farage sînt doar vîrful aisbergului. Ele au stîrnit deja un val de reclamații similare din partea unor persoane proeminente ale căror conturi bancare au fost închise sau cărora le-au fost refuzate solicitările de deschidere a unor noi conturi, din motive nespecificate. Printre ele se numără și Jeremy Hunt, actualul ministru de Finanțe al Marii Britanii, precum și fostul ministru de Finanțe Kenneth Clarke. În timpul unei recente dezbateri din Camera Lorzilor cu privire la criminalitatea economică, contele ereditar Merlin Hay și-a exprimat indignarea, spunînd: „Personal, găsesc că este jignitor faptul că sînt considerat un pericol și un infractor. Credeam că în țara asta sîntem considerați nevinovați pînă la dovedirea vinovăției“.

Aici, trebui să mărturisesc că am un interes personal. Fiind eu însumi o PEP, mi-au fost închise trei conturi bancare fără nici o explicație. În plus, aceste conturi au fost înghețate timp de mai multe luni, înainte ca fondurile să fie în cele din urmă deblocate, ceea ce mi-a sporit considerabil empatia pentru necazul lui Farage.

Puțini oameni își dau seama că atunci cînd depun bani într-o bancă, acele sume nu le mai aparțin. În esență, ei i-au dat băncii dreptul de a folosi aceste fonduri. În contrapartidă, banca își asumă obligația de a rambursa, la cerere, orice sumă, pînă la cuantumul întregii sume depuse. Fără acest contract bilateral, sistemul bancar modern nu ar fi sustenabil, iar pentru oameni ar fi mai convenabil să-și păstreze capitalul lichid în numerar.

Înțelegînd această problemă, Guvernul britanic a propus un proiect de lege menit să garanteze că PEP autohtone, care prezintă un risc mai mic de implicare în spălarea de bani și în terorism, sînt supuse unor „măsuri de verificare prealabilă mai restrînse. Cu toate acestea, e puțin probabil că asta va schimba considerabil practicile bancare. Atunci cînd băncile au fost scutite de controlul operațiunilor de schimb și de capital, în anii 1980, nimeni nu a anticipat o creștere bruscă a spălării de bani motivată politic, deoarece nimeni nu a putut să prevadă o recrudescență a terorismului statal și substatal. Dar această evoluție neașteptată a impus un set cu totul nou de reglementări bancare care îi viza pe cei ce reprezentau riscul cel mai înalt.

P

rogresul tehnologic, mai ales a­pa­riția online-banking-ului, a dus la o altă schimbare semni­fi­ca­­ti­vă. În trecut, ofi­ț­erii bancari își cu­noș­teau personal cli­en­ții, la fel cum medicii interniști își cu­noș­teau pacienții. Dar această epocă a apus de mult, gestio­narea unui cont a devenit în tot mai mare măsură un proces au­to­ma­tizat, care nu mai necesită intervenția umană. Chiar dacă acest lucru a eficientizat sistemul bancar, numărul tot mai mare de persoane pe care algoritmi inexplicabili le-au pus pe listele negre PEP subliniază nevoia urgentă de a suprima această insidioasă tendință orwelliană.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick.

© Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Un caz șocant de crimă s-a produs miercuri, 6 decembrie 2023, în jurul orei 14,30, în localitatea Slătioara din județul Olt. Un bărbat a fost decapitat de un altul.
image
Manele cu conotații sexuale, la balurile de boboci din Craiova. "Au ajuns să le arate pe scenă și cum se face" VIDEO
Un liceu renumit din Craiova este arătat cu degetul după ce în spațiul public au apărut imagini de la petrecerea elevilor de clasa a IX-a. Artistul Luis Gabriel, anunțat pe afișul evenimentului drept "special guest". este acuzat că a cântat în fața minorilor melodii obscene.
image
Scandal în Italia: Bijutier condamnat la 17 ani de închisoare pentru uciderea a doi hoți care i-au legat fiica și i-au jefuit magazinul VIDEO
Un bijutier din Italia a fost condamnat la 17 ani de închisoare pentru că a împușcat mortal doi hoți care i-au jefuit magazinul și i-au legat fiica. Sentința a declanșat o dezbatere aprinsă privind limitele autoapărării în Italia.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.