Marea debancarizare

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Nigel Farage © wikimedia commons
Nigel Farage © wikimedia commons

N

igel Farage, fostul lider al Partidului pentru Independența Regatului Unit (UKIP) și forța motrice din spatele campaniei pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a provocat o mare tevatură atunci cînd a dezvăluit că, în urmă cu două luni, conturile sale bancare au fost închise din cauza opiniilor sale politice – pretinde el.

Farage susține că a încercat să-și deschidă noi conturi la alte șapte bănci, fiind refuzat de toate. Banca la care își deschisese inițial contul, Coutts – o filială a NatWest care se ocupă de o clientelă foarte bogată – a declarat ulterior că decizia de a-i închide contul a fost una pur comercială și că Farage nu mai îndeplinea, pur și simplu, criteriile de bogăție ale băncii.

Farage însă a susținut în continuare că a fost trecut pe o listă neagră. A sugerat că ar fi fost etichetat ca „persoană expusă politic“ (PEP), o denumire pe care o atribuie unor acuzații nefondate potrivit cărora ar fi primit bani de la Guvernul Rusiei, și a afirmat că și membrii familiei sale au fost afectați de această denumire. Acuzațiile lui Farage au declanșat imediat o reacție politică vehementă. Trezorierul Marii Britanii a anunțat o analiză menită să stabilească dacă reglementările existente prejudiciază „echilibrul corect între dreptul la liberă exprimare al clienților și dreptul băncii de a gestiona riscurile comerciale“.

Acronimul PEP ar trebui să fie mai bine înțeles. Pînă acum cîteva luni, am crezut că înseamnă „personal equity plan“ („plan personal de acțiuni“), un program de investiții susținut de Guvern, introdus în Marea Britanie în anii 1980, pentru a încuraja posesorii de conturi de economii să investească în companii britanice – și abolit, mai tîrziu, în 1999. Nu știam că în prezent se referă la o categorie de persoane care sînt expuse în mod semnificativ la corupție și șantaje.

Varianta actuală a PEP își are originile într-o directivă UE din 2015 menită să combată spălarea de bani și finanțarea terorismului. Directiva instruiește băncile să implementeze măsuri de „verificare prealabilă“ („due diligence“) deosebit de riguroase pentru funcționari guvernamentali, legiuitori, auditori, reglementatori și diplomați – persoane care sînt expuse riscului de a fi mituite și corupte. Aceste măsuri sînt aplicate și membrilor familiilor lor, precum și partenerilor lor de afaceri.

G

rupul de Acțiune Financiară (GAFI), organul de control inter­gu­ver­namental însărcinat cu com­baterea spălării banilor și finanțării te­ro­rismului, stipulează că aceste măsuri de verificare trebuie să fie adecvate și nu trebuie să fie „interpretate ca o stig­ma­ti­zare potrivit căreia PEP sînt implicate în activități criminale“. Băncile din UE, SUA și din alte regiuni au acces în pre­zent la o listă internațională a PEP și a fa­­mi­lii­lor lor, care include și persoane supuse unor sanc­țiuni economice (adică po­litice), ale căror active au fost efectiv în­ghețate sau confiscate.

Avînd în vedere că gestionarea conturilor unor astfel de persoane ar putea dăuna imaginii lor și le-ar putea expune riscului de neîndeplinire a obligațiilor, băncile au considerat că e mai eficient din punct de vedere al costului să închidă conturile PEP și să refuze deschiderea unora noi, decît să îmbunătățească mecanismele de detectare și de prevenție a fraudelor.

„Verificarea prealabilă“, așa cum e înțeleasă în mod obișnuit, înseamnă lua­rea de precauții rezonabile împotriva activităților ilegale sau iresponsabile, pentru a proteja integritatea sistemului financiar. Dar trecerea neverificată pe o listă neagră financiară, alimentată de un exces de zel normativ, nu e nici rezonabilă, nici precaută. Suprareglementarea poate paraliza sistemul financiar la fel de mult ca și corupția scăpată de sub control.

Băncile și alte instituții financiare practică verificarea prealabilă colectînd cît se poate de multe informații despre fie­care persoană, pentru a putea evalua ris­curile și beneficiile stabilirii unei re­lații comerciale cu aceasta. Chiar dacă multe persoane scapă neverificate, dis­po­nibilitatea în creștere a datelor perso­na­le provenite din social media sugerează că mulți oameni ar putea deveni în curînd obiectul unui construct similar sis­temului chinez de credite sociale, în care „punctajul“ unei persoane va decide ac­cesul ei la diferitele servicii publice.

Revelațiile Farage sînt doar vîrful aisbergului. Ele au stîrnit deja un val de reclamații similare din partea unor persoane proeminente ale căror conturi bancare au fost închise sau cărora le-au fost refuzate solicitările de deschidere a unor noi conturi, din motive nespecificate. Printre ele se numără și Jeremy Hunt, actualul ministru de Finanțe al Marii Britanii, precum și fostul ministru de Finanțe Kenneth Clarke. În timpul unei recente dezbateri din Camera Lorzilor cu privire la criminalitatea economică, contele ereditar Merlin Hay și-a exprimat indignarea, spunînd: „Personal, găsesc că este jignitor faptul că sînt considerat un pericol și un infractor. Credeam că în țara asta sîntem considerați nevinovați pînă la dovedirea vinovăției“.

Aici, trebui să mărturisesc că am un interes personal. Fiind eu însumi o PEP, mi-au fost închise trei conturi bancare fără nici o explicație. În plus, aceste conturi au fost înghețate timp de mai multe luni, înainte ca fondurile să fie în cele din urmă deblocate, ceea ce mi-a sporit considerabil empatia pentru necazul lui Farage.

Puțini oameni își dau seama că atunci cînd depun bani într-o bancă, acele sume nu le mai aparțin. În esență, ei i-au dat băncii dreptul de a folosi aceste fonduri. În contrapartidă, banca își asumă obligația de a rambursa, la cerere, orice sumă, pînă la cuantumul întregii sume depuse. Fără acest contract bilateral, sistemul bancar modern nu ar fi sustenabil, iar pentru oameni ar fi mai convenabil să-și păstreze capitalul lichid în numerar.

Înțelegînd această problemă, Guvernul britanic a propus un proiect de lege menit să garanteze că PEP autohtone, care prezintă un risc mai mic de implicare în spălarea de bani și în terorism, sînt supuse unor „măsuri de verificare prealabilă mai restrînse. Cu toate acestea, e puțin probabil că asta va schimba considerabil practicile bancare. Atunci cînd băncile au fost scutite de controlul operațiunilor de schimb și de capital, în anii 1980, nimeni nu a anticipat o creștere bruscă a spălării de bani motivată politic, deoarece nimeni nu a putut să prevadă o recrudescență a terorismului statal și substatal. Dar această evoluție neașteptată a impus un set cu totul nou de reglementări bancare care îi viza pe cei ce reprezentau riscul cel mai înalt.

P

rogresul tehnologic, mai ales a­pa­riția online-banking-ului, a dus la o altă schimbare semni­fi­ca­­ti­vă. În trecut, ofi­ț­erii bancari își cu­noș­teau personal cli­en­ții, la fel cum medicii interniști își cu­noș­teau pacienții. Dar această epocă a apus de mult, gestio­narea unui cont a devenit în tot mai mare măsură un proces au­to­ma­tizat, care nu mai necesită intervenția umană. Chiar dacă acest lucru a eficientizat sistemul bancar, numărul tot mai mare de persoane pe care algoritmi inexplicabili le-au pus pe listele negre PEP subliniază nevoia urgentă de a suprima această insidioasă tendință orwelliană.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor a Marii Britanii şi profesor emerit de Economie politică la Universitatea Warwick.

© Project Syndicate, 2023

www.project-syndicate.org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.