Mare, meci mare, se ceartă Șumi cu Bursucul. Cu cine să ținem?

Publicat în Dilema Veche nr. 911 din 23 – 29 septembrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Cu rezultatele. E cel mai cinstit. La capătul scandalului stau faptele, mereu încăpăţînate, fără suflet, fără pile sau idiosincrazii, fără să ia şpagă sau să dea. După un început de sezon impecabil în campionat, dar cu o căruţă de goluri luate în Cupele europene, Şumi, zis şi Marius Şumudică, a fost evacuat de la CFR odată cu preşedintele istoric al clubului, omul celor patru titluri în ultimii patru ani. Ba chiar s-a lăsat şi cu oleacă de bătaie, că aşa stă bine loviturilor de palat. Exit Şumi, enter Dan Petrescu. Poreclă: Bursucul. Fapte: trei titluri cu acelaşi CFR şi două calificări dincolo de grupele Europa League, performanţă mare. Readucerea lui a avut ceva din instalarea vechilor divinităţi în casele romanilor în timpul lui Iulian Apostatul, izgonitorul de cruci. Petrescu trebuia să fie garanţia succesului european după bătăile zdravene care azvîrliseră cea mai importantă echipă a ligii noastre în cea de a treia competiţie continentală, adică la „şi alţii”. Dar ce să vezi? Bătăile au continuat. Una cu Botoşani, alta cu Jablonec, o ilustră necunoscută din Cehia care are tupeul să nu transfere stranieri de 38 de ani pe salarii de 20.000 de euro lunar, precum tocmai a făcut CFR cu argentinianul Culio, readus de Petrescu tot ca un soi de porte-bonheur, că aportul lui fotbalistic a fost pînă acum nul. La finalul ultimului meci, Petrescu a izbucnit, dînd vina pe „greaua moştenire”. Clasic. „Trebuie să repar ce s-a făcut greşit.” Să spui asta cu referire la Şumi e ca şi cum ai gîdila Etna la camera cu magmă. Focuri de artificii. Ex în plex, aşa a arătat replica. „Băi, Petrescule, dacă ai sînge în instalaţie ne vedem în direct la TV! Nu-s eu de vină că aduci jucători care au două viteze, încet şi foarte încet.” Părea că se lasă cu lupte de stradă. Dar meciul nu a mai avut loc. Bursucul s-a retras într-un răspuns moale, de genul „nu accept jigniri”. Deocamdată, la scorul general, Petrescu e peste Şumudică. În acest sezon e invers. Cei doi se vor mai întîlni. Se vor mai împăca. Se vor mai certa. Amîndoi au devenit milionari în fotbal nu pentru că sînt buni de gură, ci pentru că unul era cît pe-aci să elimine Sevilla, viitoare cîştigătoare de trofeu, iar celălalt a izbutit să dea afară din Europa de două ori o echipă din Anglia, ceea ce e de domeniul fantasticului. De ce nu pot fi campioni doar la antrenat, nu şi la măcănit? Din acelaşi motiv pentru care majoritatea şoferilor de taxi nu te pot duce la destinaţie fără să-şi povestească viaţa. Nu stau vorbele în noi, bată-le vina!

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.