Marca urs

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
image

Formula de apreciere superlativă marca urs – cu folosiri glumețe, adesea ironice – are puține atestări actuale, dar acestea dovedesc totuși transmiterea ei orală, între generații, pînă la vorbitori care nu-i mai pot identifica sursa. Sensul apreciativ al formulei poate fi întărit de asocierea cu echivalentul colocvial a-ntîia – „Prima oară fusese a‑ntîia, marca urs... Acum, ştia toate replicile” (Morogan‑Salomie, 1990); „cele mai fine ţigări de pe piaţă, clasa-ntîia, marca urs” (Liviu Oltean, Biserica pierdută, 2010); „pe lîngă Volga, Miorița era de-a dreptul clasa-ntîia… marca urs”(simplybucharest.ro). Folosirea ironică e adesea semnalată de alte expresii depreciative: „Vax Albina, marca URS!” (comentarii, ziarulderoman.ro), „coeficientul țării este vax albina marca urs la fotbalul care se joacă în România” (gsp.ro) etc.

Expresia colocvială marca urs provine cu siguranță (ca și vax albina, de altfel) din mai vechi mesaje publicitare, repetate insistent și preluate parodic de vorbitori. Colecțiile de ziare și reviste digitalizate ne furnizează, surprinzător, chiar mai multe posibile surse ale formulei, pornind de la embleme de firme diferite în care era reprezentată silueta mai mult sau mai puțin stilizată a cîte unui urs. În ziarul Adevărul din 1896 apare frecvent un anunț publicitar în care o întreagă listă de mărfuri este recomandată prin repetarea mărcii comerciale: „La toate băcăniile, cofetăriile etc. se găsesc de vânzare Dropsuri cu acrime plăcută în sticle mari de 3 kile conținut, prevăzute cu eticheta URSU”; „bomboane de Malț marca URSU”, „țigări de mentă marca URSU” etc. Cam în aceeași perioadă, ziare din Transilvania publicau reclame pentru o firmă din Budapesta, care vindea „renumitele semînțe de legumi și flori” „cu marca «Ursu»” (Familia, 1898). La începutul secolului următor, emblema ursului apare și pentru alte firme și tipuri de produse: „Gramofonul marca Ursul este cel mai bun al actualităței. A se observa bine marca Ursul” (Dimineața, 1908). Uneori termenul din denumirea mărcii comerciale produce imitații discutabile și chiar controverse juridice, ca în cazul unor tipuri de ciocolată românească Ours d’or și Ours de Dorna, suspectate că ar copia ciocolata elvețiană Ours de Berne: în justiție, se constată că „marca «Urs» nu putea aparține în propriu unei fabrici din țară” (Universul, 1926). Alteori marca ursului e falsificată, ca în cazul unui producător din Brăila: „pe tabla de calitate inferioară (…) se aplica eticheta cu marca „Urs”, care este proprietatea Uzinelor Titan, Nadrag, Calan” (Curentul, 1932). Ursul era o emblemă foarte populară, caracterizînd cele mai diverse produse – de la ciocolată la tablă și de la semințe la materiale textile. În anii ’30, alte reclame folosesc sintagma marca urs, traducînd din germană publicitatea firmei „Bären-Webe”, producătoare de pînzeturi, identificată tot prin imaginea unui urs: „Cea mai bună pînză pentru albituri și lingerie. Pânză marca urs. Mai bună decât toate șifoanele” (Calendarul săteanului, 1931).

Cea mai îndelungată folosire comercială și publicitară a imaginii și a denumirii ursului pare a fi fost totuși cea a unei fabrici austriece producătoare de tacîmuri din aliaj argintat. Am mai pomenit-o cîndva, pentru că este chiar cea care a impus pentru denumirea aliajului termenul comercial Alpacca – sursă a substantivului românesc alpaca. Încă de la sfîrșitul secolului al XIX-lea găsim în presa românească anunțuri ale fabricii Berndorfer: „Tacâmuri și serviciuri de masă de metal Alpacca argintat marca «Ursul»” (Evenimentul, 1898). Cuvîntul urs apare tot mai des în forma nearticulată; de obicei e întărit de imaginea din emblema firmei sau dintr-un desen al unui urs ținînd în brațe o lingură uriașă: „Tacîmurile Berndorf – Marca mondială «urs»” (Convorbiri literare, 1930); „Niciodată n-ați avut ocazia să cumpărați atît de ieftin produsele Berndorf marca «Urs»” (Realitatea ilustrată, 1930).

Popularitatea produsului – a tacîmurilor relativ ieftine, din alpaca – și stabilitatea pe piața românească par să indice că aceasta a fost sursa principală a formulei apreciativ-glumețe marca urs. La intrarea sa în uz probabil că a contribuit forma nearticulată a cuvîntului, care a deplasat atenția de la o imagine concretă la sensul intensificator; urs a fost perceput ca un fel de adjectiv invariabil, cu valoare superlativă. E foarte posibil ca la abstractizarea sensului „de cea mai bună calitate” să fi contribuit în timp și celelalte produse care aveau ca emblemă ursul. Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.

Rodica Zafiu este profesor dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

batrana italia1 jpg
Secretul pentru o viață sănătoasă! O femeie de 110 ani dezvăluie cum a ajuns la o vârstă atât de înaintată
Este cea mai în vârstă femeie din Bergamo, iar în ciuda vârstei înaintate pe care o are, ea continuă să se bucure de o sănătate de fier și aceeași dragoste pentru viață pe care a avut-o tot timpul!
maria balan historia jpg
Mata Hari de România. Cine a fost regina spionajului românesc, cea mai temută iscoadă a frontului de est din Primul Război Mondial
Una dintre celebrele femei-spion din Primul Război Mondial a fost Maria Bălan. Comparată cu faimoasa Mata Hari, românca îi fermeca cu frumuseţea ei pe ofiţerii şi comandanţii austrieci din Transilvania şi le afla secretele. Ulterior, a fost capturată, judecată și condamnată la moarte.
admitere liceu 2020 jpeg
ANALIZĂ. Cum s-a schimbat topul liceelor după ultima medie de admitere. Record de elevi cu note sub 5 admiși la liceu
Admiterea la liceu în 2024 a adus schimbări în ierarhia mediilor de admitere. Conform datelor recente, media ultimului admis la clasa de Matematică-Informatică bilingvă engleză de la Colegiul Național „Sfântul Sava” a scăzut cu 5 sutimi, față de 2023.
Un polițist britanic a fost filmat în timp ce bătea cu bestialitate un bărbat întins pe podea  Foto Captură video X jpg
Incident revoltător pe aeroportul din Manchester: Un polițist a fost filmat în timp ce bătea cu bestialitate un bărbat întins pe podea VIDEO
Un incident revoltător s-a petrecut marți seară pe aeroportul din Manchester. Un ofițer de poliție a fost surprins în timp ce lovea cu piciorul un bărbat aflat la pământ. Poliția britanică a anunțat că polițistul în cauză a fost suspendat din funcție, conform Independent.
Furtuna solara FOTO Shutterstock
O puternică furtună solară va avea loc în spațiul cosmic. Vineri ar putea fi resimțite efectele ei și pe Pământ
La nici o săptămână de la incidentul de software, care a dus la anularea a mii de zboruri, o furtună solară este așteptată în spațiul cosmic, experții avertizând că rețelele electrice, rețelele de comunicații și operațiunile prin satelit din întreaga lume ar putea fi afectate.
jetski in deriva cu explozibil jpg
Un jetski militar, plin cu explozibili, găsit aproape de Istanbul. Plutea în derivă pe Marea Neagră VIDEO
Jetski-ul, care plutea în derivă pe mare, avea mai multe camere, echipamente militare și explozibili.
Somnul uriaș de aproape doi metri prins într un lac de acumulare de pe Olt în Avrig Sibiu Sursă Mesagerul de Sibiu
Un „monstru” a fost prins în țara noastră! Cum a fost scos din lac un pește de peste 60 de kilograme
Un bărbat din Sibiu, pasionat de pescuit, a avut parte de captura vieții lui, chiar în această săptămână! Acesta a reușit să aducă la mal un pește de dimensiuni impresionante! Mai precis, pesarul a prins un somn cu o greutate de peste 60 de kilograme și o lungime de 2 metri!
horoscop 17 martie webp
Horoscop vineri, 26 iulie 2024. Noroc pe toate planurile pentru 3 zodii. Ce nativ își dă viața peste cap în weekend
Horoscop vineri, 26 iulie 2024. Finalul de săptămână aduce bucurii pentru trei zodii. Iată care sunt nativi care au noroc.
mihai caraman captura video jpg
Mihai Caraman, unul dintre cei mai faimoși spioni români, a murit la 96 de ani
Generalul Mihai Caraman, fost director al Serviciului de Informații Externe în perioada 1990-1992, una dintre figurile proeminente ale spionajului românesc, a murit. Avea 96 de ani.
image
Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.