Mamaie, pisicile și păsăricile

10 mai 2020
Se poate altfel? jpeg

Bunica avea gura slobodă rău. Prin vecini era o domnișoară frumușică foc, dar trecută cu vreo cinci ani de vîrsta clasică de măritat, pe atunci 18-19 ani. Eu să fi avut vreo 10 ani.

Blocul unde stătea bunica (la Gogu) era plin de oameni veniți de curînd la oraș și marea majoritate a țațelor din bloc discutau cu îngrijorare despre cum ar trebui să aibă grijă de „floarea” ei, ca nu cumva să se facă de rușine atunci cînd va veni un „cavaler” să o ia de nevastă. Într-o duminică, după un pahar mai mare de vin, bunica s-a dus la bîrfă în fața blocului. Eu eram pe balcon.

Făi, proastelor (mamaie era și ea o doamnă), dar lăsați dracului pisica femeii ăleia, că nu e floare. Că doar nu se strică dacă o folosește, că Dumnezeu ne-a lăsat cu pisici și nu cu flori. Și numai un bou vrea să planteze flori sau pe unele ca voi, restul vor pisici vioaie, nu cimentate.

Desigur, pisică și planteze nu au fost termenii folosiți de mamaie.

Mama, o scorpie și ea cînd era vorba de curățenie și virginitate, avea păreri dure despre „cumințenie” la fete. Era un pic obsedată de „stricate”, deși Geta, sora ei favorită și mătușa mea cea mai dragă, nu a fost deloc vreo sfîntă. Nici Lucica, altă mătușă de care îmi este tare drag, nu a fost vreo ușă de biserică.

Unul dintre verii mei a îndrăznit să se căsătorească cu o femeie normală la cei 28 de ani ai ei și deci nu virgină. La adunarea familionului, mama discuta supărată despre cum era posibil să se fi căsătorit cu „stricata aia”.

Bunica era de obicei calmă și un pic hîtră. Atunci însă a răbufnit.

Făi, Leano, că ești și asistentă, despre ce stricăciune vorbești? Ce stricăciune are femeia aia, că doar plantatul nu îți strică nimic, nebuno! Ce legătură are păsărica femeii cu stricăciunea? În plus i-a făcut ditamai favoarea prostălăului ăluia care la 30 de ani era singur.

Se strică lucrurile pe care nu le folosești, mămică, îți zic eu sigur că nu se strică păsărica, că doar te-am avut pe tine și încă opt copii. Poate ai tu o problemă cu bărbac-tu, că pare tont rău (tata era într-adevăr tont), dar lasă femeia aia în pace!

Pe mama nu o face nimeni la scandal, dar bunica i-a închis atunci gura. Nu am mai auzit-o vorbind despre stricate multă vreme, pînă cînd Gogu a adus-o acasă pe Lica, fosta lui nevastă. Mama și cu nevasta lui Gogu, tanti Ani, s-au dus s-o trosnească pe Lica.

Tot bunica a fost responsabilă cu educația mea sexuală. Tot pe la 10 ani, m-a făcut să rîd rău. M-a întrebat dacă știu ce înseamnă în țigănește păsărica. Știam, că doar înjurăturile constituiau majoritatea repertoriului meu în romani. Mi-a spus apoi că păsărica nici nu cîntă, nici nu zboară, dar că sigur e barză, așa că trebuie să am mare grijă să nu mă trezesc cu un prunc. I-am spus că barza totuși scoate sunete, deși, e drept, nu cîntă. Am rîs amîndoi ca niște căpiați.

Mi-a explicat foarte grafic cum „funcționează” toate instrumentele, dar a făcut-o cu exemple din familie, lucru la care mă prăpădeam de rîs. Mi-a explicat că Gogu, cînd se ducea să „citească” cu tanti Ana, sigur nu citea nimic, nu de alta, dar lui tanti Ana numa’ de citit nu îi ardea după săptămînile în care Gogu era plecat cu serviciul.

A zis și de nea Ghică, și de vecinul de alături o mulțime de afurisenii haioase. Geta a contribuit și ea la educația mea sexuală la fel de abrupt. Geta credea că mama e o mironosiță inhibată și care se pretindea frigidă. Era convinsă că ar fi putut să aibă o viață mult mai bună decît viața cu taică-miu.

Și Geta avea o gură slobodă rău. Zilele astea îmi lipsesc amîndouă. Sînt un pic cam sătul de discursurile pasiv-agresive, ambigue și presărate la greu cu ipocrizie și corectitudine politică exagerată.

Mă tot gîndesc ce le-ar fi zis lui Iohannis dacă ar fi apucat declarația aia tîmpită cu Ardealul, sau lui Tismăneanu, cu scuzele alea penibile, sau exaltaților hotărîți să-l linșeze. Probabil le-ar fi urat să le crească o floare.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.