Mai proşti, dar loiali!

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Oxford, premierul şi Isaura jpeg

Să presupunem că eşti Tudose. Un tip cel mult mediocru, cu o carieră exclusiv politică şi, prin urmare, fără nici un fel de experienţă practică în afară de minciuni despre predat la academia SRI-ului şi diverse alte şmenuri tipice PSD-istului reprezentat de Dragnea, Nicolicea, Firea şi Olguţa.

Eşti numit ministru. Normalitatea mahărului politic se traduce prin faptul că nu vrei ca oamenii care sînt imediat sub tine să fie mai deştepţi sau mai oneşti. Îţi alegi oameni superloiali şi mai proşti, care să fie pe poziţiile de încredere de secretar de stat. Indivizi care se simt ameninţaţi de oamenii deştepţi din poziţiile cele mai importante din minister. Cei mai buni oameni din minister, temători de proşti prăduitori, pleacă rapid în privat. Nu de alta, dar sînt o mulţime de firme de consultanţă şi organizaţii internaţionale care îşi doresc oameni buni, cu experienţă şi cu legături în ministere. Oamenii aceştia vor fi înlocuiţi de alţii, care trebuie, la rîndul lor, să fie mai proşti, dar şi superloiali şefului lor direct sau baronilor politici care au nevoie de contracte cu statul pentru „a supravieţui“. Managementul de mijloc al ministerelor include oameni buni. Cei mai buni dintre aceştia, confruntaţi cu abordarea tipică – un amestec de mîrlănie, agresivitate şi şmechereală –, vor pleca şi ei. Înlocuirea acestora se va face pe aceleaşi principiu: mai proşti şi loiali.

Există, cel mai probabil, şi mulţi inşi relativ buni sau mediocri care sînt plătiţi din două părţi şi răspund unei duble comenzi – ei sînt oamenii serviciilor. Aceştia vor rămîne solid înfipţi în ministere, cu speranţa că, treptat, vor ajunge să controleze ministerul. Toţi sînt uşor şantajabili şi superdependenţi de slujbele lor relativ bine plătite.

Din cînd în cînd, vor exista buni profesionişti care vor rămîne în ministere – în special cei care se tem să iasă din zona lor de confort sau cei care speră la o detaşare în străinătate sau la o avansare şi cei care cred că nu pot obţine un salariu mai bun la acelaşi tip de efort. În majoritate, ei vor deveni supercinici şi îşi vor face treaba ineficient şi cu multă scîrbă. În mod excepţional, vor fi şi aceia care, indiferent de şefi, îşi vor face treaba aşa cum ar trebui şi, de multe ori, aceştia sînt cei care, practic, previn colapsul sistemului. Fenomenul acesta se petrece de cel puţin douăzeci de ani şi a dus la dezastrul actual din aparatul administraţiei publice.

Un aparat care este compus în principal din rude şi din pile ale politicienilor, din profesionişti mediocri şi, cel mai probabil, dintr-o bună parte a numărului impresionant al celor angajaţi de servicii. Rezultatele sînt pe măsură. O schimbare sistemică va lua minimum doi-trei ani, pentru că procedurile de a elibera un funcţionar public din funcţie sînt gîndite în aşa fel încît să descurajeze acest lucru. Pentru a nu avea efecte catastrofice (blocarea ministerelor), ar fi nevoie probabil de cam şase ani. O reformă de acest fel ar avea ca efect secundar curăţarea clasei politice, dar s-ar înregistra şi efecte negative cel puţin în primii doi ani. Din păcate, deşi din punctul meu de vedere problema administraţiei publice rămîne cea mai gravă pentru România, subiectul acesta este rar prezent în discuţiile partidelor politice, iar şi atunci cînd e pus în dezbatere este discutat superficial.

Cîteva sute de mii de oameni sînt angajaţi în administraţia publică. O reformă solidă ar ameninţa locurile de muncă a cel puţin peste o sută de mii de angajaţi, o bună parte a lor cu legături solide în lumea politică. Oameni care ştiu şi care au făcut multe „favoruri“ pentru partidele care i-au promovat.

Un guvern căruia i-ar păsa cu adevărat de România şi nu de supravieţuirea actualelor partide politice (cu excepţia USR) şi a baronilor aferenţi ar trebui, în primul rînd, să reformeze administraţia publică. Un astfel de guvern ar ameninţa şi controlul pe care şi-l doresc serviciile asupra celor mai importante ministere. Desigur, acesta ar fi un guvern de sacrificiu, care ar trebui să lupte împotriva propriului aparat administrativ, împotriva tuturor politicienilor corupţi, a serviciilor şi, mai ales, împotriva presei şi a televiziunilor aservite acestora. Un astfel de guvern ar fi în mod clar cea mai serioasă ameninţare pentru toţi cei care îşi doresc păstrarea cocotierului, a bordurii, a Asesoft-ului, a Antenei 3, a RTV-ului şi a Teldrum-ului ca model al succesului în politică. Din păcate, trăim în era celor mai proşti, dar loiali. Prin urmare, un astfel de guvern este încă imposibil.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.