Mai mult cu mai puțin

Publicat în Dilema Veche nr. 805 din 25-31 iulie 2019
Prețul gazului și costurile politice jpeg

Alegerile europene din luna mai au produs două revelații. Pri­ma surpriză a fost că partidele naționaliste, antimigrație și antieuropene n-au obținut chiar atît de multe mandate pe cît se credea. Chiar dacă marile familii politice europene au ieșit slăbite după scrutin, euroscepticii sînt totuși destul de puțini. Acest curent mai degrabă minoritar poate fi gestionat, controlat, îmblînzit de majoritatea euro-optimistă. A doua surpriză: evoluția remarcabilă a partidelor ecologiste. Verzii au obținut rezultate foarte bune în Germania, în țările nordice, în Franța etc. Ei reprezintă a patra forță politică în Parlamentul European și, din această poziție, vor putea influența agenda europeană. Dar este Europa într-adevăr pregătită să adopte o agendă ambițioasă de mediu?

Dincolo de influența politică recent dobîndită a Verzilor există și o presiune publică deloc neglijabilă. De mai bine de un an, mișcarea inițiată de tînăra activistă suedeză Greta Thunberg a căpătat o amploare aproape mondială. Eleva suedeză militează, în fiecare zi de vineri, pentru a cere mai multă responsabilitate din partea politicienilor în ceea ce privește schimbările climatice. E skolstrejk, adică grevă școlară. Tînăra se duce în fața Parlamentului din Stockholm și împarte foi volante despre efectele încălzirii globale, despre nevoia conștientizării și despre urgența unei acțiuni politice hotărîte și concertate pentru a opri acest fenomen. Protestul Gretei Thunberg a mobilizat mii de elevi din Europa și de prin alte locuri. Așa s-a născut mișcarea Fridays for Future, „Vinerea pentru viitor“. Demonstrațiile sînt relativ izolate și nu foarte numeroase, dar se petrec deja cu regularitate, iar mișcarea capătă contur prin multiplicarea „focarelor“ de grevă școlară. Peste o sută de grupuri locale susțin această mișcare în Germania, țara în care aceste proteste au devenit un adevărat fenomen. Între timp, și presa main­stream a devenit mai atentă nu doar la grevele școlare, ci și la problemele reale ale mediului și, mai ales, la reacțiile politicienilor. Această conștiință ecologică s-a putut vedea la alegerile europene.

Și, dacă la nivel european trei state (Polonia, Cehia, Ungaria) s-au opus adoptării obiectivului „zero emisii de carbon pînă în 2050“, țările mai bogate încearcă să-și adapteze economia energetică și infrastructura în sensul atingerii acestor ținte. Germania e, și aici, deschizătoare de drumuri. Nu va fi ușor. După renunțarea la energia nucleară și inevitabila întoarcere la termocentrale, poluante în ciuda modernizărilor, guvernul federal va trebui să găsească soluții pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Organizațiile de mediu și partidul Verzilor susțin că Germania trebuie să abandoneze definitiv și energia bazată pe cărbune. Însă nevoia de consum a industriei depășește capacitățile (limitate) ale energiei regenerabile: turbinele eoliene și panourile solare nu pot produce suficientă electricitate pe cît se consumă. Deciziile politice sînt complicate: de unde ar trebui început?

Un plan anunțat recent e legat de extinderea și modernizarea căilor ferate pentru introducerea de trenuri de mare viteză la scară largă. Obiectivul ar fi ca transportul aerian (foarte poluant) intern să devină inutil de vreme ce transportul cu trenul între toate orașele germane va fi la fel de sigur, de confortabil și de rapid. Dar și aici e nevoie de un angajament ferm din partea guvernului. Industria aeronautică și transportul aerian sînt subvenționate pentru ca Germania să-și poată păstra poziția dominantă în plan tehnologic. Dacă se dorește dezvoltarea transportului feroviar, va fi nevoie de investiții masive – asta însemnînd mai puțini bani publici pentru transportul cu avionul. O polemică începe să se prefigureze: progresul, adică ecologia, presupune o întoarcere la o tehnologie mai veche. Dar acesta e doar unul dintre planurile dezbaterii. La nivel european, adevărata chestiune e legată de administrarea resurselor de energie și de competitivitate. Cum vom putea produce mai mult cu mai puțin? Cum se poate menține creșterea economică reducînd consumul de energie și emisiile de carbon? Există, din fericire, nu doar o conștiință ecologică, ci și suficient consens public în favoarea unei schimbări radicale. Totul este ca acest consens să se vadă și la nivel politic.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

TELEMMGLPICT000408894904 17374044782530 trans NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQf0Rf Wk3V23H2268P XkPxc webp
Elon Musk a făcut salutul nazist, în timpul discursului ținut după inaugurarea lui Donald Trump: „Așa se simte victoria”
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a sărbătorit inaugurarea lui Donald Trump la Capital One Arena din Washington, DC, spunând că „așa se simte victoria”. La final, el a făcut salutul nazist.
laura găvan (2) jpg
Genuflexiuni executate corect Foto YouTube
Genuflexiunile – exercițiul miraculos practicat și de regi, care îți întărește oasele. Funcționează doar dacă îl execuți corect
Deși genuflexiunile sunt considerate unul dintre cele mai eficiente exerciții pentru forță și mobilitate, tehnica incorectă poate reduce semnificativ beneficiile acestora. O problemă frecvent întâlnită este mobilitatea limitată a gleznelor, care afectează amplitudinea mișcării și postura.
gettyimages 2190823983 jpg
Preşedintele panamez, reacție la declaraţiile lui Donald Trump: „Canalul este şi va continua să fie al statului Panama”
Președintele Panama, José Raúl Mulino, a respins „promisiunea lui Donald Trump” că Statele Unite vor „lua înapoi” Canalul Panama.
Cătălin Avramescu, foto Facebook jpg
Ce șanse are noul candidat independent Cătălin Avramescu în cursa prezidențială
Sociologul Vladimir Ionaș consideră că șansele lui Cătălin Avramescu de a câștiga sunt nule din cauza lipsei de notorietate, în timp ce analistul politic Valeriu Turcan subliniază că, deși are potențial, va fi nevoie de mai mult timp și sondaje pentru a evalua realitatea campaniei sale.
Drumul din Muntii Ciucas Foto Lucian Ignat jpg
Drumul de vis, cunoscut prea puțin de români, pe care trebuie să-l parcurgi în luna februarie. Se află în România, e la fel de frumos precum Transalpina sau Transfăgărășan: „Un traseu extrem de pitoresc”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic, iar de multe ori, drumul poate fi chair la fel de spectaculos precum destinația în sine!
Joe Biden si Jill Biden FOTO EPA EFE jpg
Unde pleacă în vacanță Joe și Jill Biden. Mesajul de rămas bun transmis echipei sale: „A fost onoarea vieții mele să slujesc alături de voi. Sunteți incredibili”
Fostul președinte american Joe Biden și soția sa, Jill, au părăsit, luni, orașul Washington, după învestirea republicanului Donald Trump în calitate de noul președinte al Statelor Unite.
Festivalul Meridian – Sonomagicon Dumitru Avakian Eveniment de largă cuprindere europenă!
Cuprindere europeană și nu numai! Este mai mult decât un simplu label atașat acestui recent eveniment anual ce definește valori muzicale dintre cele mai diferite, valori ale zilelor noastre, ale deceniilor din urmă.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Trump promite să salveze SUA de la declin, anunțând măsuri dure la frontieră: „Toate intrările ilegale vor fi oprite imediat. Vom începe procesul de returnare”
Donald Trump a promis să salveze America de la declin, după ce a depus luni jurământul în calitate de președinte, acordând prioritate unei măsuri drastice „împotriva imigrației ilegale”.