Mai face Naţionala, vineri, un 5-1 cu Germania?

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Ce vremuri minunate! Ce ne mai place să visăm răguşit la momentele în care lumea vorbea despre noi ca despre nişte eroi, iar presa germană îi făcea pe ai ei „cîrnaţi”! Da, da, cîrnaţi de diferite soiuri funcţie de regiunile de unde veneau fotbaliştii umiliţi, bavarezi sau frankfurteri! Erau timpuri în care Germania părea ameţită. Cînd sus, finală de Mondială în 2002, cînd jos, eliminată din grupe la Euro în 2000 (între altele, de România) şi 2004. Probabil că momentul de groapă profundă ăla a fost, înfrîngere colosală, acel 5-1 în aprilie 2004, de pe Giuleşti. Kahn, Lahm şi alţi ham-ham fără busolă au fost cocoşaţi de o echipă conţinîndu-i pe „nemuritorii” Pleşan, Caramarin, Iencsi şi Stoican. Un Wunderteam contra unui Wursteam cum nu se mai văzuse. Şi nici nu s-a mai văzut. Germania a mai luat bătăi de atunci, dar de umilit, a umilit ea, cum a fost acea semifinală mondială contra Braziliei şi – ai, ai, ai! – tocmai meciurile din grupa noastră de calificare, 6-0 cu Armenia şi 4-0 cu Islanda. Iar noi nu ne-am mai calificat la un turneu final mondial de aproape un sfert de secol. De aceea, pentru ca tricolorii să-i bată pe nemţi la ei acasă ar fi deja un rezultat capabil să bage în faliment mai multe case de pariuri. Să bată la scor ar fi, pentru fotbal, un eveniment de magnitudinea scufundării Titanicului. Iată cam care ne sînt şansele. Anticiparea unor dueluri pe benzi dintre Bancu, Manea sau Toşca şi Gnabry sau Sane naşte torturi sufleteşti greu suportabile. Da, Germania a fost bătută în aceste preliminarii de Coupe du Monde acasă de Macedonia de Nord. Se întîmpla în primăvară, dar de fapt se întîmpla în altă eră. A fost atunci un „Apus de soare”, cu selecţionerul Löw la capătul suflului antrenoral, încremenit şi visător la prova corabiei ai cărei mateloţi părăsiseră cîrma. Între Löw şi Flick, noul selecţioner, pot fi cinci ani diferenţă, echipa arată cu un secol mai tînără. E ca un ghepard tînăr nesătul de sînge, mînat de la spate de un dresor de al cărui băţ pare că se teme mai mult decît de potenţialele victime. Iată de ce îmi e frică pentru „căprioarele” noastre. Acel 5-1 rămîne doar ca să ne amintim că fotbalul e un sport în care orice se poate întîmpla. Din păcate, orice se întîmplă doar o dată la o sută de ani. Şi parcă nu s-au împlinit...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.