Mai face Naţionala, vineri, un 5-1 cu Germania?

Publicat în Dilema Veche nr. 913 din 7 – 13 octombrie 2021
Un sport la Răsărit jpeg

Ce vremuri minunate! Ce ne mai place să visăm răguşit la momentele în care lumea vorbea despre noi ca despre nişte eroi, iar presa germană îi făcea pe ai ei „cîrnaţi”! Da, da, cîrnaţi de diferite soiuri funcţie de regiunile de unde veneau fotbaliştii umiliţi, bavarezi sau frankfurteri! Erau timpuri în care Germania părea ameţită. Cînd sus, finală de Mondială în 2002, cînd jos, eliminată din grupe la Euro în 2000 (între altele, de România) şi 2004. Probabil că momentul de groapă profundă ăla a fost, înfrîngere colosală, acel 5-1 în aprilie 2004, de pe Giuleşti. Kahn, Lahm şi alţi ham-ham fără busolă au fost cocoşaţi de o echipă conţinîndu-i pe „nemuritorii” Pleşan, Caramarin, Iencsi şi Stoican. Un Wunderteam contra unui Wursteam cum nu se mai văzuse. Şi nici nu s-a mai văzut. Germania a mai luat bătăi de atunci, dar de umilit, a umilit ea, cum a fost acea semifinală mondială contra Braziliei şi – ai, ai, ai! – tocmai meciurile din grupa noastră de calificare, 6-0 cu Armenia şi 4-0 cu Islanda. Iar noi nu ne-am mai calificat la un turneu final mondial de aproape un sfert de secol. De aceea, pentru ca tricolorii să-i bată pe nemţi la ei acasă ar fi deja un rezultat capabil să bage în faliment mai multe case de pariuri. Să bată la scor ar fi, pentru fotbal, un eveniment de magnitudinea scufundării Titanicului. Iată cam care ne sînt şansele. Anticiparea unor dueluri pe benzi dintre Bancu, Manea sau Toşca şi Gnabry sau Sane naşte torturi sufleteşti greu suportabile. Da, Germania a fost bătută în aceste preliminarii de Coupe du Monde acasă de Macedonia de Nord. Se întîmpla în primăvară, dar de fapt se întîmpla în altă eră. A fost atunci un „Apus de soare”, cu selecţionerul Löw la capătul suflului antrenoral, încremenit şi visător la prova corabiei ai cărei mateloţi părăsiseră cîrma. Între Löw şi Flick, noul selecţioner, pot fi cinci ani diferenţă, echipa arată cu un secol mai tînără. E ca un ghepard tînăr nesătul de sînge, mînat de la spate de un dresor de al cărui băţ pare că se teme mai mult decît de potenţialele victime. Iată de ce îmi e frică pentru „căprioarele” noastre. Acel 5-1 rămîne doar ca să ne amintim că fotbalul e un sport în care orice se poate întîmpla. Din păcate, orice se întîmplă doar o dată la o sută de ani. Şi parcă nu s-au împlinit...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

the well 1378979 1280 jpg
O femeie din Năvodari a căzut într-o fântână după ce i s-a făcut rău. A fost salvată miraculos
O femeie din Năvodari a supraviețuit în mod miraculos după ce i s-a făcut rău și a căzut într-o fântână. Din fericire, cei care au intervenit, au reușit să o salveze înainte să se întâmple o tragedie fără margini.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Angajatorii din România se laudă că își recompensează salariații cu prime de sărbători, abonamente medicale și posibilitatea de a lucra de acasă
83% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale în compania pentru care lucrează, inclusiv prime de sărbători, abonamentele medicale și posibilitatea de a lucra de acasă.
Amza Pellea jpg
7 aprilie, ziua în care s-a născut Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori ai României
În 7 aprilie 1954 s-a născut actorul Jackie Chan. În aceeași zi, dar în anul 1943, venea pe lume regizorul, actorul, scenaristul și scriitorul Mircea Daneliuc, iar în 1990 jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea.
marius sumudica sportpictures jpg
BUN mihai viteazul si doamna stanca foto wikipedia jpg
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
Primul domnitor care a realizat unirea Țărilor Române, Mihai Viteazul a fost căsătorit 17 ani cu Doamna Stanca, de care l-au legat o iubire și o pasiune cu totul și cu totul speciale.
Copil filmat în timp ce este bătut de un adolescent într-un parc FOTO Captură video
Violență extremă în Bihor: băiețel filmat în timp ce este bătut crunt de un adolescent. Agresorul a fost reținut de Poliție
Imagini violente, în care se vede cum un copil este bătut cu pumnii şi picioarele, fiind lovit de către un adolescent, au fost postate pe Facebook, stârnind revolta internauţilor.
Donald Trump FOTO AFP
Peste 50 de țări cer negocieri cu SUA pe tema noilor taxe vamale, susține Casa Albă. UE se pregătește să riposteze
Peste 50 de state au contactat Statele Unite pentru a demara negocieri privind noile taxe vamale anunțate recent de administrația Trump. UE pregătește un răspuns la noile măsuri.
Grup de soldați ucraineni în tabăra din pădurile de lângă linia frontului din Bahmut - Război Ucraina FOTO Profimedia
Cum riscă Kiev să piardă războiul din cauza instruirii defectuoase. „Ajung pe front fără să știe să tragă cu arma“
Războiul s-a prelungit, iar Ucraina se confruntă cu o criză acută de efective. Mulți soldați ajung în primele linii fără pregătire adecvată, iar rata de supraviețuire a noilor veniți este alarmant de mică.
image png
Maraton meteo pe Aeroportul din Sibiu. Oficiali: „Astăzi a fost ca pe Netflix - episod nou la fiecare oră”
Oficialii Aeroportului Sibiu vorbesc, duminică seară, despre un ”maraton meteo”, referindu-se la vremea extrem de schimbătoare – de la o oră la alta în Sibiu a fost lapoviţă, ninsoare, soare şi 13 grade Celsius, sau ploaie.