Made in Taiwan

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 946 din 26 mai ÔÇô 1 iunie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ. Pe scurt, asta ├«nseamn─â c─â Guvernul de la Washington recunoa╚Öte c─â, ├«ntr-un viitor nespecificat, Taiwanul s-ar putea ├«ntoarce sub controlul Beijingului, ├«ns─â asta se poate ├«nt├«mpla doar prin mijloace pa╚Önice. Orice tentativ─â a Chinei de a folosi armele pentru a ob╚Ťine reunificarea s-ar solda cu un r─âspuns din partea Statelor Unite. Ambiguitatea vine din faptul c─â administra╚Ťiile americane s-au ferit ├«ntotdeauna s─â spun─â clar dac─â ar interveni militar ├«ntru ap─ârarea Taipeiului. Singurul lucru cert era c─â vor furniza ajutor.

Codificat─â ├«n legea din 1979 privind rela╚Ťiile cu Taiwanul, strategia aceasta a dat rezultate p├«n─â acum. Partidul Comunist Chinez a emis permanent zgomote agresive la adresa insulei, ├«ns─â, dincolo de provoc─âri menite s─â testeze, din c├«nd ├«n c├«nd, nervii Taipeiului, nu a f─âcut nici o tentativ─â real─â de a realiza o unificare cu for╚Ťa.

Ambiguitatea strategic─â e, ├«ncep├«nd de s─âpt─âm├«na asta, un concept pe cale de dispari╚Ťie. ├Äntr-un discurs rostit la Tokyo, ├«n prezen╚Ťa premierului Japoniei, Fumio Kishida, pre╚Öedintele Joe Biden a spus foarte clar c─â Statele Unite vor interveni ├«n cazul unei agresiuni a comuni╚Ötilor chinezi.

E de notat aici c─â actualul pre╚Öedinte american are un istoric ├«ntreg de declara╚Ťii oneste care ulterior au fost retractate sau ÔÇ×contextualizateÔÇŁ de c─âtre apropia╚Ťii sau colaboratorii s─âi. Cea mai recent─â ÔÇô cititorii Dilemei vechi ├«╚Öi amintesc probabil ÔÇô a fost rostit─â ├«n finalul unui discurs dedicat Ucrainei ╚Öi ╚Ťinut la Var╚Öovia ├«n fa╚Ťa unui auditoriu mixt de polonezi ╚Öi ucraineni. Atunci, Biden  afirma cu subiect ╚Öi predicat c─â Vladimir Putin nu poate r─âm├«ne la putere ├«n Rusia. ├Än doar c├«teva minute, presa era inundat─â cu preciz─âri ╚Öi retract─âri menite s─â sublinieze c─â Statele Unite nu urm─âresc o schimbare de regim la Moscova.

De data aceasta nu a existat nici o retractare. Consilierii Casei Albe s-au mul╚Ťumit s─â explice c─â politica american─â fa╚Ť─â de Taiwan nu s-a schimbat. ├Äns─â nu ╚Öi-au contrazis ╚Öeful. Ambiguitatea a fost ├«nlocuit─â o definire mai precis─â a detaliilor.

Iar locul ales pentru ├«ngroparea ambiguit─â╚Ťii strategice nu e nici el ├«nt├«mpl─âtor. Japonia trece, aproape neobservat─â, printr-o schimbare istoric─â, abandon├«nd pozi╚Ťiile pacifiste ╚Öi prudente care i-au marcat politica extern─â dup─â al doilea r─âzboi mondial ├«n favoarea unor pa╚Öi ├«n direc╚Ťia ocup─ârii unui loc mai ferm ├«n arhitectura de securitate a Asiei ╚Öi a lumii. Orice ezit─âri ar mai fi avut Guvernul de la Tokyo cu privire la reorientare, ele au fost spulberate de ÔÇô surpriz─â! ÔÇô geniul strategic de la Kremlin. Invazia Ucrainei a injectat adrenalin─â nu numai ├«n Europa, ci ╚Öi ├«n Asia. Vom lucra ├«mpreun─â cu Statele Unite pentru a ne asigura c─â nimeni ├«n Asia de Est nu va face ceea ce f─âcut Rusia Ucrainei, a spus premierul Kishida. Nu e nici un mister cu privire la destinatarul acestui avertisment.

Mesajul a fost primit la Beijing. Previzibil, cu o enervare destul de nediplomatic─â. Wang Wenbin, purt─âtor de cuv├«nt al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze, a explicat c─â Guvernul dictatorului Xi Jinping nu crede c─â e vreun loc de compromis ├«n chestiunea Taiwanului. ÔÇ×China va ac╚Ťiona ferm pentru a-╚Öi proteja suveranitatea ╚Öi interesele de securitate. ╚śi ne ╚Ťinem de cuv├«ntÔÇŁ, a spus dl Wang pe un ton ridicat.

├Änainte de invadarea Ucrainei erau anali╚Öti care estimau c─â, p├«n─â la sf├«r╚Öitul acestei decade, China va ├«ncerca s─â preia controlul asupra Taiwanului. R─âspunsul ferm al comunit─â╚Ťii interna╚Ťionale ÔÇô ╚Öi mai ales cel al Statelor Unite ÔÇô ├«n fa╚Ťa agresiunii ruse╚Öti i-a f─âcut pe mul╚Ťi s─â reevalueze aceast─â predic╚Ťie. ├Än urma declara╚Ťiilor de la Tokyo are loc o nou─â schimbare de atitudine ÔÇô e o ├«ntrebare legitim─â dac─â nu cumva China se va sim╚Ťi provocat─â s─â testeze hot─âr├«rea administra╚Ťiei americane. Asta ├«n condi╚Ťiile ├«n care toate analizele militare arat─â c─â, din punct de vedere militar, China are o putere net superioar─â ├«n str├«mtoarea Taiwan.

├Äns─â, a╚Öa cum a constatat ╚Öi Rusia, proiec╚Ťia de putere nu e totuna cu exercitarea ei, iar c├«nd deschizi un front trebuie s─â ├«╚Ťi asumi ╚Öi consecin╚Ťele economice. Or, astea s├«nt incalculabile.

Adev─ârul e c─â nimeni nu ├«╚Öi permite sau ├«╚Öi dore╚Öte un nou r─âzboi, dar nimeni nu poate ╚Öti ce zace ├«n mintea dictatorilor acestei lumi. Ca ╚Öi Putin ├«n trecut, Xi Jinping e pe cale s─â ob╚Ťin─â un al treilea mandat care ├«i va consfin╚Ťi probabil statutul de dictator pe via╚Ť─â al Chinei. Predecesorii s─âi au avut bunul-sim╚Ť ╚Öi obliga╚Ťia constitu╚Ťional─â s─â renun╚Ťe dup─â dou─â mandate. Xi nu d─â nici un semn c─â ╚Ťine la tradi╚Ťia asta. A modificat Constitu╚Ťia ╚Öi modific─â China ├«n conformitate cu ambi╚Ťiile sale. E recuperarea Taiwanului printre ele? Sigur c─â da. C├«t de departe vrea s─â mearg─â? Nimeni nu ╚Ötie.

Ucraina ne ocup─â zilele astea aproape tot timpul. Dar merit─â, din c├«nd ├«n c├«nd, s─â ne mai uit─âm ╚Öi ├«n alte p─âr╚Ťi. M─âcar pentru a evita s─â fim surprin╚Öi dac─â ├«ntr-o zi din acea parte a lumii vine vestea unui nou r─âzboi. Care s-ar putea s─â nu fie local.

Dac─â pacea lumii ar fi un produs, pe el ar scrie uneori ÔÇ×Made ├«n TaiwanÔÇŁ. Sau, ca s─â respect─âm denumirea oficial─â, cea care scoate din s─ârite Beijingul, ÔÇ×Fabricat ├«n Republica ChinaÔÇŁ. Cealalt─â Chin─â, cea democratic─â.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.