Macron şi obsesia centrului

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Macron şi obsesia centrului jpeg

Au mai rămas patru săptămîni pînă la alegerile prezidenţiale din Franţa. Şi mai mult de jumătate dintre francezi nu s-au hotărît cu cine votează. Probabil că o treime nu se vor prezenta la vot. Aşa cum arată sondajele, singurul lucru clar e indecizia. Numărul mare de nehotărîţi e greu de explicat în condiţiile în care oferta electorală e abundentă: nu mai puţin de 11 candidaţi s-au înscris în cursa pentru Élysée.

După ce, în ultimele săptămîni, dezbaterea electorală a fost marcată de scandaluri de corupţie şi suspiciuni în legătură cu finanţarea campaniei, prima dezbatere cu cei cinci favoriţi ar fi trebuit să le ofere în sfîrşit candidaţilor şansa unei dezbateri substanţiale despre programele politice. N-a fost să fie! Dezbaterea de luni seară nu a avantajat pe nimeni. Dar nici nu a dezavantajat. Formatul emisiunii, aşa cum a fost elaborat de echipa de la TF1, nu a permis decît în rare momente interacţiunea dintre candidaţi. A fost, în cea mai mare parte, un exerciţiu impus: cei cinci au răspuns la întrebări cunoscute dinainte, în reprize atent cronometrate. Marea dezbatere a fost previzibilă, chiar dacă nu lipsită de surprize.

Dacă e să ne luăm după sondaje, în turul al doilea vor intra Marine Le Pen (Frontul Naţional, extrema dreaptă) şi Emmanuel Macron (En Marche, centru). E, de fapt, alegerea dintre o societate deschisă şi una închisă. Dar alegerile din Franţa au şi o miză europeană importantă. Pentru că, în esenţă, turul al doilea al prezidenţialelor e aproape un soi de referendum la care francezii vor avea de ales dacă rămîn sau nu în Uniunea Europeană. Marine Le Pen, care promite să redea „Franţa francezilor“, s-a pronunţat de multe ori pentru Frexit. La dezbaterea televizată a mers chiar mai departe, anunţînd că nu vrea să administreze „o regiune a UE“ şi nici să fie „vicecancelara Angelei Merkel“. Discursul ei se poate rezuma în cîteva cuvinte cam aşa: prioritate pentru francezi, controlul frontirelor, protecţionism economic, ordine publică, ieşire din zona euro.

Proeuropeanul Macron promite politici social-liberale, o relansare economică a ţării care să permită crearea de noi locuri de muncă, investiţii în educaţie, o laicitate incluzivă şi o politică externă deschisă, care să permită Franţei un loc central în Europa şi în lume. Sondajele de opinie de pînă acum îl dau favorit într-o (eventuală) confruntare în turul al doilea cu Le Pen. La dezbaterea de luni a fost ţinta tuturor: a lui Marine Le Pen, care, plasată a doua în sondajele de opinie, îl va înfrunta, probabil, în turul al doilea; a lui Fillon, care, aflat pe poziţia a treia, se străduieşte să recupereze terenul; şi al celorlalţi doi, care văd în el un prieten al liberalismului, deci un duşman al păcii sociale. Emmanuel Macron are un avantaj major: este, spre deosebire de ceilalţi patru principali candidaţi, o figură relativ recentă în politica Franţei. Dar acesta poate fi şi un dezavantaj: lipsa de experienţă politică şi oratorică s-a văzut şi la „marea dezbatere“. Pe de altă parte, Macron încearcă să se plaseze la centru. Nu se simte deloc confortabil alături de conservatorul François Fillon, e departe şi de comunismul etatist al lui Jean-Luc Mélenchon, şi de „stînga stîn­gii“ adoptată de Benoît Hamon, şi e în opoziţie evidentă cu ambiţiile suveraniste ale lui Marine Le Pen. În lipsa unui plan concret, oferta lui e moderaţia. Dar această obsesie a centrului poate fi înţeleasă şi ca o formă de oportunism politic. Dacă nu adaugă acestui spirit al echilibrului un program politic substanţial, riscă să piardă încrederea publicului.

Pînă una-alta, presa vede în Emmanuel Macron un salvator al democraţiei. „A cîştigat treptat încrederea, a devenit mai sigur pe el şi chiar a căutat confruntarea cu ceilalţi, ceea ce e obligatoriu dacă vrei să exişti în faţa unor monştri politici“, notează Libération. Le Point consideră că a fost candidatul cel mai convingător în prima confruntare televizată. Iar Le Figaro îl descrie ca omniprezent în dezbatere. Dar, ca să cîştige alegerile, Macron are nevoie să-i convingă pe nehotărîţi. Nu i-ar strica ceva mai mult angajament.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
image
Rușii au pierdut încă 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut alți 1.160 de soldați și 58 de sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Aceste pierderi se adaugă la totalul forțelor rusești între 24 februarie 2022 și 16 iunie 2024.
image
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Un fan al Angliei și un ofițer de poliție din Germania s-au ales cu răni grave după ce huliganii au atacat un bar în care suporterii Serbiei sărbătoreau înaintea meciului Serbia - Anglia de la Euro 2024, care va începe la ora 22.00.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.