M, de la multilateralism

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
Salutări de la Basel jpeg

– sau reinventarea lumii libere –

În discursul rostit în faţa Congresului în timpul vizitei sale în SUA, preşedintele francez Emmanuel Macron a pronunţat, de mai multe ori, cuvîntul „multilateralism“. Termenul a intrat de multă vreme în vocabularul curent al relaţiilor internaţionale. Însă, în contextul întîlnirii dintre Donald Trump şi Emmanuel Macron, acest cuvînt capătă o nuanţă aparte. Mai ales pentru că preşedintele american încearcă, încă de la începutul mandatului său, să-l submineze, în vreme ce Emmanuel Macron se străduieşte să-i adauge noi sensuri. Dacă Donald Trump a cîştigat alegerile cu sloganul „Make America great again“, Emmanuel Macron crede că Franţa nu poate fi măreaţă cu adevărat decît dacă îşi păstrează deschiderea spre lume. Multilateralismul lui Macron poate fi definit ca fiind exact opusul lui „America first“ propovăduit de Trump.

Dar oare pot fi conciliate cele două viziuni asupra lumii şi asupra naţiunii? Istoria bi- şi multilaterală e bogată. Să ne amintim: Franţa e prima ţară care semnează o alianţă cu Statele Unite (1778). În cel de-al Doilea Război Mondial, SUA au intervenit decisiv pentru a elibera Franţa ocupată de nazişti. Imediat după război, Franţa şi SUA s-au numărat printre statele fondatoare ale Tratatului Atlanticului de Nord (1949). Au existat însă şi momente mai tensionate. De pildă, în 2003, atunci cînd Franţa s-a opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care ar fi permis o acţiune militară comună în Irak, unde, se credea, regimul lui Saddam Hussein îşi construise arme de distrugere în masă. Sînt, deci, suficiente momente de referinţă în istoria comună pentru a încuraja un viitor al acestor relaţii. Chiar şi în situaţia de azi, în care divergenţele par tot mai numeroase, tot mai insurmontabile: Acordul de la Paris, Tratatul cu Iranul, taxele vamale etc.

În discursul livrat Congresului american, președintele francez a pledat pentru cooperarea multilaterală, singurul răspuns la toate relele lumii. Franţa rămîne un aliat puternic al SUA, chiar dacă e subapreciată, a explicat Macron. Occidentul se află într-un „moment critic“. Confrun-tîndu-se cu o lume complexă și ameninţătoare, liderii și publicul au fost tentați să îmbrățișeze „izolaționismul, replierea și naționalismul“. O astfel de cale ar duce doar la dezastru, crede preşedintele francez. Pentru că „închiderea ușii spre lume nu va opri evoluția lumii“; asta n-ar face decît să permită dușmanilor libertății „să umple golurile“.

Singurul răspuns la provocările globale de astăzi este construirea unei ordini mondiale, una adaptată secolului XXI. Fundamentul acestei noi ordini mondiale ar trebui să fie „un nou multilateralism“, unul mai eficient, mai responsabil și mai pragmatic. Pionierii acestei noi ordini trebuie să fie mai umani în abordarea globalizării şi să gestioneze cu înţelepciune resursele planetei (căci, nu-i aşa, „nu avem o planetă B“).

Așa cum a amintit Macron, „Statele Unite au inventat“ sistemul multilateral care a apărut după al Doilea Război Mondial. Şi tot SUA ar trebui să şi reinventeze multilateralismul. O critică (implicită) a administraţiei Trump, care e în conflict deschis cu numeroase instituţiii create (şi) cu sprijinul SUA tocmai în sprijinul cooperării multilaterale. Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Naţiunilor Unite etc. sînt considerate, în noua doctrină a lui Trump, constrîngeri inacceptabile pentru dezvoltarea economică a SUA.

Idealist şi pragmatic în acelaşi timp, Emmanuel Macron a trasat trei direcţii de dezvoltare pentru cooperarea multilaterală. În primul rînd, ea ar trebui să atenueze excesele globalizării. Dar nu prin respingerea unor instituţii precum Organizaţia Mondială a Comerţului (așa cum a făcut-o Trump), nici prin liberalizare şi dereglementare, ci prin intervenţii „inteligente“ menite să repare inegalităţile sociale. Aici e poate nevoie de o traducere mai nuanţată, pe înţelesul lui Trump: preşedintele „suveranist“, adept al pieţei libere, nu ezită să pună taxe noi pe importuri pentru a-şi proteja piaţa liberă doar în interior…

În al doilea rînd, a mai explicat Macron, noul multilateralism trebuie să „facă din nou planeta noastră mare“. E, evident, un apel la raţiune: preşedintele francez speră că SUA vor reveni la Acordul de la Paris cu privire la schimbările climatice. Dar se va răzgîndi Donald Trump? Ce i s-ar putea oferi, la schimb? Cum ar putea întoarce decizia, după ce în campania electorală a denunţat pe cel mai ferm ton cu putinţă acest acord?

În fine, noul multilateralism presupune un sprijin neechivoc pentru democrație, ameninţată, astăzi, deopotrivă de propagandă și de ştirile false, şi de noul val de autoritarism, populism şi iliberalism. La auzul cuvintelor „fake news“, Donald Trump a avut, probabil, o tresărire: „Oare se poate face ceva?“, s-o fi întrebat. Greu de spus. Dar oare l-ar putea ajuta Emmanuel Macron?

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.