Lumea liberă şi restul lumii

Publicat în Dilema Veche nr. 700 din 20-26 iulie 2017
Lumea liberă şi restul lumii jpeg

La exact un an de la puciul eșuat îndreptat împotriva sa, Recep Tayyip Erdogan își sărbătorește, cu mare fast, renașterea. E, evident, o chestiune de perspectivă sau de narațiune istorică, dacă vreți. Cel care organizează mizanscena e însuși președintele, care a ieșit întărit din acea ambuscadă: reforma constituțională pe care a lansat-o i-a adus prerogative sporite, starea de urgență îi oferă control direct asupra forțelor militare, iar puciul în sine îi creează șansa (poate) nesperată de a poza în erou în fața mulțimilor adulatoare. Și exact asta e noua poveste pe care președintele Turciei o spune despre sine: că e victima unei trădări, dar că nu se va da bătut. Că apărarea democrației înseamnă lupta împotriva puciștilor. Că libertatea înseamnă eliminarea adversarilor și cinstirea celor care îi sînt fideli. O adevărată epopee!

În dimineața zilei de 16 iulie, pre­șe­din­tele li s-a adresat cetățenilor turci prin mesageria vocală. „Ca președinte, vă transmit cele mai bune urări de ziua de­mo­crației și a unității naționale!“ Veteranilor le-a urat „sănătate și bunăstare“ . „Domnul să-i aibă în pază pe martiri“, a mai transmis Erdogan în mesajul vocal. Dar acesta n-a fost decît debutul unui adevărat tur de forță pentru consolidarea imaginii. Au urmat o adunare solemnă a Parlamentului, care a condamnat tentativa de lovitură de stat (ratată) de anul trecut, dezvelirea, în mai multe orașe, a unor statui dedicate eroilor care au luptat împotriva forțelor puciste, o campanie cu afișe stradale reprezentînd chipurile acelorași eroi și participarea președintelui la un miting de susținere în centrul orașului Istanbul. În discursul său, Erdogan a promis că va „smulge capetele acestor trădători“ și că va iniția o reformă a Justiției care să-i permită să intervină „ca la Guantanamo“ împotriva presupușilor puciști de anul trecut. Închisorile din Turcia sînt pline de asemenea presupuși trădători care așteaptă procesul. Iar președintele a spus că nu va ezita să promulge o eventuală lege a pedepsei cu moartea dacă Parlamentul o va decide.

Aceste manifestări care marchea­ză supraviețuirea politică a pre­șe­din­telui amintesc și de cum s a înfăptuit această consolidare a puterii: printr-o campanie fără precedent de eliminare a adversarilor: în ultimii ani, peste 15.000 de persoane despre care se presupune că au avut legătură cu puciul sau pur și simplu opozanți politici acuzați de instigare au fost eliberate din funcții, arestate, condamnate la închisoare etc.

Nu e deloc clar ce s-a întîmplat în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, nu se știe cu precizie cum au pus stăpînire cîțiva ofițeri ai armatei turce pe cîteva elicoptere și transportoare blindate, nici în ce circumstanțe au murit peste 250 de militari. Sau, mai exact, se știe doar versiunea autorităților. Iar președintele Erdogan arată cu degetul spre predicatorul Fethullah Gülen.

Contestat atît în Turcia, de propriul popor, cît și de numeroși lideri europeni, președintele nu are multe soluții pentru a-și redobîndi legitimitatea. Referendumul recent i-a mai sporit popularitatea, chiar dacă a fost cîștigat cu o majoritate relativ fragilă. Grăbirea reformei statului înseamnă mijloace de acțiune și de persuasiune suplimentare. Iar prin instrumentalizarea loviturii de stat de anul trecut, președintele își justifică dreptul de a-și intimida și elimina oponenții. Noua republică e un nou sultanat: un hibrid care pune laolaltă prerogativele președinților din cele două modele democratice prezidențiale de la care spune că se inspiră Erdogan – cel francez și cel american – fără a prelua însă și mecanismele de echilibrare a puterilor în stat. Rezultă o pseudodemocrație, un regim superprezidențial cu toate atributele unei dictaturi.

Pînă nu demult, promisiunea unei eventuale integrări europene mai potolea ceva din tentația totalitară a regimului de la Ankara. Astăzi, cînd Europa însăși e în criză, cînd promisiunile Bruxelles-ului sînt tot mai incerte, liniile de separație dintre „lumea liberă“ și restul lumii devin tot mai vizibile.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

WhatsApp Image 2024 09 16 at 12 25 00 (1) jpeg
Cod galben de averse în toată Moldova și în jumătate din Dobrogea. Ce județe sunt vizate
Administrația Națională de Meteorologie avertizează că miercuri vor fi averse în toată Moldova și în jumătate din Dobrogea. Meteorologii au emis o avertizare cod galben.
bayern jpg
oana zavoranu vrajitoarea melissa jpg
Acuzații grave la adresa Oanei Zăvoranu. De ce a apelat la vrăjitoare: „A venit la mine să...” Ce legătură ar avea cu moartea mamei sale
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Oana Zăvoranu a apelat cu mulți ani în urmă la serviciile vrăjitoarei Melissa. De altfel, în acea perioadă, vedeta a pierdut și o sumă impresionantă de bani. Dar iată că, după atâta timp, vrăjitoarea Melissa a ieșit la atac și vine cu noi acuzații la adr
punch coreean jpg
Punch coreean
Punch-ul coreean este o băutură răcoritoare tradițională. Aceasta poate fi făcută cu diverse fructe și arome, fiind ideală pentru zilele călduroase de vară. O variantă populară este punch-ul cu pepene roșu, dar există și alte versiuni cu pere, caise sau alte fructe de sezon.
inundatii polonia jpg
Presa internațională: „Potopul a provocat o distrugere din România până în Polonia”. Urmează zile critice
Presa internațională scrie despre distrugerile provocate de potopul adus de ciclonul Boris. „O distrugere din România până în Polonia”, scrie Reuters
6 Camara muraturi a marin jpg
Câtă sare se folosește, de fapt, la murături? Cantitatea corectă pentru 1 litru de apă
Murăturile sunt un element esențial în bucătăria tradițională, iar prepararea lor necesită atenție la detalii, în special când vine vorba de sare. Sarea joacă un rol crucial în fermentare, protejând legumele de bacterii nedorite și păstrându-le crocante și savuroase. Însă câtă sare este necesară pen
AQMApNY4AWy64dxhXGtCGpP3ntFthBjHXSdOdy2F0Y2hTXVqQVkvztFKdJtfJSfIYZS9VGgSJI3Vv AxRDsgINH4 mp4 thumbnail png
Imaginile neputinței. De cinci zile, drumarii se chinuie să deschidă circulației drumul național DN 25, grav afectat de viitură
Drumul Național 25 este închis de aproape cinci zile în sectorul Tudor Vladimirescu – Vameș, deși drumarii acționează non-stop. Drumul face legătură între orașele Galați și Tecuci.
bani europeni finantare FOTO Shutterstock
Cum a primit o firmă cu un singur angajat sute de milioane de lei de la statul român. Negrescu: Finanțele ar trebui să vină cu explicații
Statul a lansat, în vară, o linie de finanțare prin ajutoare de stat pentru firmele de impact din economie, cu scopul declarat de ajuta la, „dezvoltarea regională prin realizarea de investiții”.
Nemanja Majdov  FOTO facebook jpg
Campion mondial, suspendat de Federația Internațională de Judo pentru că și-a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice
Campionul european și mondial la judo Nemanja Majdov a anunțat că Federația Internațională de Judo l-a suspendat pentru următoarele luni ca urmare a faptului că a făcut semnul crucii la unul dintre meciurile sale din timpul Jocurilor Olimpice de la Paris.