Lumea fără Google

Publicat în Dilema Veche nr. 877 din 28 ianuarie - 3 februarie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

E alt continent, dar e aceeași lume. De asta e important ce se întîmplă acum, în Australia. Guvernul de la Canberra și Google sînt de cîteva zile în război. E o luptă zgomotoasă la care participă oameni politici importanți, mici companii, mass-media publice și private, organizații neguvernamentale și înalți responsabili ai gigantului american. Miza principală: încasările obținute de Google din publicitatea afișată pe paginile indexate de Google. Dar și cîteva principii: concurența, echitatea în afaceri, accesul la informație.

Guvernul australian lucrează la un „cod de conduită” menit să reglementeze relațiile dintre mass-media și giganții Internet precum Google și Facebook. Proiectul legislativ prevede ca aceste companii să plătească o cotă importantă din veniturile generate de publicitate către producătorii de conținut, respectiv companiile mass-media australiene private sau de stat. Potrivit proiectului legislativ, giganții Internet vor negocia cu companiile de media sumele de plătit; în caz că nu se ajunge la o înțelegere, cotele vor fi stabilite la un tribunal de arbitraj. Google e dispusă să plătească pentru conținut, nu însă și pentru indexarea link-urilor. Un detaliu tehnic minor care presupune însă costuri importante.

Guvernul susține că, de vreme ce marile companii Internet obțin venituri din publicitate de pe urma traficului generat de cei care caută și citesc știri, acestea ar trebui să plătească redacțiilor o sumă echitabilă. Sprijinul financiar e necesar și pentru că o presă puternică este vitală pentru democrație. Iar presa, aproape peste tot în lume, a pierdut o sursă importantă de venit odată cu emergența, la scară planetară, a unor platforme și servicii precum Google ori Facebook, care încasează de pe piață cea mai mare parte a banilor din publicitate. Evident, companiile media au făcut presiuni puternice pentru ca Guvernul să forțeze adoptarea codului într-o formulă cît mai generoasă.

Inițiativa australiană este urmărită îndeaproape în întreaga lume: relația economică injustă în care se află producătorii de conținut în raport cu Google și Facebook e o problemă globală. Această criză mass-media a fost agravată în ultimul an de situația economică dificilă generată de coronavirus. Sute de publicații și-au încetat apariția, mii de jurnaliști au fost concediați. Asta, în vreme ce marile companii Internet și-au sporit considerabil veniturile. Inițiative asemănătoare au mai existat și în alte state, însă au fost abandonate pe parcurs ori ciuntite pînă la irelevanță de-a lungul procesului legislativ. Australia e prima țară care ajunge atît de departe cu o lege atît de radicală. Dacă va reuși să impună legea așa cum a fost croită, va livra un model operabil pentru restul lumii în reglementarea relației cu marile companii Internet.

Nu e însă deloc sigur că legea va fi adoptată și nici nu se știe ce efecte va genera. Deocamdată, Google a anunțat că intenționează să se retragă cu totul din Australia dacă legea va intra în vigoare. E o amenințare, aproape un șantaj. Pentru că, în cazul cu totul improbabil în care Google va pleca din Australia, mii și mii de firme, mari și mici, vor dispărea de pe Internet sau vor fi nevoite să se reinventeze. Și milioane de cetățeni vor trebui să se adapteze la noua paradigmă: o lume fără Google.

Vă îngrozește sau vă seduce această lume nouă, fără Google? Tocmai aici e cheia acestui „caz”: în condiții concurențiale normale, ar trebui să existe alternative la motorul de căutare și posibilitatea de a opta între mai multe servicii. Însă Google a devenit sinonim cu motor de căutare. Cele cîteva platforme așa-zis alternative reprezintă, cumulat, mai puțin de 5% din piață. 95% e Google. Poziția de (cvasi)monopol obținută datorită vechimii pe piață și dezvoltării rapide la nivel mondial face ca astăzi Google să fie de neînlocuit. Statele, firmele și cetățenii au prea puține pîrghii la dispoziție pentru a renegocia termenii acestei relații.

Pe de altă parte, da, mass-media pierd o sursă de venit din cauza Google și Facebook, dar cîștigă public, căci niciodată știrile n-au fost mai accesibile ca acum, niciodată oamenilor nu le-a fost mai ușor să ajungă la informația relevantă. Și asta, tocmai datorită instrumentelor de căutare puse la dispoziție de Google sau rețelei sociale mondiale care e Facebook.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

MS 20240619 IUBIRE CU PARFUM DE LAVANDA 8300 JPG
Adi Nartea, din serialul „Iubire cu parfum de lavandă‟: „Mi-ar plăcea să fiu următorul Sebastian Stan‟
Apare pe micile ecrane în sezonul 2 al serialului „Iubire cu parfum de lavandă‟, difuzat din 10 ianuarie, în fiecare vineri, de la ora 20:30, la Antena 1. În rolul principal, Adi Nartea îl portretizează pe Ștefan, un personaj romantic complex.
adolescenti foto pexels jpg
Adevărul despre noile emoticoane cu mesaje ascunse ale adolescenților. Ghidul care alarmează părinții și autoritățile
Adolescenții teribiliști au pus în gardă poliția, iar școlile i-au alertat pe părinți, cu privire la o listă de emoticoane folosite de tineri a discuta „codat” subiecte ce țin de violență, sex și extremism. Se întâmplă deocamdată în Marea Britanie.
Emil Hurezeanu
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
Schimbarea lui Emil Hurezeanu din funcția de ministru de Externe, la insistențele premierului Marcel Ciolacu, ar fi șubrezit poziția lui Ilie Bolojan și în interiorul coaliției de guvernare, și în PNL, susțin surse politice.
484218203 9423323207753649 6520343493104115142 n jpg
O femeie a fost trasă de păr și insultată, din cauza muzicii rusești: „Eram în cafenea și le-am cerut unor doamne să nu mai asculte”
O ucraineană a fost atacată de o femeie într-o cafenea, pentru că a rugat-o să nu mai asculte muzică rusească. „Am fost trasă de păr și insultată”, a spus aceasta.
Crin Antonescu, candidat la alegerile prezidențiale, depune dosarul de candidatură și lista de semnături la sediul Biroului Electoral, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Crin Antonescu îl acuză pe George Simion că face jocul Rusiei. „A pus în pericol securitatea națională”
Candidatul coaliției de guvernare în alegerile prezidențiale din luna mai, Crin Antonescu, a reacționat după ce Curtea Constituțională a respins contestaţia lui George Simion şi a dat undă verde legii care permite doborârea dronelor ruseşti care încalcă spaţiul aerian al României.
canal1 jpeg
Mii de oameni locuiau în aceste „orașe de carton”. Istoria uitată a Canalului Dunăre - Marea Neagră pe care puțini români o mai cunosc
Încă mai există mulți români în țara noastră care își amintesc de condițiile dificile pe care au fost nevoiți să le îndure, atunci când au muncit pe șantierul Canalului Dunăre – Marea Neagră.
Discuții între Rusia și SUA despre încheierea conflictului dintre Rusia și Ucraina, în Riad. FOTO EPA-EFE
Negociator rus, despre discuțiile de 12 ore din Arabia Saudită cu SUA: „Ar fi fost naiv să ne așteptăm la vreun progres”
Ultimele discuții între delegațiile americană și rusă din Arabia Saudită nu au produs niciun progres major în negocierile de pace din Ucraina, a declarat vineri Grigori Karașin, membru în echipa de negociatori ai Moscovei, relatează Moscow Times.
cristian jaqueline GettyImages 1365103189 jpg
legume jpg
Leguma pe care vegetarienii o consumă în loc de carne, efecte negative asupra organismului. Ce spun specialiștii
Consumul exagerat de soia poate cauza dezechilibre hormonale. Aceasta are o substanță numită izoflavone, care ne poate îmbolnăvi. Agenția pentru Siguranța Alimentară din Franța solicită ca soia să nu mai fie utilizată în cantități mari în preparatele din cantine, școli și chiar spitale. Soia este fo