Longevivi

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
„Cu bule“ jpeg

În ultima vreme, adjectivul longeviv este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea – relativ îndelungată – a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană. Dezavantajul noilor construcții, în care adjectivul apare în legătură cu un substantiv denumind funcția sau ocupația persoanei, este că produc o anumită ambiguitate: la prima lectură (mai ales dacă este vorba de un titlu jurnalistic), cititorul nu prea poate ști dacă persoanele în cauză au atins o vîrstă venerabilă sau dacă perioada lungă se referă doar la durata activității lor. Exemple ale acestei utilizări se găsesc cel mai ușor în context superlativ: „Unul dintre cei mai longevivi consilieri ai lui Viktor Orbán demisionează” (hotnews.ro); „Unul dintre cei mai longevivi primari din România (...) a fost surprins în timp ce mătura, în folosul comunității” (digi24.ro); „Povestea celor mai longevivi HR manageri” (wall-street.ro). Sînt și contexte în care este precizată de la bun început „longevitatea” ca păstrare în funcție: „Unul dintre cei mai longevivi conducători de serviciu din Gorj se poate mîndri cu nu mai puțin de 28 de ani de activitate” (facebook); „A.V., unul dintre cei mai longevivi executivi din România, pleacă de la cîrma Selgros România după 17 ani. El va prelua conducerea Selgros Germania” (zf.ro). În al doilea exemplu, pentru că cifrele singure nu sînt foarte impresionante, este explicat contextul: „A.V. este unul dintre cei mai longevivi executivi din businessul românesc dat fiind că în medie un mandat este de 3-5 ani” (zf.ro).

În dicționarele noastre, adjectivul longeviv (adesea substantivizat) are o definiție clară, strict limitată la durata vieții: „(persoană) care trăiește mult, depășind media de viață normală” (DEX). Nici substantivul longevitate nu are o definiție mai complicată, formulările variind doar stilistic, de la „îndelungă viețuire” (Șăineanu, Dicționar universal, 1929) la „durată excepțională a vieții; viață lungă (a unui individ, a unui grup, a unei specii)” (DEX).

Extinderea semantică a lui longeviv are mai multe explicații. În primul rînd, aceasta urmează un tipar metaforic răspîndit. Cît timp longevitatea este o caracteristică figurată a instituțiilor sau a activităților, metafora (personificatoare) este chiar acceptabilă, pentru că nu produce nici o confuzie: „Una dintre cele mai longevive emisiuni ale postului TVR 3, «Din arhiva TVR», revine în grila de vară” (facebook.com); „angajări la una dintre cele mai longevive și serioase firme din Satu Mare” (presasm.ro). Pot să ne îngrijoreze, cel mult, dincolo de aspectele lingvistice, reperul modest al longevității, efemeritatea instituțiilor și frecvența schimbărilor. Totul e relativ, dar o longevitate de 25 de ani creează un sentiment neliniștitor: „Una dintre cele mai longevive instituții de cultură din București, ARCUB are o experienţă de peste 25 de ani în promovarea culturii orașului București” (arcub.ro). În al doilea rînd, extinderea este motivată de nevoia de a umple un gol; cum nu există alt adjectiv cu sensul „care a îndeplinit un timp îndelungat funcția de…”, vorbitorii adaptează spontan la acest rol cuvîntul aflat la îndemînă. În fine, extinderea poate fi influențată și de modele străine. Corespondentul în engleză al termenului românesc este în general forma long-lived, care are și un sens extins, cuprins ca atare în dicționare („existînd, funcționînd, activ pentru o perioadă mai lungă decît este normal sau de așteptat”, Merriam-Webster online). Textele traduse rapid pot încuraja modificarea semantică din română.

Termenul longeviv are, de altfel, o istorie interesantă. Deși destul de nou în limbă – apărut pe la jumătatea secolului al XX-lea –, a ridicat probleme de etimologie care au fost discutate în detaliu de Theodor Hristea, în articolele Franțuzisme aparente și pseudofranțuzisme în limba română (1979) și Un derivat prin substituţie de sufix: longeviv < longev[itate] + -iv (2008). Longevitate este sigur un împrumut din franceză (din longévité), cu raportare și la forma latină longaevitas, dar pentru longeviv sursa franceză e problematică. Așa cum a arătat Theodor Hristea, un adjectiv longévif (indicat inițial ca etimon, în Dicționarul de neologisme din 1961 al lui Florin Marcu și Constant Maneca) lipsea din dicționarele generale franceze; era totuși atestat, sporadic, în lucrări de specialitate din domeniul forestier, cu referire la arbori cu o lungă durată de viață; este prezent și în Trésor de la langue française informatisé, în cadrul articolului longévité. S-a presupus deci că longeviv a fost creat în română pornind de la deja existentul longevitate, după modelul altor cuvinte cu terminații înrudite; împrumutul din terminologia dendrologică franceză e mai puțin probabil, dar nu total exclus. Dicționarul lui Laurian și Massim (din 1876) propunea o altă formă, longev, mai apropiată de latină (longaevus) și de italiană (longevo); de altfel, un longevous rar, arhaic, s-a conservat și în engleza americană (collinsdictionary.com).

Termenul longeviv a fost lansat, la noi, de către specialiștii în geriatrie, prin anii 1950-60, într-o perioadă cînd mitul longevității și Războiul Rece confereau o prezență masivă a realizărilor sovietice și apoi a celor românești în presă, prelungirea vieții fiind prefigurată ca nouă victorie comunistă. Am găsit o atestare a termenului (ca substantiv) într-un articol apărut în Flacăra, în 1955, semnat de Ana Aslan: „există longevivi trecuți de 100 și chiar 140 ani”. Într-un articol pe aceeași team, C.I. Parhon simțea nevoia să explice cuvîntul: „oamenii de știință din Uniunea Sovietică au posibilitatea de a examina longevivi, oameni care trăiesc foarte mult” (Steagul roșu, 1956).

Revenind la extinderea actuală, mi se pare că ar trebui să încercăm să păstrăm sensul propriu al cuvîntului, să acceptăm extinderile sale pur metaforice (instituții longevive), dar să evităm referirile ambigue la persoane aflate în anumite funcții sau poziții (manageri longevivi).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.