Longevivi

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 956 din 4 ÔÇô 10 august 2022
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg

├Än ultima vreme, adjectivul longeviv este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea ÔÇô relativ ├«ndelungat─â ÔÇô a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â. Dezavantajul noilor construc╚Ťii, ├«n care adjectivul apare ├«n leg─âtur─â cu un substantiv denumind func╚Ťia sau ocupa╚Ťia persoanei, este c─â produc o anumit─â ambiguitate: la prima lectur─â (mai ales dac─â este vorba de un titlu jurnalistic), cititorul nu prea poate ╚Öti dac─â persoanele ├«n cauz─â au atins o v├«rst─â venerabil─â sau dac─â perioada lung─â se refer─â doar la durata activit─â╚Ťii lor. Exemple ale acestei utiliz─âri se g─âsesc cel mai u╚Öor ├«n context superlativ: ÔÇ×Unul dintre cei mai longevivi consilieri ai lui Viktor Orb├ín demisioneaz─âÔÇŁ (hotnews.ro); ÔÇ×Unul dintre cei mai longevivi primari din Rom├ónia (...) a fost surprins ├«n timp ce m─âtura, ├«n folosul comunit─â╚ŤiiÔÇŁ (digi24.ro); ÔÇ×Povestea celor mai longevivi HR manageriÔÇŁ (wall-street.ro). S├«nt ╚Öi contexte ├«n care este precizat─â de la bun ├«nceput ÔÇ×longevitateaÔÇŁ ca p─âstrare ├«n func╚Ťie: ÔÇ×Unul dintre cei mai longevivi conduc─âtori de serviciu din Gorj se poate m├«ndri cu nu mai pu╚Ťin de 28 de ani de activitateÔÇŁ (facebook); ÔÇ×A.V., unul dintre cei mai longevivi executivi din Rom├ónia, pleac─â de la c├«rma Selgros Rom├ónia dup─â 17 ani. El va prelua conducerea Selgros GermaniaÔÇŁ (zf.ro). ├Än al doilea exemplu, pentru c─â cifrele singure nu s├«nt foarte impresionante, este explicat contextul: ÔÇ×A.V. este unul dintre cei mai longevivi executivi din businessul rom├ónesc dat fiind c─â ├«n medie un mandat este de 3-5 aniÔÇŁ (zf.ro).

├Än dic╚Ťionarele noastre, adjectivul longeviv (adesea substantivizat) are o defini╚Ťie clar─â, strict limitat─â la durata vie╚Ťii: ÔÇ×(persoan─â) care tr─âie╚Öte mult, dep─â╚Öind media de via╚Ť─â normal─âÔÇŁ (DEX). Nici substantivul longevitate nu are o defini╚Ťie mai complicat─â, formul─ârile variind doar stilistic, de la ÔÇ×├«ndelung─â vie╚ŤuireÔÇŁ (╚ś─âineanu, Dic╚Ťionar universal, 1929) la ÔÇ×durat─â excep╚Ťional─â a vie╚Ťii; via╚Ť─â lung─â (a unui individ, a unui grup, a unei specii)ÔÇŁ (DEX).

Extinderea semantic─â a lui longeviv are mai multe explica╚Ťii. ├Än primul r├«nd, aceasta urmeaz─â un tipar metaforic r─âsp├«ndit. C├«t timp longevitatea este o caracteristic─â figurat─â a institu╚Ťiilor sau a activit─â╚Ťilor, metafora (personificatoare) este chiar acceptabil─â, pentru c─â nu produce nici o confuzie: ÔÇ×Una dintre cele mai longevive emisiuni ale postului TVR 3, ┬źDin arhiva TVR┬╗, revine ├«n grila de var─âÔÇŁ (facebook.com); ÔÇ×angaj─âri la una dintre cele mai longevive ╚Öi serioase firme din Satu MareÔÇŁ (presasm.ro). Pot s─â ne ├«ngrijoreze, cel mult, dincolo de aspectele lingvistice, reperul modest al longevit─â╚Ťii, efemeritatea institu╚Ťiilor ╚Öi frecven╚Ťa schimb─ârilor. Totul e relativ, dar o longevitate de 25 de ani creeaz─â un sentiment nelini╚Ötitor: ÔÇ×Una dintre cele mai longevive institu╚Ťii de cultur─â din Bucure╚Öti, ARCUB are o experien┼ú─â de peste 25 de ani ├«n promovarea culturii ora╚Öului Bucure╚ÖtiÔÇŁ (arcub.ro). ├Än al doilea r├«nd, extinderea este motivat─â de nevoia de a umple un gol; cum nu exist─â alt adjectiv cu sensul ÔÇ×care a ├«ndeplinit un timp ├«ndelungat func╚Ťia deÔÇŽÔÇŁ, vorbitorii adapteaz─â spontan la acest rol cuv├«ntul aflat la ├«ndem├«n─â. ├Än fine, extinderea poate fi influen╚Ťat─â ╚Öi de modele str─âine. Corespondentul ├«n englez─â al termenului rom├ónesc este ├«n general forma long-lived, care are ╚Öi un sens extins, cuprins ca atare ├«n dic╚Ťionare (ÔÇ×exist├«nd, func╚Ťion├«nd, activ pentru o perioad─â mai lung─â dec├«t este normal sau de a╚ÖteptatÔÇŁ, Merriam-Webster online). Textele traduse rapid pot ├«ncuraja modificarea semantic─â din rom├ón─â.

Termenul longeviv are, de altfel, o istorie interesant─â. De╚Öi destul de nou ├«n limb─â ÔÇô ap─ârut pe la jum─âtatea secolului al XX-lea ÔÇô, a ridicat probleme de etimologie care au fost discutate ├«n detaliu de Theodor Hristea, ├«n articolele Fran╚Ťuzisme aparente ╚Öi pseudofran╚Ťuzisme ├«n limba rom├ón─â (1979) ╚Öi Un derivat prin substitu┼úie de sufix: longeviv < longev[itate] + -iv (2008). Longevitate este sigur un ├«mprumut din francez─â (din long├ęvit├ę), cu raportare ╚Öi la forma latin─â longaevitas, dar pentru longeviv sursa francez─â e problematic─â. A╚Öa cum a ar─âtat Theodor Hristea, un adjectiv long├ęvif (indicat ini╚Ťial ca etimon, ├«n Dic╚Ťionarul de neologisme din 1961 al lui Florin Marcu ╚Öi Constant Maneca) lipsea din dic╚Ťionarele generale franceze; era totu╚Öi atestat, sporadic, ├«n lucr─âri de specialitate din domeniul forestier, cu referire la arbori cu o lung─â durat─â de via╚Ť─â; este prezent ╚Öi ├«n Tr├ęsor de la langue fran├žaise informatis├ę, ├«n cadrul articolului long├ęvit├ę. S-a presupus deci c─â longeviv a fost creat ├«n rom├ón─â pornind de la deja existentul longevitate, dup─â modelul altor cuvinte cu termina╚Ťii ├«nrudite; ├«mprumutul din terminologia dendrologic─â francez─â e mai pu╚Ťin probabil, dar nu total exclus. Dic╚Ťionarul lui Laurian ╚Öi Massim (din 1876) propunea o alt─â form─â, longev, mai apropiat─â de latin─â (longaevus) ╚Öi de italian─â (longevo); de altfel, un longevous rar, arhaic, s-a conservat ╚Öi ├«n engleza american─â (collinsdictionary.com).

Termenul longeviv a fost lansat, la noi, de c─âtre speciali╚Ötii ├«n geriatrie, prin anii 1950-60, ├«ntr-o perioad─â c├«nd mitul longevit─â╚Ťii ╚Öi R─âzboiul Rece confereau o prezen╚Ť─â masiv─â a realiz─ârilor sovietice ╚Öi apoi a celor rom├óne╚Öti ├«n pres─â, prelungirea vie╚Ťii fiind prefigurat─â ca nou─â victorie comunist─â. Am g─âsit o atestare a termenului (ca substantiv) ├«ntr-un articol ap─ârut ├«n Flac─âra, ├«n 1955, semnat de Ana Aslan: ÔÇ×exist─â longevivi trecu╚Ťi de 100 ╚Öi chiar 140 aniÔÇŁ. ├Äntr-un articol pe aceea╚Öi team, C.I. Parhon sim╚Ťea nevoia s─â explice cuv├«ntul: ÔÇ×oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â din Uniunea Sovietic─â au posibilitatea de a examina longevivi, oameni care tr─âiesc foarte multÔÇŁ (Steagul ro╚Öu, 1956).

Revenind la extinderea actual─â, mi se pare c─â ar trebui s─â ├«ncerc─âm s─â p─âstr─âm sensul propriu al cuv├«ntului, s─â accept─âm extinderile sale pur metaforice (institu╚Ťii longevive), dar s─â evit─âm referirile ambigue la persoane aflate ├«n anumite func╚Ťii sau pozi╚Ťii (manageri longevivi).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucure╚Öti. A publicat, ├«ntre altele, volumele Limbaj ╚Öi politic─â (Editura Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti, 2007) ╚Öi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colec╚Ťia ÔÇ×Via╚Ťa cuvintelorÔÇť, 2010).

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Pre┼úurile petrolului continu─â s─â creasc─â. La c├ót ar putea ajunge p├ón─â la sf├ór┼čitul anului ┼či cu c├ót au sc─âzut stocurile
Pre┼úurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA ┼či a┼čtept─ârile de sc─âdere a livr─ârilor ruse┼čti au compensat temerile c─â ├«ncetinirea cre┼čterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc rom├ónii voucherele sociale pentru alcool ┼či ┼úig─âri. Ce spun sociologii ┼či psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anun┼úat c─â voucherele sociale blocate pentru c─â beneficiarii au cump─ârat cu ele tutun ┼či alcool vor r─âm├óne a┼ča p├ón─â la urm─âtoarea tran┼č─â de bani pe care statul o va livra. Exper┼úii atrag ├«ns─â aten┼úia c─â din co┼čul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singur─â planet─â
Luna ├«n care vin scaden┼úele nu e niciodat─â pl─âcut─â, dar, c├ónd toate notele de plat─â se str├óng ├«n aceea╚Öi zi, ea este greu de dep─â╚Öit. ╚śi ziua aceea pare s─â fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.