Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 950 din 23 ÔÇô 29 iunie 2022
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg

Pentru Bulgaria, guvernul lui Kiril Petkov a reprezentat o gur─â de aer proasp─ât. Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â. Teoretic, Petkov avea datele necesare pentru o poveste de succes. Absolvent de Harvard, lider al unui partid nou ╚Öi reformist, noul premier promitea s─â scrie un nou capitol ├«n istoria politic─â a ╚Ť─ârii. ├Äns─â la ├«nceputul acestei s─âpt─âm├«ni cabinetul lui Petkov se afla pe marginea pr─âpastiei, iar premierul c─âuta disperat c├«╚Ťiva deputa╚Ťi care s─â ├«i completeze majoritatea ├«n Parlament dup─â ce unul dintre partidele din coali╚Ťie ├«╚Öi anun╚Ťase plecarea, acuz├«nd Guvernul c─â are o atitudine prea prietenoas─â fa╚Ť─â de tentativele Macedoniei de Nord de a se apropia de Uniunea European─â. P─âleala na╚Ťionalist─â a bulgarilor legat─â de Macedonia e un subiect care merit─â probabil o aten╚Ťie mai mare, dar acesta e subiect pentru alt─â dat─â.

Petkov s-a remarcat prin c├«teva lucruri care publicului rom├ón ├«i s├«nt familiare. O atitudine pro-occidental─â ferm─â ╚Öi o strategie de tip elefant ├«ntre por╚Ťelanuri ├«n politica intern─â. A oferit bulgarilor capul ministrului Ap─âr─ârii atunci c├«nd acesta din urm─â s-a trezit vorbind despre r─âzboiul din Ucraina folosind linii parc─â ├«mprumutate din propaganda rus─â, iar pe linia anticorup╚Ťiei a f─âcut eforturi pentru trimiterea ├«n justi╚Ťie a fostului premier ╚Öi figur─â dominant─â a politicii de la sud de Dun─âre, Boiko Borisov. Arestarea lui Borisov s-a terminat printr-un e╚Öec, din nou pe model rom├ónesc, pentru c─â instan╚Ťele au constatat c─â procurorii nu prea respectaser─â legea. E probabil relevant faptul c─â tentativa ratat─â de trimitere a lui Borisov ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei a avut loc la scurt timp dup─â ce Laura Codru╚Ťa K├Âvesi, ╚Öefa Parchetului European, vizitase Sofia.

Cu o criz─â guvernamental─â se confrunt─â ╚Öi Cehia, unde, la fel ca ├«n Bulgaria, o coali╚Ťie care a promis reforme liberale ╚Öi anticorup╚Ťie ├«╚Öi pune ├«ntreb─âri cu privire la viitor. De data asta, cumva ironic, dar nu nea╚Öteptat, e vorba de un scandal de corup╚Ťie ├«n care este actorii fac parte dintr-unul dintre partidele aflate la putere. F─âr─â s─â fie implicat direct, ministrul Educa╚Ťiei, Petr Gazd├şk, a demisionat deja, dar un viceprimar al Prag─âi ╚Öi-a petrecut noaptea de duminic─â ├«n ├«nchisoare. Din umbr─â p├«nde╚Öte Andrej Babis, fostul premier, care vede o oportunitate de a reveni la putere dup─â ce, ├«n octombrie, pierduse alegerile pe motive deÔÇŽ corup╚Ťie.

Ad─âuga╚Ťi la cele dou─â exemple de mai sus ╚Öi deriva autoritarist-securistic─â din Rom├ónia sub ├«naltul patronaj al pre╚Öedintelui Iohannis, victoria electoral─â a animalului de cas─â al pre╚Öedintelui Putin ├«n Ungaria ╚Öi semi-abandonul Bruxelles-ului ├«n cazul polonezilor pentru a ob╚Ťine imaginea unui Est european ├«n care democra╚Ťia liberal─â sufer─â probabil cea mai grav─â ╚Öi mai pu╚Ťin discutat─â criz─â din ultimii ani.

Sub ap─âsarea unei tot mai intense crize economice, augmentate serios de r─âzboiul din Ucraina, liberalii ╚Öi pro-occidentalii din Estul continentului se clatin─â. Odat─â cu ei sufer─â ╚Öi speran╚Ťele c─â aceste societ─â╚Ťi vor reu╚Öi s─â se consolideze ca democra╚Ťii stabile, prospere ╚Öi func╚Ťionale. Nu asist─âm la un sf├«r╚Öit de lume, dar avem cu siguran╚Ť─â de-a face cu o ├«ntoarcere spre trecut. De altfel, vorbind despre situa╚Ťia din Cehia, un analist citat de Politico g─âse╚Öte suficiente asem─ân─âri cu anii ÔÇÖ90 c├«t s─â estimeze c─â ├«ncrederea ├«n politicieni se va transforma destul de rapid ├«n cinism.

├Äns─â dac─â e cinism pe undeva, asta se vede cel mai bine ├«n Rom├ónia ╚Öi nu at├«t la nivelul popula╚Ťiei, c├«t la nivelul elitelor conduc─âtoare. Proiectele de legi ale siguran╚Ťei na╚Ťionale pentru care nimeni nu ╚Öi-a asumat ├«nc─â paternitatea concret─â s├«nt cea mai bun─â dovad─â c─â undeva ├«n interiorul statului rom├ón exist─â un filon de autoritarism care refuz─â s─â dispar─â. ├Änvestit cu voturile a milioane de cet─â╚Ťeni care n-au cerut niciodat─â s─â tr─âiasc─â ├«ntr-o ╚Ťar─â ├«n care serviciile secrete ╚Ťin loc de institu╚Ťii democratice, pre╚Öedintele Iohannis se face c─â plou─â ╚Öi promite aproape ironic c─â totul va fi bine. Reac╚Ťia mai degrab─â anemic─â a societ─â╚Ťii arat─â c─â anticorpii nu mai s├«nt nici ei ce au fost ╚Öi pune ├«n perspectiv─â cumva ╚Öi reac╚Ťia de acum c├«╚Ťiva ani la Ordonan╚Ťa 13. Nu po╚Ťi s─â nu te ├«ntrebi dac─â masivele demonstra╚Ťii de atunci n-au fost cumva o banal─â manifestare de antipatie la adresa lui Liviu Dragnea ╚Öi mai pu╚Ťin un r─âspuns al unui corp s─ân─âtos la o infec╚Ťie pe cale s─â se r─âsp├«ndeasc─â. Ordonan╚Ťa 13 sc─âpa ni╚Öte infractori de ├«nchisoare, actualele proiecte de legi ale siguran╚Ťei na╚Ťionale merg mult mai departe de at├«t ╚Öi vor crea, dac─â s├«nt adoptate ├«n forma actual─â, o clas─â ├«ntreag─â de indivizi afla╚Ťi deasupra legii ╚Öi a societ─â╚Ťii. Mai mult, le pun acestora la ├«ndem├«n─â instrumente de control ce par mai degrab─â inspirate din Rusia pe care o folosesc ca alibi dec├«t din democra╚Ťiile vechi.

├Än absen╚Ťa unei corec╚Ťii de curs, Estul european va deveni un spa╚Ťiu politic tare nepl─âcut. ╚śi, dac─â tot invoc─âm p├«n─â la grea╚Ť─â ╚Öi pentru orice pericolul rusesc, poate ar fi bine s─â constat─âm c─â modelul rusesc este implementat chiar de cei care pretind c─â ├«l combat.

Teodor Ti╚Ť─â este gazda podcast-ului ├Än Centru pe care ├«l pute╚Ťi asculta pe oricare dintre platformele de distribu╚Ťie (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.