Locul în care democrația liberală s-a dus să moară

Publicat în Dilema Veche nr. 950 din 23 – 29 iunie 2022
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg

Pentru Bulgaria, guvernul lui Kiril Petkov a reprezentat o gură de aer proaspăt. Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptură cu trecutul de corupție și guvernare ineficientă. Teoretic, Petkov avea datele necesare pentru o poveste de succes. Absolvent de Harvard, lider al unui partid nou și reformist, noul premier promitea să scrie un nou capitol în istoria politică a țării. Însă la începutul acestei săptămîni cabinetul lui Petkov se afla pe marginea prăpastiei, iar premierul căuta disperat cîțiva deputați care să îi completeze majoritatea în Parlament după ce unul dintre partidele din coaliție își anunțase plecarea, acuzînd Guvernul că are o atitudine prea prietenoasă față de tentativele Macedoniei de Nord de a se apropia de Uniunea Europeană. Păleala naționalistă a bulgarilor legată de Macedonia e un subiect care merită probabil o atenție mai mare, dar acesta e subiect pentru altă dată.

Petkov s-a remarcat prin cîteva lucruri care publicului român îi sînt familiare. O atitudine pro-occidentală fermă și o strategie de tip elefant între porțelanuri în politica internă. A oferit bulgarilor capul ministrului Apărării atunci cînd acesta din urmă s-a trezit vorbind despre războiul din Ucraina folosind linii parcă împrumutate din propaganda rusă, iar pe linia anticorupției a făcut eforturi pentru trimiterea în justiție a fostului premier și figură dominantă a politicii de la sud de Dunăre, Boiko Borisov. Arestarea lui Borisov s-a terminat printr-un eșec, din nou pe model românesc, pentru că instanțele au constatat că procurorii nu prea respectaseră legea. E probabil relevant faptul că tentativa ratată de trimitere a lui Borisov în fața justiției a avut loc la scurt timp după ce Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului European, vizitase Sofia.

Cu o criză guvernamentală se confruntă și Cehia, unde, la fel ca în Bulgaria, o coaliție care a promis reforme liberale și anticorupție își pune întrebări cu privire la viitor. De data asta, cumva ironic, dar nu neașteptat, e vorba de un scandal de corupție în care este actorii fac parte dintr-unul dintre partidele aflate la putere. Fără să fie implicat direct, ministrul Educației, Petr Gazdík, a demisionat deja, dar un viceprimar al Pragăi și-a petrecut noaptea de duminică în închisoare. Din umbră pîndește Andrej Babis, fostul premier, care vede o oportunitate de a reveni la putere după ce, în octombrie, pierduse alegerile pe motive de… corupție.

Adăugați la cele două exemple de mai sus și deriva autoritarist-securistică din România sub înaltul patronaj al președintelui Iohannis, victoria electorală a animalului de casă al președintelui Putin în Ungaria și semi-abandonul Bruxelles-ului în cazul polonezilor pentru a obține imaginea unui Est european în care democrația liberală suferă probabil cea mai gravă și mai puțin discutată criză din ultimii ani.

Sub apăsarea unei tot mai intense crize economice, augmentate serios de războiul din Ucraina, liberalii și pro-occidentalii din Estul continentului se clatină. Odată cu ei suferă și speranțele că aceste societăți vor reuși să se consolideze ca democrații stabile, prospere și funcționale. Nu asistăm la un sfîrșit de lume, dar avem cu siguranță de-a face cu o întoarcere spre trecut. De altfel, vorbind despre situația din Cehia, un analist citat de Politico găsește suficiente asemănări cu anii ’90 cît să estimeze că încrederea în politicieni se va transforma destul de rapid în cinism.

Însă dacă e cinism pe undeva, asta se vede cel mai bine în România și nu atît la nivelul populației, cît la nivelul elitelor conducătoare. Proiectele de legi ale siguranței naționale pentru care nimeni nu și-a asumat încă paternitatea concretă sînt cea mai bună dovadă că undeva în interiorul statului român există un filon de autoritarism care refuză să dispară. Învestit cu voturile a milioane de cetățeni care n-au cerut niciodată să trăiască într-o țară în care serviciile secrete țin loc de instituții democratice, președintele Iohannis se face că plouă și promite aproape ironic că totul va fi bine. Reacția mai degrabă anemică a societății arată că anticorpii nu mai sînt nici ei ce au fost și pune în perspectivă cumva și reacția de acum cîțiva ani la Ordonanța 13. Nu poți să nu te întrebi dacă masivele demonstrații de atunci n-au fost cumva o banală manifestare de antipatie la adresa lui Liviu Dragnea și mai puțin un răspuns al unui corp sănătos la o infecție pe cale să se răspîndească. Ordonanța 13 scăpa niște infractori de închisoare, actualele proiecte de legi ale siguranței naționale merg mult mai departe de atît și vor crea, dacă sînt adoptate în forma actuală, o clasă întreagă de indivizi aflați deasupra legii și a societății. Mai mult, le pun acestora la îndemînă instrumente de control ce par mai degrabă inspirate din Rusia pe care o folosesc ca alibi decît din democrațiile vechi.

În absența unei corecții de curs, Estul european va deveni un spațiu politic tare neplăcut. Și, dacă tot invocăm pînă la greață și pentru orice pericolul rusesc, poate ar fi bine să constatăm că modelul rusesc este implementat chiar de cei care pretind că îl combat.

Teodor Tiță este gazda podcast-ului În Centru pe care îl puteți asculta pe oricare dintre platformele de distribuție (Apple, Spotify, Google etc.): https://open.spotify.com/show/5jSN6amOtenIsHn23aoOLQ.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca la BSDA 2024 FOTO Inquam Photos Octav Ganea (3) jpg
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații celor două mari forțe politice nu au mai fost în această situație”
Sociologul Daniel Sandu remarcă faptul că partidele par mai puțin importante ca oricând în bătălia pentru prezidențiale. Dovadă faptul că, spre deosebire de alte dăți, candidații celor celor două mari forțe politice, PSD și PNL, au împreună abia în jur de 40%.
profesor matematica FOTO Pixabay
Coșmarul multor elevi devine realitate: toți vor da Bacul la Matematică sau Științe. „O regulă care îi va obliga să gândească”
Elevii care vor intra în clasa a IX-a începând cu anul școlar 2025-2026 vor susține Bacalaureatul la Matematică sau Științe indiferent de profilul ales, potrivit noii legi a învățământului preuniversitar. Cu o deosebire: cine nu învață în timpul liceului Matematica intensiv va da o probă mai simplă.
supa jpg
Rețeta simplă de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură! Cum pregătim supa de ciuperci cu pui
Dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase de supă, de care nu ne vom mai sătura, avem noroc! Această mâncare de pui și ciuperci are un gust divin, de care ne vom îndrăgosti de la prima înghițitură!
masca ten jpg
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
Îngrijirea feței iarna! Top 3 măști naturale și hidratante în perioada rece
image png
Viața amoroasă a unui cuplu a fost distrusă de dependența de filme XXX a soțului: „Filme îngrozitoare, perverse, care implicau rănirea oamenilor...”
Căsnicia de mai bine de două decenii a unui cuplu este zdruncinată de minciunile bărbatului cu privire la dependența sa de pornografie. După ce soția l-a prins cu mâța-n sac, ea cu greu își mai poate șterge imaginile din minte.
vorona (1) jpg
Destinația turistică de vis din nordul Moldovei. Peisajele impresionante care înconjoară o perlă ecleziastică vizitată și de Alexandru Ioan Cuza
În județul Botoșani, în mijlocul codrilor seculari de la Vorona, se află una dintre perlele ecleziastice din nordul Moldovei. Mănăstirea Vorona, cu un trecut de peste cinci secole, este un loc spiritual, încărcat de legende, situat într-o zonă feerică, mai ales în lunile de toamnă.
alegeri romania pixabay png
Bugetul alegerilor prezidențiale 2024. Câți bani se cheltuiesc pentru cele doua tururi de scrutin
Alegerile prezidențiale din 2024 aduc cu ele nu doar o competiție politică intensă, ci și un cost semnificativ pentru România. Candidații pentru alegerile prezidențiale și parlamentare au cheltuit până în prezent 47 de milioane de lei pentru prezidențiale și 93 de milioane de lei pentru parlamentare
coltea jpg
Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739
Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Aderarea României la Schengen terestru: Întâlnire, vineri, între România, Austria şi Bulgaria
Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria se reunesc, vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.