Life Made to Order

Publicat în Dilema Veche nr. 332 din 24-30 iunie 2010
Cînd e mai bine să previi, decît să consolezi jpeg

├Än secolul al XVI-lea, alchimistul Paracelsus a inventat o formul─â de creare a unei fiin┼úe vii, care presupunea, printre altele, inseminarea unei cantit─â┼úi de sperm─â ├«ntr-un venter equinus (la baz─â aceast─â expresie ├«nseamn─â ÔÇ×baleg─â de calÔÇť, dar ├«n latin─â venter ├«nseamn─â uter sau abdomen). Dincolo de specula┼úiile ├«n ceea ce prive┼čte coinciden┼úa de nume, biologul american Craig Venter a fost, cu siguran┼ú─â, ÔÇ×motorulÔÇť echipei de cercet─âtori care a anun┼úat luna trecut─â crearea unei forme artificiale de via┼ú─â, respectiv a unei bacterii denumit─â Syntia. De┼či foarte asem─ân─âtoare cu bacteria natural─â dup─â care a fost conceput─â, Syntia con┼úine un genom ├«n care au fost introduse gene ADN anume create pentru a-i scoate ├«n eviden┼ú─â natura sintetic─â. Decodificate, aceste gene dezv─âluie adresa unui site web, numele cercet─âtorilor care au lucrat la realizarea bacteriei ┼či c├«teva citate de referin┼ú─â, cum ar fi cel al lui Richard Feymann: ÔÇ×Ce nu pot construi nu pot ├«n┼úelegeÔÇť. 

C├«nd li s-a repro┼čat c─â se joac─â de-a Dumnezeu, cercet─âtorii de la Institutul J. Craig Vender nu au fost lua┼úi prin surprindere, pentru c─â se a┼čteptau la astfel de reac┼úii. Din punctul lor de vedere, oricine crede c─â via┼úa a fost dat─â de Dumnezeu va privi crearea unei bacterii artificiale vii ca pe un joc de-a divinitatea. Art Caplan, un cunoscut bioetician de la Universitatea din Pennsylvania, sus┼úine c─â realizarea bacteriei este, f─âr─â ├«ndoial─â, o descoperire cu semnifica┼úie istoric─â, dat fiind c─â, ├«n mod evident, combate ideea c─â ÔÇ×pentru a exista, o via┼ú─â are nevoie de o putere divin─âÔÇť. 

C├«nd i s-a cerut s─â-┼či exprime p─ârerea referitor la crearea bacteriei Syntia, Craig Vender a descris realizarea ca pe ÔÇ×o schimbare filozofic─â major─â a felului ├«n care privim via┼úaÔÇť, ad─âug├«nd faptul c─â echipa de speciali┼čti a produs totodat─â ┼či un set de unelte de reconstruc┼úie de vie┼úii. Biologul a fost ├«ns─â dur criticat pentru faptul c─â cercet─ârile din cadrul proiectului au fost finan┼úate de Synthetic Genomics, o companie la care este ac┼úionar ┼či c─âreia ├«i revin toate drepturile de proprietate intelectual─â. Nimeni nu a luat ├«ns─â ├«n considerare faptul c─â munca celor 20 de cercet─âtori a durat ani de zile, timp ├«n care au fost cheltuite 40 de milioane de dolari, investitorii fiind, din acest punct de vedere, o surs─â binevenit─â de finan┼úare. 

Cea mai interesant─â previziune f─âcut─â de Vender a fost realizarea unei alge capabile s─â absoarb─â dioxidul de carbon din atmosfer─â ┼či s─â-l transforme ├«n motorin─â sau gazolin─â. Compania Synthetic Genomics a semnat deja un contract de 600 de milioane de dolari cu ExxonMobil prin care se oblig─â s─â ob┼úin─â combustibil din alge. 

De┼či anumite voci se opun patent─ârii unor astfel de inven┼úii, b─ât─âlia pe aceast─â tem─â a fost pierdut─â ├«n 1980, c├«nd Curtea Suprem─â a Statelor Unite a decis patentarea unui microorganism modificat genetic, special conceput pentru a cur─â┼úa petele de petrol. (Lu├«nd ├«ns─â ├«n considerare distrugerile cauzate de scurgerile de petrol din Golful Mexic, ar mai trebui lucrat la gradul de eficien┼ú─â al acestui microorganism.) Patru ani mai t├«rziu, Universitatea Harvard a ob┼úinut dreptul de patentare a unui ┼čoarece special creat pentru a se ├«mboln─âvi de cancer mult mai repede dec├«t normal, eficien┼úa lui ├«n testele de laborator cresc├«nd ├«n acest fel exponen┼úial. C├«t despre bacteria Syntia, este foarte adev─ârat c─â existen┼úa ei ridic─â mari semne de ├«ntrebare cu privire la limita dintre natural ┼či artificial, dar s─â recuno┼čti acest lucru nu ├«nseamn─â s─â fii de acord cu refuzul patent─ârii, fapt care le-ar ├«ngr─âdi oamenilor de ┼čtiin┼ú─â ┼čansa de a-┼či mai face cunoscute anumite tipuri de descoperiri. 

Evident c─â legile referitoare la realizarea organismelor artificiale ar trebui s─â fie la fel de stricte precum cele care vizeaz─â organismele modificate genetic, dar orice risc ar trebui calculat ├«n func┼úie de alte pericole cu care ne confrunt─âm. Negocierile interna┼úionale cu privire la schimb─ârile climatice, de exemplu, par a fi ├«n impas, fapt care a dat na┼čtere unui val de scepticism la nivel global ├«n ciuda tuturor ├«ncerc─ârilor de a demonstra ┼čtiin┼úific o problem─â real─â, care va afecta via┼úa a miliarde de oameni. Riscurile biologiei artificiale, a┼čadar, ar putea p─ârea s─â conteze mult mai pu┼úin dec├«t faptul c─â descoperirile ├«n acest domeniu ne-ar ajuta s─â dep─â┼čim o situa┼úie catastrofal─â la nivel global. 

Peter Singer este profesor de bioetic─â la Universitatea Princeton. Cea mai recent─â carte a sa este The Life You Can Save. 

Copyright: Project Syndicate, 2010 
www.project-syndicate.org
traducere de Ruxandra TUDOR

O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul ÔÇ×Flac─âraÔÇŁ 2.0
Nu, Adrian P─âunescu nu a fost un ÔÇ×colabora┼úionistÔÇŁ. El a fost un coautor, poate printre cei mai importan┼úi, al cultului lui Ceau┼čescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
├Än Marea Britanie, tradi╚Ťionalele cabine ro╚Öii de telefon au devenit mici galerii de art─â.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruen╚Ťe multiple ├«ntre omul creator ╚Öi ÔÇô juc├«ndu-ne pu╚Ťin cu no╚Ťiunile ÔÇô creatorul tr─âitor.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Teoria chibritului
ÔÇ×A face teoria chibrituluiÔÇŁ e una dintre expresiile colocviale ╚Öi umoristice cunoscute de toat─â lumea, dar pe care dic╚Ťionarele noastre nu le-au ├«nregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia s├«nt cele care dau unei na╚Ťiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Carevas─âzic─â, Viktor Orb├ín ╚Ťine cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care folose┼čte orice mijloc, orice tertip pentru a-┼či m─âri capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Pensionarii de la teras─â
├Ämi vin ├«n minte pensionarii str─âini, turi╚Öti prin Rom├ónia anilor ÔÇÖ70-ÔÇÖ80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia ╚Öi senin─âtatea lor.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.