Libertate și siguranță sanitară

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Germania a fost mai puțin afectată de pandemie decît unele țări europene. De la începutul crizei s-au înregistrat aproximativ 210.000 de cazuri de coronavirus și peste 9.000 de decese legate de această boală. Sistemul de sănătate solid și disciplina cetățenilor au limitat decesele. Situația e relativ stabilă, în sensul că, altfel decît s-a întîmplat în Italia, Spania sau chiar în Franța, spitalele nu au fost niciodată copleșite de numărul prea mare de bolnavi. Însă rata de infectare a crescut alarmant în ultima perioadă. Numai de vinerea trecută pînă duminică s-au înregistrat 900 de noi infectări.

Încă din primele zile ale așa-zisei relaxări a măsurilor sanitare, mii de oameni au început să protesteze, la Berlin, împotriva restricțiilor și a disciplinei instaurate. Protestele în cadență săptămînală par să atragă tot mai mulți cetățeni. În week-end-ul trecut au fost 20.000. Pe scurt, protestatarii spun că măsurile adoptate de guvern, inclusiv obligația de a purta măști de protecție, le încalcă drepturile și libertățile. Organizatorii mitingului au spus că au vrut „o zi de libertate”, după luni întregi de restricții pe fondul pandemiei. Manifestanții au purtat pancarte cu sloganuri precum „Corona, alarmă falsă” și „Sîntem obligați să purtăm botniță”.

Chiar dacă cei care protestează reprezintă doar o infimă minoritate raportat la populație, revendicările constituie un fenomen relevant. Mai ales că și alte orașe din Germania s-au contaminat cu acest morb al protestelor anticoronavirus. Cine sînt acești oameni? Ce e spontan & autentic și ce e manipulare în aceste proteste? Pe rețelele de socializare, aceste manifestații nu sînt foarte vizibile. Iar presa germană le acordă o importanță mai degrabă marginală – așa cum și merită. Reportajele TV prezintă un amestec grotesc de oameni frustrați și furioși. Unii sînt de extremă dreapta, alții sînt însuflețiți de tot felul de teorii ale conspirației și cred fie că virusul a fost creat în laborator pentru a nimici omenirea, fie că virusul nu există deloc; în fine, alți protestatari susțin că pericolul există, dar că măsurile adoptate de guvern sînt exagerate și că le-au fost încălcate drepturile. Mulți dintre ei au avut de suferit nu din cauza bolii, ci în urma măsurilor. Au pierdut job-uri, au ratat afaceri, trăiesc în incertitudine ori la limita sărăciei. Și mai sînt libertarienii puri și duri care, chiar dacă probabil respectă semnele de circulație, nu vor să li se impună măsuri de protecție: nici mască obligatorie, nici păstrarea distanței, nici lockdown temporar etc. Jos regulile! Atmosfera e pașnică, însă mulțimile inspiră o senzație de sfîrșit al civilizației. Nimeni nu se mai înțelege cu nimeni, nimănui nu-i mai pasă de celălalt.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, care a cerut poliției să intervină pentru a opri manifestația, se întreba cînd au devenit drepturile și libertățile mai importante decît siguranța. O retorică destul de inabilă, căci relativizează sau chiar duce în derizoriu ideea de libertăți cetățenști și ordine constituțională. Și o abordare inadecvată în logica statului de drept. Dar cum poți să le explici unor oameni frustrați și furioși că în joc, acum, e o chestiune mai de preț decît libertatea? Cum le spui că a purta mască de protecție nu e o încălcare a libertății? Exact acesta e punctul sensibil al discursului oficial despre securitate și libertate. La nivel politic există în continuare un consens în jurul siguranței sanitare. În nici un moment, Opoziția nu a încercat să discrediteze Guvernul pentru măsurile de limitare a pandemiei. Chiar și pachetul anticriză a întrunit pînă la urmă consensul. În afară de AfD: partidul de extremă dreapta încearcă acum să mobilizeze toate frustrările pentru a-și spori relevanța politică. Cel mai probabil nu va reuși...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

alibec bataie kosovo jpg
Ne trec fiori înainte de preliminariile CM 2026. Depunctarea, următoarea măsură a UEFA împotriva României
Tricolorii vor debuta în calificările Cupei Mondiale în luna martie.
husky harghita jpg
Locul superb din România care rivalizează cu Laponia! Aici te poți plimba cu sania trasă de husky și poți admira peisaje de poveste
Laponia este una dintre cele mai spectaculoase destinații din lume, faimoasă pentru peisajele sale înghețate, aurora boreală și săniile trase de husky. Însă, o vacanță în această zonă magică poate costa câteva mii de euro, un buget care depășește posibilitățile multora dintre noi.
MONICA POLI jpg
I se spune „Femeia Batman” și a devenit cel mai cunoscut personaj din Veneția în toată lumea. A salvat mii de turiști
De mai bine de un an, de frumoasa Veneție se asociază un nume care nu face parte din trecutul fabulos al orașului lacustru, cel mai frumos din lume. Milioane de turiști din întreaga lume au auzit de acest personaj, zeci de mii au și văzut-o pe femeia de 58 de ani
Razboi in Ucraina Soldati ucraineni in Donetk FOTO Profimedia jpg
Armata rusă avansează pe frontul de est al Ucrainei. Rusia a ocupat mai multe sate în zone strategice
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
VOT SEARA 06 INQUAM Photos Octav Ganea 1620x1080 jpg
Profesorul Daniel David – un lider pro-european care înțelege România și românii. Cinci argumente pentru o discuție urgentă și necesară
Într-o perioadă în care România are nevoie mai mult ca niciodată de stabilitate, viziune și de o orientare clară către valorile euroatlantice, de care doar comunismul ne-a ținut departe (!), eu cred că discuția despre viitorul președinte al țării este una esențială.
Banner Andrei Aradits
Jamie Foxx Foto profimedia 0791236353 jpg
Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în față cu un pahar. Incidentul a avut loc de ziua lui
Actorul american Jamie Foxx a fost rănit după ce a fost lovit în gură cu un pahar la un restaurant din Beverly Hills. Incidentul ar fi avut loc în timpul unei încăierări care a avut loc chiar de ziua de naștere a actorului.
Pârtiile de schi omologate în România Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Lista completă a pârtiilor de schi omologate în România. Sunt răspândite în 22 de județe
România are mai multe pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească de sporturile de iarnă, dar și pentru cei mai experimentați. Acestea sunt amplasate în 22 de județe din țară.
dacii  jpg
Care era, de fapt, originea dacilor. În școală am învățat cu toții total altceva despre ei
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi o enigmă. De-a lungul timpului, istorici și arheologi au oferit multiple ipoteze, dar un consens clar asupra acestui subiect nu există.