Libertate și siguranță sanitară

Publicat în Dilema Veche nr. 852 din 6 - 12 august 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Germania a fost mai puțin afectată de pandemie decît unele țări europene. De la începutul crizei s-au înregistrat aproximativ 210.000 de cazuri de coronavirus și peste 9.000 de decese legate de această boală. Sistemul de sănătate solid și disciplina cetățenilor au limitat decesele. Situația e relativ stabilă, în sensul că, altfel decît s-a întîmplat în Italia, Spania sau chiar în Franța, spitalele nu au fost niciodată copleșite de numărul prea mare de bolnavi. Însă rata de infectare a crescut alarmant în ultima perioadă. Numai de vinerea trecută pînă duminică s-au înregistrat 900 de noi infectări.

Încă din primele zile ale așa-zisei relaxări a măsurilor sanitare, mii de oameni au început să protesteze, la Berlin, împotriva restricțiilor și a disciplinei instaurate. Protestele în cadență săptămînală par să atragă tot mai mulți cetățeni. În week-end-ul trecut au fost 20.000. Pe scurt, protestatarii spun că măsurile adoptate de guvern, inclusiv obligația de a purta măști de protecție, le încalcă drepturile și libertățile. Organizatorii mitingului au spus că au vrut „o zi de libertate”, după luni întregi de restricții pe fondul pandemiei. Manifestanții au purtat pancarte cu sloganuri precum „Corona, alarmă falsă” și „Sîntem obligați să purtăm botniță”.

Chiar dacă cei care protestează reprezintă doar o infimă minoritate raportat la populație, revendicările constituie un fenomen relevant. Mai ales că și alte orașe din Germania s-au contaminat cu acest morb al protestelor anticoronavirus. Cine sînt acești oameni? Ce e spontan & autentic și ce e manipulare în aceste proteste? Pe rețelele de socializare, aceste manifestații nu sînt foarte vizibile. Iar presa germană le acordă o importanță mai degrabă marginală – așa cum și merită. Reportajele TV prezintă un amestec grotesc de oameni frustrați și furioși. Unii sînt de extremă dreapta, alții sînt însuflețiți de tot felul de teorii ale conspirației și cred fie că virusul a fost creat în laborator pentru a nimici omenirea, fie că virusul nu există deloc; în fine, alți protestatari susțin că pericolul există, dar că măsurile adoptate de guvern sînt exagerate și că le-au fost încălcate drepturile. Mulți dintre ei au avut de suferit nu din cauza bolii, ci în urma măsurilor. Au pierdut job-uri, au ratat afaceri, trăiesc în incertitudine ori la limita sărăciei. Și mai sînt libertarienii puri și duri care, chiar dacă probabil respectă semnele de circulație, nu vor să li se impună măsuri de protecție: nici mască obligatorie, nici păstrarea distanței, nici lockdown temporar etc. Jos regulile! Atmosfera e pașnică, însă mulțimile inspiră o senzație de sfîrșit al civilizației. Nimeni nu se mai înțelege cu nimeni, nimănui nu-i mai pasă de celălalt.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, care a cerut poliției să intervină pentru a opri manifestația, se întreba cînd au devenit drepturile și libertățile mai importante decît siguranța. O retorică destul de inabilă, căci relativizează sau chiar duce în derizoriu ideea de libertăți cetățenști și ordine constituțională. Și o abordare inadecvată în logica statului de drept. Dar cum poți să le explici unor oameni frustrați și furioși că în joc, acum, e o chestiune mai de preț decît libertatea? Cum le spui că a purta mască de protecție nu e o încălcare a libertății? Exact acesta e punctul sensibil al discursului oficial despre securitate și libertate. La nivel politic există în continuare un consens în jurul siguranței sanitare. În nici un moment, Opoziția nu a încercat să discrediteze Guvernul pentru măsurile de limitare a pandemiei. Chiar și pachetul anticriză a întrunit pînă la urmă consensul. În afară de AfD: partidul de extremă dreapta încearcă acum să mobilizeze toate frustrările pentru a-și spori relevanța politică. Cel mai probabil nu va reuși...

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.