Libertate, egalitate, gratuitate

8 mai 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Vremuri paradoxale! Pe de o parte deplîngem absența publicului la evenimente culturale, pe de altă parte ne temem că prezența masivă a publicului reprezintă un risc contaminare și adoptăm măsuri care restricționează accesul la teatru, cinema, muzee etc. Acum de-abia, obligați să stăm închiși în casă, realizăm importanța culturii pentru societate: cultura ca ritual social, cultura ca mod de educație, cultura ca factor de dezvoltare etc. Consumul cultural – altminteri, destul de redus – s-a mutat acasă. Noua dietetică a culturii în regim domestic se bazează pe trei principii: abundența ofertei, disponibilitatea în format digital și gratuitatea. Oricine, orice, oricît. Cultură fără număr!

La scurt timp după adoptarea restricțiilor și anularea tuturor evenimentelor culturale care presupun întîlnirea cu publicul, instituțiile au încercat să-și adapteze oferta. Soluțiile nu sînt neapărat inovatoare, dar sînt eficiente în ceea ce privește difuzarea culturii sau perpetuarea misiunii ei de bază. Aceste instituții au rămas „deschise” deși s-au închis. Muzeele mari și-au digitalizat colecțiile și oferă acces la arhiva de imagini sau chiar galerii curatoriate de specialiști, structurate tematic ori pe diverse epoci. Unele au mers mai departe, propunînd tururi virtuale ghidate. Iar platforma Google Museums, proiectată în urmă cu cîțiva ani, pune la dispoziția publicului nu doar reproduceri de artă de cea mai bună calitate, ci și plimbări virtuale prin marile muzee. Totul, gratis! Dacă vizitele virtuale ar fi fost reale, probabil că unele dintre aceste muzee ar fi avut mai mulți vizitatori decît ar fi putut primi în aceste săptămîni de lockdown.

Teatrele, marile opere și filarmonici, sălile de concerte oferă și ele, tot gratuit, acces la arhive: înregistrări istorice, mari concerte, spectacole remarcabile etc. Nici nu știi ce să mai alegi! Metropolitan Theatre la tine acasă, în HD! Același trend și în România, unde mai ales teatrele publice transmit pe diverse platforme online înregistrări video ale propriilor producții: unele au fost filmate de echipe de profesioniști și arată spectaculos, altele sînt doar teatru filmat (prost). Pentru public, totul e gratis! E o soluție de moment care le permite instituțiilor culturale să rămînă în actualitate. Pe termen lung, însă, această cultură a gratuității e păguboasă pentru toată lumea: pentru instituții, pentru producătorii de evenimente, pentru creatori și pentru public.

Să fim bine înțeleși: gratuitatea favorizează democratizarea accesului la cultură. Însă prețul nu reprezintă un factor determinant.

Cît (ne) costă această gratuitate, pe termen lung? Oferta debordantă și gratuită de acum creează un orizont de așteptări care nu poate fi satisfăcut odată ce restricțiile de acces vor fi ridicate: nici muzeele, nici filarmonicile, nici teatrele nu pot să ofere acces gratuit tuturor și oricînd. Nici măcar cele subvenționate – sau mai ales cele subvenționate. Căci alocarea subvenției se bazează adesea pe performanță – adică pe vînzările de bilete. Organizațiile private ori structurile culturale non-profit au și mai puține șanse să supraviețuiască într-un regim de acces gratuit: costurile de producție trebuie acoperite, măcar parțial, din vînzarea biletelor. Dacă difuzarea gratuită a unor înregistrări audio sau video poate fi susținută, cum poți răspunde așteptărilor publicului în ceea ce privește accesul gratuit la un spectacol în sala de teatru?

Apoi, chiar și în acest ecosistem al prezenței online se creează inegalități. De pildă, o concurență aproape neloială între instituțiile mari și micile companii independente care nu dispun de subvenții publice, nici de infrastructură și nici de personal: cele mai multe companii independente nu au înregistrări ale spectacolelor proprii și nici nu și-ar permite să le difuzeze pe gratis.

În fine, a vedea teatru filmat de acasă, pe ecranul unui computer, nu echivalează cu o experiență teatrală autentică: e doar un surogat acceptabil în contextul pandemiei, cînd teatrele sînt închise.

P.S. Teatrulacinema.ro prezintă o producție teatrală în și despre contextul pandemiei. Un matinal TV din 2033 (scenariul și regia: Theo Herghelegiu) e o distopie tragi-comică despre fricile mai mici sau mai mari cu care ne confruntăm, închiși în casă. Nu, nu e (încă!) o înregistrare video a unui spectacol, ci chiar un show live care păstrează ceva din acel „aici-și-acum” al teatrului. Merită o vizită!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png
Culiță Sterp, alături de iubita Daniela Iliescu și copilul lor, Milan foto Instagram
Daniela Iliescu a vorbit despre modul cum își educă fiul. Iubita lui Culiță Sterp a trecut printr-un incident neplăcut în timp ce se afla cu Milan la restaurant: „O doamnă l-a...”
Daniela Iliescu a vorbit despre modul în care își educă fiul. Partenera lui Culiță Sterp se ocupă cu sfințenie de micuțul Milan, în vârstă de doar 3 ani și încearcă să îl responsabilizeze încă de pe acum, pentru a se integra în societate.
plimbare jpg
Cu câți ani ne putem prelungi viața dacă mergem pe jos o oră pe zi. Specialiștii au dat verdictul: „Activitatea fizică este esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor medicale”
Sportul este indicat la ordinea zilei, însă nu toată lumea preferă să facă mișcare. Ei bine, trebuie să știți că o oră de mers pe jos ne poate prelungi viața cu câțiva ani.