Libertate, egalitate, gratuitate

8 mai 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Vremuri paradoxale! Pe de o parte deplîngem absența publicului la evenimente culturale, pe de altă parte ne temem că prezența masivă a publicului reprezintă un risc contaminare și adoptăm măsuri care restricționează accesul la teatru, cinema, muzee etc. Acum de-abia, obligați să stăm închiși în casă, realizăm importanța culturii pentru societate: cultura ca ritual social, cultura ca mod de educație, cultura ca factor de dezvoltare etc. Consumul cultural – altminteri, destul de redus – s-a mutat acasă. Noua dietetică a culturii în regim domestic se bazează pe trei principii: abundența ofertei, disponibilitatea în format digital și gratuitatea. Oricine, orice, oricît. Cultură fără număr!

La scurt timp după adoptarea restricțiilor și anularea tuturor evenimentelor culturale care presupun întîlnirea cu publicul, instituțiile au încercat să-și adapteze oferta. Soluțiile nu sînt neapărat inovatoare, dar sînt eficiente în ceea ce privește difuzarea culturii sau perpetuarea misiunii ei de bază. Aceste instituții au rămas „deschise” deși s-au închis. Muzeele mari și-au digitalizat colecțiile și oferă acces la arhiva de imagini sau chiar galerii curatoriate de specialiști, structurate tematic ori pe diverse epoci. Unele au mers mai departe, propunînd tururi virtuale ghidate. Iar platforma Google Museums, proiectată în urmă cu cîțiva ani, pune la dispoziția publicului nu doar reproduceri de artă de cea mai bună calitate, ci și plimbări virtuale prin marile muzee. Totul, gratis! Dacă vizitele virtuale ar fi fost reale, probabil că unele dintre aceste muzee ar fi avut mai mulți vizitatori decît ar fi putut primi în aceste săptămîni de lockdown.

Teatrele, marile opere și filarmonici, sălile de concerte oferă și ele, tot gratuit, acces la arhive: înregistrări istorice, mari concerte, spectacole remarcabile etc. Nici nu știi ce să mai alegi! Metropolitan Theatre la tine acasă, în HD! Același trend și în România, unde mai ales teatrele publice transmit pe diverse platforme online înregistrări video ale propriilor producții: unele au fost filmate de echipe de profesioniști și arată spectaculos, altele sînt doar teatru filmat (prost). Pentru public, totul e gratis! E o soluție de moment care le permite instituțiilor culturale să rămînă în actualitate. Pe termen lung, însă, această cultură a gratuității e păguboasă pentru toată lumea: pentru instituții, pentru producătorii de evenimente, pentru creatori și pentru public.

Să fim bine înțeleși: gratuitatea favorizează democratizarea accesului la cultură. Însă prețul nu reprezintă un factor determinant.

Cît (ne) costă această gratuitate, pe termen lung? Oferta debordantă și gratuită de acum creează un orizont de așteptări care nu poate fi satisfăcut odată ce restricțiile de acces vor fi ridicate: nici muzeele, nici filarmonicile, nici teatrele nu pot să ofere acces gratuit tuturor și oricînd. Nici măcar cele subvenționate – sau mai ales cele subvenționate. Căci alocarea subvenției se bazează adesea pe performanță – adică pe vînzările de bilete. Organizațiile private ori structurile culturale non-profit au și mai puține șanse să supraviețuiască într-un regim de acces gratuit: costurile de producție trebuie acoperite, măcar parțial, din vînzarea biletelor. Dacă difuzarea gratuită a unor înregistrări audio sau video poate fi susținută, cum poți răspunde așteptărilor publicului în ceea ce privește accesul gratuit la un spectacol în sala de teatru?

Apoi, chiar și în acest ecosistem al prezenței online se creează inegalități. De pildă, o concurență aproape neloială între instituțiile mari și micile companii independente care nu dispun de subvenții publice, nici de infrastructură și nici de personal: cele mai multe companii independente nu au înregistrări ale spectacolelor proprii și nici nu și-ar permite să le difuzeze pe gratis.

În fine, a vedea teatru filmat de acasă, pe ecranul unui computer, nu echivalează cu o experiență teatrală autentică: e doar un surogat acceptabil în contextul pandemiei, cînd teatrele sînt închise.

P.S. Teatrulacinema.ro prezintă o producție teatrală în și despre contextul pandemiei. Un matinal TV din 2033 (scenariul și regia: Theo Herghelegiu) e o distopie tragi-comică despre fricile mai mici sau mai mari cu care ne confruntăm, închiși în casă. Nu, nu e (încă!) o înregistrare video a unui spectacol, ci chiar un show live care păstrează ceva din acel „aici-și-acum” al teatrului. Merită o vizită!

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.