Libertate de expresie pentru cine?

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Cum de e posibil ca cineva care a interzis unui număr de 83 de milioane de oameni accesul la Twitter să poată folosi nestingherit platforma, pentru a-și posta mesajele care denigrează femeile și susțin atacul brutal asupra scriitorului Salman Rushdie? Mă refer la ayatollah-ul Ali Khamenei, liderul suprem al Republicii Islamice Iran, al cărui guvern ucide femei tinere care vor să-și poată purta părul la vedere.

Activista iraniano-americană Masih Alinejad a cerut ani la rîndul interzicerea accesului la platforma Twitter pentru Khamenei. În octombrie, Alinejad și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au primit distincția Oxi Courage pentru anul 2022, din partea Institutului pentru Pace al SUA. A i te opune lui Khamenei presupune într-adevăr curaj, după cum a arătat atacul din luna august asupra lui Rushdie, care are legătură cu fatwa emisă în 1989 de ayatollah-ul Khomeini, predecesorul lui Khamenei, care îl condamna pe Rushdie la moarte pentru blasfemie.

Cu doar trei ani în urmă, în 2019, Khamenei a numit acest verdict „solid și irevocabil”, iar ministrul de Externe iranian a refuzat să-l acuze pe agresorul lui Rushdie, învinuindu-l, în schimb, pe Rushdie. Cît despre Alinejad, ea a fost plasată sub protecția FBI începînd din luna august, cînd poliția a arestat și a pus sub acuzație un bărbat care plănuia să o ucidă.

Acum, după ce Elon Musk a cumpărat Twitter, cei care fac campanie pentru interzicerea accesului lui Khamenei la platformă încearcă să îl influențeze pe noul proprietar. Într-o scrisoare recentă, adresată celor care cumpără spațiu publicitar pe Twitter, Musk scria că a achiziționat Twitter deoarece „e important pentru viitorul civilizației să avem un spațiu public comun, în care o gamă vastă de puncte de vedere să poată fi dezbătute într-o manieră sănătoasă, fără a recurge la violență”. În caz contrar, avertizează Musk, șansa dialogului din rețelele de socializare se va disocia în „camere de rezonanță ale extremei drepte și ale extremei stîngi, care vor genera tot mai multă ură și vor diviza societatea în care trăim”.

Împărtășesc îngrijorarea lui Musk cu privire la ceea ce el numește „virusul mintal woke” – disponibilitatea de a ataca oameni care susțin puncte de vedere percepute ca fiind incorecte politic – și la lipsa unui dialog autentic care să acopere întregul spectru politic. De aceea, sînt unul dintre editorii fondatori ai revistei Journal of Controversial Ideas, a cărei a treia ediție tocmai a apărut. La fel ca Twitter, revista noastră oferă posibilitatea de a publica sub pseudonim, chiar dacă, în alte privințe, sîntem foarte diferiți. Twitter limitează mesajele la un număr de 288 de semne, în vreme ce noi acceptăm articole de pînă la 12.000 de cuvinte. Nu întîmplător, Twitter are 240 de milioane de utilizatori, în vreme ce noi am fost mulțumiți să obținem 50.000 de vizualizări – ceea ce nu-i puțin, pentru o revistă academică – în primul an de apariție.

Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie. Dar indiferent cum înțelegem această sintagmă, întrebarea care rămîne este cum se poate pune în practică așa ceva. La Journal of Controversial Ideas, toate articolele care trec de o examinare inițială sînt trimise, într-o formă care nu identifică autorul, unor experți, pentru o evaluare independentă, iar răspunsurile la articolele pe care le publicăm sînt tratate într-o manieră similară. Căutăm argumente bine gîndite, nu polemici.

Începînd de la prima solicitare de articole, cu mai bine de un an în urmă, am primit aproape 300 de propuneri; procentul nostru de articole acceptate e, în prezent, de 12%. Prin contrast, Twitter publică 6.000 de postări noi la fiecare secundă. Și a angaja suficient de mulți oameni pentru a verifica atîtea tweet-uri nu e viabil din punct de vedere economic, nici chiar pentru o companie de 44 de miliarde de dolari – iar Musk se pare că are de gînd să dea afară aproximativ 25% din angajații Twitter, nu să facă angajări suplimentare. Inteligența artificială ar putea fi soluția, dar ea nu e în prezent capabilă să distingă infailibil între tweet-uri care aduc contribuții constructive la dezbateri și cele care promovează tocmai ura și divizarea socială pe care Musk vrea să le prevină.

Musk s-a autodefinit ca un „absolutist al libertății de expresie”. El a sărbătorit achiziționarea cu succes a platformei Twitter, care are ca siglă o pasăre albastră, postînd tweet-ul „pasărea e eliberată”. Dar ridicarea tuturor restricțiilor cu privire la ceea ce se poate publica pe Twitter nu e un mod de a promova dezbaterea „într-o manieră sănătoasă”, între oameni cu idei foarte diferite. Fapt dovedit din plin de cele 1.200 de tweet-uri și retweet-uri rasiste și antisemite care au apărut pe site, cu ocazia unei campanii coordonate care a avut loc chiar în timpul finalizării de către Musk a achiziției.

Pentru a atinge lăudabilul scop al lui Musk, trebuie făcută o distincție între discursul care apelează la rațiune și la evidență, care urmărește să ne amplifice capacitatea de empatie și de înțelegere, într-un efort de a ne convinge să ne schimbăm modul de a gîndi – și discursul care urmărește să-i înfiereze pe ceilalți și să stîrnească ura față de ei.

Pesemne că Musk a înțeles asta. După preluarea companiei, el a postat un mesaj în care vorbea despre formarea unui „consiliu pentru moderarea conținuturilor, cu puncte de vedere cît mai diverse” și a adăugat că Twitter nu va lua „decizii majore cu privire la conținuturi sau la redeschiderea unor conturi” pînă cînd „acest consiliul nu se reunește”. O problemă care trebuie luată în considerare de către un astfel de organ e dacă Twitter ar trebui să ofere o tribună celor care pledează pentru un statut social subordonat al femeilor sau adepților pedepsei cu moartea pentru un discurs pe care religia lor îl consideră blasfemator.

Controlul unei platforme precum Twitter pune o putere imensă – și, astfel, o responsabilitate pe măsură – în mîinile unui singur individ. Buna exercitare a acestei responsabilități va depinde în mare măsură de Musk și de membrii consiliului pentru moderarea conținuturilor pe care acesta îi va alege.

Peter Singer, profesor de Bioetică la Universitatea Princeton, e fondatorul organizației caritabile The Life You Can Saveși autorul, printre altele, al volumelor Practical Ethics, The Life You Can Save, One World Now și Ethics in the Real World.

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cele 5 tunsori ideale pentru femeile care au peste 40 de ani. Îți vor oferi un look tineresc și sofisticat
În jurul vârstei de 40 de ani, multe femei caută tunsori care nu doar să le pună în evidență frumusețea, ci și să le ofere un aspect tineresc și sofisticat. O tunsoare bine aleasă poate transforma complet imaginea unei persoane, creând un efect de întinerire instantanee.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Riscul unui tip agresiv de cancer scade cu un pahar de lapte pe zi
Cercetările recente sugerează că un obicei atât de simplu precum un pahar de lapte pe zi, poate contribui semnificativ la sănătatea ta intestinală.
captura X libia png
Scene cumplite cu deţinuţi bătuţi, filmate într-un centru de detenţie din Libia. Misiunea ONU, alarmată
Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei, publicate în mediul online. Imaginile arată scene de tortură. Potrivit Reuters, locația exactă nu a putut fi verificată.
rugaciune jpg
image png
Ceaiul miraculos care te ajută să arzi calorii și să slăbești peste noapte
În căutarea unui stil de viață sănătos, remediile naturale au devenit aliați de nădejde. Printre ele, un ceai simplu și eficient combinând două plante medicinale se remarcă prin beneficiile sale extraordinare.
zodii pixabay jpg
Care sunt zodiile protejate de Dumnezeu toată luna februarie. Au noroc la bani și vor avea parte de noi iubiri
Luna februarie aduce energii pozitive și binecuvântări divine pentru anumite zodii, care vor simți că norocul le surâde în toate aspectele vieții.
Ger termometru FOTO Shutterstock jpg
Prognoza meteo miercuri, 15 ianuarie. Meteorologii anunță vreme rece în toată țara. Județele sub Cod galben de ceață
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că miercuri, 15 ianuarie, temperaturile vor fi scăzute în toată țara, de până la -4 grade. Pe areale mici se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură. Meteorologii au emis și un cod galben de ceață pentru județele Arad și Timiș.
Fasole jpg
Iahnie de fasole, rețeta străbunilor din anul 1930: Ingredientul care îi dădea un gust aparte
Când vorbim despre tradițiile culinare românești, iahnia de fasole este una dintre mâncărurile care a reușit să treacă testul timpului.
ceata png
Județele în care se circulă în condiţii de ceaţă. Aglomeraţie la intrarea pe autostrada A1 Bucureşti-Piteşti
Circulaţia se derulează în condiţii de ceaţă şi pe autostrada A10 Sebeş-Turda, anunţă, miercuri dimineaţă, Centrul Infotrafic.