Libertate cu basculanta

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Totul a început ca un protest zgomotos, dar izolat, cu claxoane și sloganuri urlate la portavoce, dar lipsit de energie. Începînd cu 15 ianuarie, Guvernul Canadei a adoptat o nouă decizie pentru combaterea pandemiei: obligația de a prezenta dovada vaccinării la intrarea în țară prin punctele de trecere a frontierei terestre. O mulțime de camionagii care trăiau din transportul de marfă între SUA și Canada s-au simțit loviți de această măsură. Vaccinați și nevaccinați deopotrivă au lansat mai întîi proteste, blocînd vămile, apoi mișcarea s-a transformat într-un convoi de camioane și alte vehicule avînd ca destinație capitala Ottawa. Asediul Parlamentului, pe data de 29 ianuarie, a oferit lumii întregi imaginea emblematică a clivajelor actuale pe tema libertății și a obligației vaccinale: mii de camionagii furioși, urlînd și claxonînd cacofonic într-un oraș altminteri liniștit, și sute de contramanifestanți, mai ales din rîndul lucrătorilor sanitari, încercînd în zadar să-i domine. Revendicarea inițială – eliminarea obligației vaccinale la intrarea în țară – s-a extins, protestatarii cerînd eliminarea tuturor restricțiilor sanitare și demisia premierului Justin Trudeau. Manifestația devine vitrină și rampă de lansare pentru tot felul de grupări populiste și de extremă dreapta. Cuvîntul de ordine e libertate. Tot libertate cer și protestatarii din Franța și din Belgia, căci convoaiele libertății s-au exportat repede și în Europa. E, deja, un fenomen îngrijorător, mai ales că, pe alocuri, manifestațiile sînt violente.

Chiar dacă virulența bolii și a transmiterii virusului pare să se fi domolit, e nevoie, în continuare, de măsuri ferme. Tocmai pentru a sprijini reinstaurarea libertății. Putem considera vaccinarea obligatorie un atac la adresa libertăților individuale? Da, e o încălcare a principiului liberului-arbitru, dar e o măsură justificată etic de o situație excepțională și care are ca obiectiv interesul colectiv. Poate că, de la volanul unui camion care gonește pe autostradă, nuanțele nu se văd atît de clar. Însă măsura vaccinării obligatorii prezintă – pentru populație și pentru autorități – cel puțin două avantaje. Primul e că se adoptă o regulă simplă aplicabilă universal (cu excepția persoanelor care au o contraindicație medicală). E o singură regulă pentru toți. Al doilea avantaj: pentru autorități, e modalitatea cea mai la îndemînă de a se achita de o obligație constituțională – protejarea populației. În Canada, ca și în Europa, guvernele au preferat să adopte sisteme mai complicate și, pînă la urmă, mult mai puțin eficiente pentru a-și proteja cetățenii. Pașaportul COVID-19 a fost introdus tocmai ca un instrument menit să păstreze, măcar aparent, libertatea individuală, manifestată sub forma libertății de a alege: cine vrea să aibă o viață socială activă, cine vrea la cinema, la stadion sau la berărie trebuie să prezinte un certificat care să ateste trecerea prin boală, vaccinarea ori rezultatul negativ al unui test PCR. E o formulă ipocrită care scutește Guvernul de responsabilitatea unei măsuri mai eficiente, dar impopulare, oferind cetățenilor iluzia că pot alege... Or, exact această atitudine ambiguă, tradusă în politici ezitante, a condus la scăderea încrederii oamenilor în măsurile antipandemice și, pînă la urmă, în vaccin. Camionagiii și luptătorii pentru libertate care însoțesc convoiul sînt într-un fel produsul unor politicieni care nu au știut sau nu au vrut să lupte, cu adevărat, pentru recîștigarea libertății. Cumva, asumarea vaccinării obligatorii înseamnă asumarea unei limitări a libertății individuale în favoarea libertății colective. Adică normalizarea vieții după stingerea pandemiei. Adversarii vaccinării obligatorii pretind libertate individuală absolută fără a ține cont de riscurile asupra libertății colective, de parcă poți fi liber cu adevărat într-o societate marcată de neajunsuri sau de restricții. E ca și cum ai merge cu camionul pe o autostradă fără marcaje, fără parapete și fără să respecți regulile de circulație. Libertate cu camionul, libertate cu basculanta...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un gigant italian deschide o nouă fabrică în România și angajează 800 de oameni
România pare extrem de atractivă pentru investitorii străini dat fiind că în ultima perioadă tot mai multe companii aleg să construiască noi fabrici în țara noastră.
image
Prețul uriaș cerut pentru un apartament din București. „Se vinde și strada? În Berlin e mai ieftin!”
Prețurile proprietăților imobiliare cresc de la o zi la alta în marile orașe, iar Bucureștiul e printre cele mai scumpe. Chiar dacă nu a ajuns încă la nivelul Clujului, Capitala e plină de oferte inaccesibile românilor de rând.
image
Cum să-i facem pe aliații NATO să ne sprijine ca pe baltici și polonezi. Un expert român pune degetul pe rană
NATO și SUA sunt mult mai puțin prezente în partea de sud a flancului estic decât în zona de nord, ceea ce creează un dezechilibru. Chiar dacă, anul trecut, Congresul SUA a votat ca regiunea Mării Negre să devină zonă de interes major pentru americani, lucrurile se mișcă încet.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.