Libertate cu basculanta

Publicat în Dilema Veche nr. 932 din 17 – 23 februarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Totul a început ca un protest zgomotos, dar izolat, cu claxoane și sloganuri urlate la portavoce, dar lipsit de energie. Începînd cu 15 ianuarie, Guvernul Canadei a adoptat o nouă decizie pentru combaterea pandemiei: obligația de a prezenta dovada vaccinării la intrarea în țară prin punctele de trecere a frontierei terestre. O mulțime de camionagii care trăiau din transportul de marfă între SUA și Canada s-au simțit loviți de această măsură. Vaccinați și nevaccinați deopotrivă au lansat mai întîi proteste, blocînd vămile, apoi mișcarea s-a transformat într-un convoi de camioane și alte vehicule avînd ca destinație capitala Ottawa. Asediul Parlamentului, pe data de 29 ianuarie, a oferit lumii întregi imaginea emblematică a clivajelor actuale pe tema libertății și a obligației vaccinale: mii de camionagii furioși, urlînd și claxonînd cacofonic într-un oraș altminteri liniștit, și sute de contramanifestanți, mai ales din rîndul lucrătorilor sanitari, încercînd în zadar să-i domine. Revendicarea inițială – eliminarea obligației vaccinale la intrarea în țară – s-a extins, protestatarii cerînd eliminarea tuturor restricțiilor sanitare și demisia premierului Justin Trudeau. Manifestația devine vitrină și rampă de lansare pentru tot felul de grupări populiste și de extremă dreapta. Cuvîntul de ordine e libertate. Tot libertate cer și protestatarii din Franța și din Belgia, căci convoaiele libertății s-au exportat repede și în Europa. E, deja, un fenomen îngrijorător, mai ales că, pe alocuri, manifestațiile sînt violente.

Chiar dacă virulența bolii și a transmiterii virusului pare să se fi domolit, e nevoie, în continuare, de măsuri ferme. Tocmai pentru a sprijini reinstaurarea libertății. Putem considera vaccinarea obligatorie un atac la adresa libertăților individuale? Da, e o încălcare a principiului liberului-arbitru, dar e o măsură justificată etic de o situație excepțională și care are ca obiectiv interesul colectiv. Poate că, de la volanul unui camion care gonește pe autostradă, nuanțele nu se văd atît de clar. Însă măsura vaccinării obligatorii prezintă – pentru populație și pentru autorități – cel puțin două avantaje. Primul e că se adoptă o regulă simplă aplicabilă universal (cu excepția persoanelor care au o contraindicație medicală). E o singură regulă pentru toți. Al doilea avantaj: pentru autorități, e modalitatea cea mai la îndemînă de a se achita de o obligație constituțională – protejarea populației. În Canada, ca și în Europa, guvernele au preferat să adopte sisteme mai complicate și, pînă la urmă, mult mai puțin eficiente pentru a-și proteja cetățenii. Pașaportul COVID-19 a fost introdus tocmai ca un instrument menit să păstreze, măcar aparent, libertatea individuală, manifestată sub forma libertății de a alege: cine vrea să aibă o viață socială activă, cine vrea la cinema, la stadion sau la berărie trebuie să prezinte un certificat care să ateste trecerea prin boală, vaccinarea ori rezultatul negativ al unui test PCR. E o formulă ipocrită care scutește Guvernul de responsabilitatea unei măsuri mai eficiente, dar impopulare, oferind cetățenilor iluzia că pot alege... Or, exact această atitudine ambiguă, tradusă în politici ezitante, a condus la scăderea încrederii oamenilor în măsurile antipandemice și, pînă la urmă, în vaccin. Camionagiii și luptătorii pentru libertate care însoțesc convoiul sînt într-un fel produsul unor politicieni care nu au știut sau nu au vrut să lupte, cu adevărat, pentru recîștigarea libertății. Cumva, asumarea vaccinării obligatorii înseamnă asumarea unei limitări a libertății individuale în favoarea libertății colective. Adică normalizarea vieții după stingerea pandemiei. Adversarii vaccinării obligatorii pretind libertate individuală absolută fără a ține cont de riscurile asupra libertății colective, de parcă poți fi liber cu adevărat într-o societate marcată de neajunsuri sau de restricții. E ca și cum ai merge cu camionul pe o autostradă fără marcaje, fără parapete și fără să respecți regulile de circulație. Libertate cu camionul, libertate cu basculanta...

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.