<i>La graniţă</i>

Publicat în Dilema Veche nr. 153 din 12 Ian 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pe vremea imperiului comunist, graniţa dintre Slovacia şi Ucraina, situată pe rîul Lastorica, şerpuind printre păduri sălbatice, era marcată prin turnuri de pază între gardurile de sîrmă ghimpată. Uniunea Europeană nu acceptă o asemenea soluţie, dar nici nu a furnizat echipament modern - pe bani sau pe gratis - pentru instalarea unui sistem de urmărire discret. Echipamentele primite sînt fie neadecvate, fie într-o stare de uzură morală care le face ridicole. La nord, unde multe zone întinse sînt protejate, nu există nici un sistem de radiocomunicaţii, construcţia unui emiţător fiind puternic contestată de ecologişti. Călăuzele şi contrabandiştii şi-au împărţit zonele de frontieră în sectoare de activitate: în nord trec oamenii, în sud, la cîmpie, ţigările (în Ucraina, ţigările sînt de trei ori mai ieftine). Un reportaj semnat de Andrej Ban în hebdomadarul Tydzen de la Bratislva descrie procedeele: "Ucrainenii ambalează ţigările în containere de polistiren şi le aruncă să plutească pe apă. Complicii lor din partea slovacă le pescuiesc de pe malul celălalt. Dacă sînt prinşi în flagrant delict, spun că tocmai au prins ceva şi se pregătesc să ducă obiectul la poliţie". Poliţiştii de la frontieră au un salariu ceva mai mare decît poliţiştii obişnuiţi, dar diferenţa nu este enormă, şi e legitimă întrebarea dacă 15.000 de coroane slovace (422 de euro) pe lună pot deveni o asigurare anticorupţie. Uneori, chiar viaţa lor este în pericol, mai ales dacă poliţistul e cinstit şi incoruptibil: "Ne e frică. Un asemenea salariu nu stimulează joaca de-a eroul. Recent, un coleg a capturat un contrabandist ucrainean şi a vrut să-l ducă la post. Contrabandistul i-a arătat o fotografie a soţiei poliţistului şi a copiilor, în picioare, în faţa casei lui. Sîntem la mîna lor, ştiu totul despre noi... Cadavrul unui coleg de-al meu a fost găsit cu trei gloanţe în inimă... Ancheta a ajuns la concluzia că s-a sinucis! Recent, o patrulă a interceptat un Mercedes negru înţesat cu ţigări de contrabandă. Contrabandiştii erau escortaţi de poliţişti. Pur şi simplu uitaseră să-şi prevină colegii să nu patruleze prin zonă." Cît ar trebui să fie un salariu de erou, ca să poţi pretinde celor care-l primesc să fie indiferenţi la graţia automobilelor Mercedes bucşite cu ţigări de contrabandă? ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Farmacia din grădină. Rolul legumelor în prevenirea unor boli foarte grave, explicat de un renumit cercetător român
Legumele și verdețurile din grădină au efect terapeutic, cu atât mai puternic cu cât ele sunt produse în sistem tradiţional. O spun specialiştii în horticultură care s-au convins, în urma unor studii, că organismul uman preia din roadele pământului o gamă largă de substanţe care ne menţin sănătatea
image
Motivul incredibil pentru care au fost terorizați niște români în Mexic. „I-au adus pe unii agitați, cu arme”
Mexic e o destinație exotică la care visează numeroși români, dar fără să știe riscurile la care se expun. În primul rând, de multe ori vameșii mexicani le interzic accesul și îi expulzează imediat ce coboară din avion. Când totuși le este permis să viziteze țara, au parte de surprize neplăcute
image
Eroarea celor care plâng după industria comunistă. Economist: „Avem una dintre cele mai complexe economii din lume”
Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moștenită din comunism, România astăzi una dintre cele mai complexe economii din lume, susține economistul Radu Nechita, citând un studiu de la Harvard. El explică de ce industria comunistă era una falimentară

HIstoria.ro

image
Femeile din viața lui Lucrețiu Pătrășcanu
Lucrețiu Pătrășcanu a fost un personaj al deceniilor 4 și 5, controversat în timpul vieții, cat și după asasinarea sa în 1954.
image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.