<i>La graniţă</i>

Publicat în Dilema Veche nr. 153 din 12 Ian 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pe vremea imperiului comunist, graniţa dintre Slovacia şi Ucraina, situată pe rîul Lastorica, şerpuind printre păduri sălbatice, era marcată prin turnuri de pază între gardurile de sîrmă ghimpată. Uniunea Europeană nu acceptă o asemenea soluţie, dar nici nu a furnizat echipament modern - pe bani sau pe gratis - pentru instalarea unui sistem de urmărire discret. Echipamentele primite sînt fie neadecvate, fie într-o stare de uzură morală care le face ridicole. La nord, unde multe zone întinse sînt protejate, nu există nici un sistem de radiocomunicaţii, construcţia unui emiţător fiind puternic contestată de ecologişti. Călăuzele şi contrabandiştii şi-au împărţit zonele de frontieră în sectoare de activitate: în nord trec oamenii, în sud, la cîmpie, ţigările (în Ucraina, ţigările sînt de trei ori mai ieftine). Un reportaj semnat de Andrej Ban în hebdomadarul Tydzen de la Bratislva descrie procedeele: "Ucrainenii ambalează ţigările în containere de polistiren şi le aruncă să plutească pe apă. Complicii lor din partea slovacă le pescuiesc de pe malul celălalt. Dacă sînt prinşi în flagrant delict, spun că tocmai au prins ceva şi se pregătesc să ducă obiectul la poliţie". Poliţiştii de la frontieră au un salariu ceva mai mare decît poliţiştii obişnuiţi, dar diferenţa nu este enormă, şi e legitimă întrebarea dacă 15.000 de coroane slovace (422 de euro) pe lună pot deveni o asigurare anticorupţie. Uneori, chiar viaţa lor este în pericol, mai ales dacă poliţistul e cinstit şi incoruptibil: "Ne e frică. Un asemenea salariu nu stimulează joaca de-a eroul. Recent, un coleg a capturat un contrabandist ucrainean şi a vrut să-l ducă la post. Contrabandistul i-a arătat o fotografie a soţiei poliţistului şi a copiilor, în picioare, în faţa casei lui. Sîntem la mîna lor, ştiu totul despre noi... Cadavrul unui coleg de-al meu a fost găsit cu trei gloanţe în inimă... Ancheta a ajuns la concluzia că s-a sinucis! Recent, o patrulă a interceptat un Mercedes negru înţesat cu ţigări de contrabandă. Contrabandiştii erau escortaţi de poliţişti. Pur şi simplu uitaseră să-şi prevină colegii să nu patruleze prin zonă." Cît ar trebui să fie un salariu de erou, ca să poţi pretinde celor care-l primesc să fie indiferenţi la graţia automobilelor Mercedes bucşite cu ţigări de contrabandă? ( M. B. )

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic