Legi ale memoriei istorice şi minciuni naţionaliste

Nikolay KOPOSOV
Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Legi ale memoriei istorice şi minciuni naţionaliste jpeg

O lege controversată, adoptată de curînd de partidul de guvernămînt „Lege și Justiție“ (PiS) din Polonia, a atras atenția întregului mapamond prin criminalizarea unor expresii precum „lagăre poloneze de exterminare“. Legea însă urmărește să fie mai mult decît un mijloc de a-i face pe oameni să-și controleze limbajul.

Legea prevede amenda sau o pedeapsă cu pînă la trei ani de închisoare pentru fapta de a atribui, „în mod public și contrar realității“, poporului sau guvernului polonez „responsabilitatea sau coresponsabilitatea pentru crimele naziste“ sau „alte infracțiuni“ care constituie crime împotriva păcii, crime împotriva umanității sau crime de război.

E adevărat, „crimele naziste“ au fost comise de naziști, iar polonezii nu ar trebui învinuiți pentru ele. De asemenea, chiar dacă lagărele de exterminare naziste se aflau în Polonia, ele nu erau cîtuși de puțin poloneze. Dar sintagma „alte infracțiuni“ ar trebui să ne dea de gîndit.

Adevărul este că, în multe țări est-europene, sosirea trupelor germane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declanșat un val spontan de antisemitism criminal. Mulți evrei au fost uciși de propriii vecini sau de poliția locală – și nu numai la ordinul germanilor. Naziștii au fost catalizatorul acestor crime – inclusiv ale pogromurilor de pe teritoriul întregii Europe ocupate de nemți, mai ales în Europa de Est. Dar sînt oare naziștii singurii vinovați?

Guvernul PiS al Poloniei este departe de a fi primul care să introducă „legi ale memoriei“ menite să remodeleze narațiunea istorică prin criminalizarea anumitor afirmații despre trecut. Astfel de legi există în aproximativ 30 de țări europene, precum și în Israel, Rusia, Ruanda și Turcia.

Legi care criminalizează negarea Holocaustului sau a altor crime împotriva umanității – cazul cel mai frecvent de lege a memoriei – au fost introduse pentru prima oară în anii 1980 și 1990, în democrațiile vest-europene care au fost părtașe la aceste crime, inclusiv în Austria, Franța și Germania. Indiferent dacă utilizarea în acest mod a dreptului penal e oportună sau nu, intenția celor din spatele acestor eforturi este clară: protejarea memoriei victimelor și recunoașterea totodată a responsabilității comune și a regretului față de fărădelegile din trecut.

Cîteva țări est-europene au interzis la rîndul lor negarea Holocaustului. Dar au introdus totodată și legi ale memoriei care urmăresc efectul opus: cosmetizarea istoriei naționale prin transferarea integrală a responsabilității pentru atrocitățile istorice către alții, fie că-i vorba de Germania lui Hitler sau de Uniunea Sovietică a lui Stalin. Polonia a introdus o astfel de lege în 1998. Legi similare există și în Republica Cehă, Ungaria, Letonia și Lituania.

Mascînd rolul jucat de populația locală în crimele naziste și în cele comuniste deopotrivă, astfel de legi favorizează promovarea istoriilor naționaliste, foarte utile politicienilor care urmăresc să cîștige susținerea populară. PiS, bunăoară, a obținut un sprijin electoral substanțial, nu în ultimul rînd, prin exploatarea politică a tragediilor din trecut.

Există și cazuri mai răsunătoare decît cel al Poloniei. În Rusia, o lege promulgată în 2014 interzice orice critică la adresa politicilor lui Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În Turcia, o lege dată în 2005 interzice folosirea termenului „genocid“ pentru exterminarea armenilor în timpul Imperiului Otoman. Aceste legi se deosebesc în mod fundamental de legile memoriei din Europa occidentală prin faptul că protejează activ mai degrabă memoria făptașilor unor crime susținute de stat, decît pe cea a victimelor.

Desigur, Turcia și, mai ales, Rusia pot fi cu greu numite democrații și nici una dintre ele nu este membră a Uniunii Europene. Dar Polonia este – iar guvernul său protejează și el activ memoria făptașilor unor crime împotriva umanității, chiar dacă aceștia au fost simpli cetățeni și nu funcționari oficiali acționînd în numele propriului guvern.

Și nu este prima oară cînd PiS a încercat să introducă o astfel de lege. În 2008, partidul a propus o lege care pedepsea „calomniile la adresa națiunii poloneze“, inclusiv acuzațiile cu privire la implicarea polonezilor în crimele naziste și comuniste. Curtea Constituțională a țării a invalidat legea, din rațiuni procedurale.

Legile memoriei s-au ivit în democrațiile vechi ale Europei occidentale ca un mijloc de promovare a adevărului, păcii și reconcilierii. Dar, urmărind să preîntîmpine tragedii viitoare, aceste țări s-ar putea să fi creat un precedent periculos. Acum, legile memoriei au devenit unul dintre instrumentele preferate ale populiștilor naționaliști, folosite pentru consolidarea propriei puteri – și pentru a stimula acel tip de naționalism xenofob care a furnizat cîndva terenul propice pentru Holocaust. 

Nikolay Koposov, profesor invitat pentru Studii Ruse și Est-Europene la Universitatea Emory (Atlanta, SUA), este autorul volumului Memory Laws, Memory Wars: The Politics of the Past in Europe and Russia (Legi ale memoriei, legi ale războiului: politica trecutului în Europa și în Rusia). 

© Project Syndicate, 2018
www.project-syndicate.org
traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikipedia

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bani ajutor de deces pensie stare de urgenta jpeg
Peste 400.000 de pensii prevăzute de legi speciale au fost încasate în luna noiembrie
413.752 de persoane au încasat, în noiembrie, pensii și indemnizații prevăzute de legi speciale, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
lovitura parta jpg
Lovitura Parta, cea mai ucigătoare tactică de luptă, care i-a năucit inclusiv pe romani. Cum se executa
De-a lungul istoriei, diferite civilizații au inovat strategii militare pentru a domina câmpurile de luptă. Una dintre cele mai temute și devastatoare tactici din Antichitate a fost Lovitura Partă,
receptie hotel
Federația Ospitalității cere înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern
Industria ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie, reprezentând în acest an aproximativ 6% din PIB, ȋn creștere față de 2023, când a avut o cotă de 5,4%.
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
Ce este dieta DASH, cea mai căutată în anul 2024
În 2024, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) a devenit una dintre cele mai populare opțiuni pentru persoanele care doresc să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și să adopte un stil de viață mai echilibrat.
armata legea martiala coreea de sud profimedia jpg
Coreea de Nord îl califică drept „dictator fascist” pe preşedintele sud-coreean, după încercarea sa de a impune legea marţială
Presa din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong Un, considerat el însuşi un dictator de comunitatea internațională, afirmă despre preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol că încearcă să impună o „dictatură fascistă”.
Beyonce, Jay Z  foto   Shutterstock jpg
Prefera adolescentele înainte de Beyoncé. Soțul cântăreței, acuzat de violul unei fete de 13 ani!
Pe vremea când încă nu forma un cuplu cu Beyoncé, Jay-Z avea iubite pe bandă rulantă. Câteva dintre ele minore...
Braiconf Foto facebook
Cel mai mare producător român de cămăşi bărbătești lansează o colecție pentru femei și deschide un magazin online
Cel mai mare producător de cămăşi bărbătești din România, care a închis majoritatea magazinelor fizice în urmă cu patru ani, a anunțat deschiderea unui magazin online și lansarea unei colecții de cămăși pentru femei.
Charalambous jpg
FCSB, ca mielul la tăiere în Germania? Probleme mari de lot pentru campioana României
FCSB merge în Germania pentru meciul de mâine, din Liga Europa, cu Hoffenheim, având mari probleme de lot.
La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, iar BNR estimează o scădere treptată până în 2025
Inflația în România a urcat la 5,11% în noiembrie 2024, cea mai mare valoare din acest an, pe fondul scumpirii alimentelor, produselor nealimentare și serviciilor.