Legea vaccinării și alte diviziuni

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Bătălia cu giganții jpeg

Tot mai mulți lideri europeni încep să-și pună problema vaccinării obligatorii. Iminența unui al cincilea val pandemic, apariția unei mutații noi și stagnarea campaniilor de imunizare amplifică îngrijorarea la nivel european. Nu vom fi la adăpost de acest virus pînă cînd nu vom fi cu toții la adăpost – aceasta era doctrina luptei împotriva pandemiei, așa cum a fost definită, încă de la începutul anului trecut, de Angela Merkel. A venit în sfîrșit timpul să ne gîndim la vaccinarea obligatorie în Europa? Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că o asemenea reflecție e necesară. Chiar dacă decizia efectivă cu privire la obligația vaccinării cade în sarcina guvernelor naționale. La nivel european există un consens cu privire la faptul că imunizarea colectivă prin vaccinare e singura soluție pentru a opri pandemia. Legislația cu privire la vaccinarea obligatorie stîrnește însă polemici. Partidele conservatoare, liberale și unii populiști văd aici o lege liberticidă; socialiștii, ecologiștii, partidele centriste etc. urmăresc obligația statului de a oferi cetățenilor protecție și invocă principiul solidarității. Clivajele sînt adînci – dar nu insurmontabile. Un alt factor important în ecuație e nivelul de educație (științifică, civică) al populației: în statele din Vestul și din Nordul Europei, cota de vaccinarea a atins deja niveluri ridicate. Pe alocuri, o lege a vaccinării obligatorii ar fi deja superfluă. Însă ar putea fi decisivă în alte state pentru a-i constrînge pe cei puțini rămași încă nevaccinați. În Estul și Sudul Europei, imunizarea bate pasul pe loc. Ce s-ar schimba dacă aceste țări ar adopta o lege a vaccinării obligatorii? Și ce ar putea învăța din experiența europeană de pînă acum?  

Trei inițiative în acest sens există deja la nivel european. Austria e prima țară care va introduce o lege a vaccinării anti-COVID-19 începînd cu 1 februarie anul viitor. Legea, în curs de elaborare, a scos în stradă zeci de mii de oameni la Viena, Graz și Klagenfurt. Dar, dincolo de protestele zgomotoase, există un solid consens politic în jurul proiectului legislativ. În Germania, Olaf Scholz a promis vaccinare obligatorie începînd cu luna martie a anului viitor. În guvernul de coaliție pe care îl conduce, liberalii (FDP) se opun de principiu reglementărilor excesive și obligației de vaccinare, însă, poate și de dragul guvernării, nu s-au opus acestei măsuri care a devenit acum o promisiune a coaliției. Și aici există un consens: cabinetul Angelei Merkel a inițiat în prealabil un dialog pe tema vaccinării obligatorii cu guvernele landurilor. În plus, cu o largă majoritate a populației vaccinată, autoritățile nu mai trebuie decît să-i convingă pe puținii sceptici s-o facă.

În Grecia, Guvernul a găsit altă modalitate de a convinge populația vulnerabilă să se imunizeze: persoanele nevaccinate în vîrstă de peste 60 de ani sînt pasibile de o amendă care e aplicată lunar, pînă la conformare, începînd din ianuarie 2022. Dacă această abordare chiar funcționează e, deocamdată, greu de spus: nu se știe cîți dintre vîrstnicii rămași nevaccinați au hotărît să se imunizeze ca să nu plătească amenda lunară. Cu doar puțin peste 60% din populație imunizată, Grecia e undeva în coada clasamentului european, iar introducerea vaccinării obligatorii chiar și pentru o categorie clar delimitată e o măsură evident nepopulară, care va scădea încrederea cetățenilor în autorități. Ce știm e că acolo funcționează bine măsurile bazate pe principiul sancțiune versus recompensă, mai precis restricții versus libertate. Pînă și accesul în lăcașele de cult e condiționat de prezentarea certificatului verde: doar cei vaccinați, testați negativ ori trecuți recent prin boală au voie să intre în biserică. Mai degrabă asta i-ar putea motiva pe sceptici să accepte serul.

Sîntem încă departe de un acord european cu privire la vaccinarea obligatorie. Deocamdată, singurele instrumente utile în controlul pandemiei rămîn certificatul verde – și acela aplicat neunitar, după norme stabilite de guvernele naționale – și restricțiile de circulație între state. Pînă cînd nu va reuși să depășească diviziunile legate de vaccin, Europa va rămîne divizată de granițe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.