Lege şi ordine

Publicat în Dilema Veche nr. 206 din 26 Ian 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Întreaga maşinărie de propagandă a statului a lucrat duminică: chemări la "votul unit", la "votul patriotic", imaginile cubanezilor ieşind din secţiile electorale, susţinînd în continuare "revoluţia". De 18 luni, simbolul revoluţiei e bolnav: Fidel Castro i-a predat puterea fratelui său Raul, dar formal a rămas şeful Consiliului de Stat, iar prin alegerile parlamentare de duminică devine iarăşi eligibil. Cei 8,4 milioane de alegători au fost chemaţi să voteze pentru 614 candidaţi, cîte unul în fiecare secţie, comunişti, politicieni de carieră, muzicieni şi atleţi şi, cu o oră înainte de încheierea scrutinului, 95% din electorat se prezentase la urne. Lege şi ordine. Responsabilii cubanezi consideră că alegerile de la ei din ţară sînt mai democratice decît multe altele pentru că în Cuba candidaţii sînt propuşi de liderii municipali, după ce au discutat cu alegătorii în şedinţe locale. "Dacă e să le comparăm cu cele din Statele Unite, unde pare că se desfăşoară un concurs de popularitate, şi nu alegeri, la noi procesul se desfăşoară fără politică, fără fraude, fără bani, fără campanii de propagandă, sînt alegeri bazate pe merit" - afirmă vicepreşedintele Carlos Lage, 56 de ani, unul dintre cei mai tineri lideri din Cuba, considerat ca al treilea succesor la preşedinţia ţării, după fraţii Castro, Fidel şi Raul (Washington Post, 20 ianuarie). Fidel, după ce a spus că nu vrea să se agaţe de putere şi să stea în calea noilor generaţii de conducători, a evocat exemplul unui arhitect brazilian în activitate încă, deşi a împlinit 100 de ani: "Fizic, nu sînt capabil să vorbesc în faţa cetăţenilor din oraşul care m-a nominalizat. Acum, fac ceea ce pot: scriu. Să scrii e una, să vorbeşti e altceva". Ploua duminică pe insulă şi "cubanezii şi-au deschis umbrelele şi s-au dus la vot" (The Guardian, 21 ianuarie). Un alegător anonim, cam de vreo 40 de ani, i-a declarat reporterului de la Le Figaro: "Am venit ca să mă lase în pace, nu vreau să mă fac remarcat. Oricum, nu se va schimba nimic". Într-o lume plină de surprize, Cuba a ales să-i fie fidelă lui Fidel. Dar a ales într-adevăr? (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

lingouri
De ce nu cumpără BNR mai mult aur și cum încearcă Trump să manipuleze piața pentru a întări dolarul
Românii au investit masiv în aur în primul trimestru, cu 65% mai mult decât anul trecut, în ciuda fluctuaţiilor mari de preţ provocate de declaraţiile lui Trump. Politica BNR privind rezervele de aur ale României este însă cu totul diferită.
ANAF Agentia Nationala de Administrare Fiscala FOTO Mediafax
ANAF, lovitură dură pentru milioane de români. Ce obligație fiscală nu mai poate fi evitată: „Ne obligă legea”
ANAF pregătește controale fiscale mai dure, vizând și românii din străinătate, grație noilor schimburi de informații internaționale.
Candidați alegeri - colaj Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi. Foto Inquam Photos
Candidații celebri pe TikTok, Facebook și Instagram. Cine este cel mai popular și câți bani au cheltuit pe promovare
Principalii candidați la alegerile prezidențiale au investit, pe lângă promovarea tradițională, și în cea online, cele mai mari cheltuieli fiind raportate în cazul candidatului coaliției, Crin Antonescu. Pe locul doi este candidatul independent Victor Ponta.
image png
27 aprilie: Ziua când a murit în închisoare, la Sighet, istoricul şi omul politic Gheorghe I. Brătianu
În istorie, ziua de 27 aprilie mai este cunoscută ca fiind data de naștere a scriitorului Ion Heliade Rădulescu, dar și pentru arestarea lui Benito Mussolini, și a liderului comunist Lucrețiu Pătrășcanu. Tot pe 27 aprilie a murit în închisoarea de la Sighet omul politic Gheorghe I. Brătianu.
Pereprava cherez Dunaj jpg
România, de la victimă sigură la stat independent. Cum a început războiul cu "bolnavul Europei”. Cine i-a salvat pe români de planurile rușilor
Pe 24 aprilie începea războiul care a dat României o nouă șansă istorică, aceea de a obține independența de stat. Este vorba despre al zecelea război ruso-turc, un conflict la care Românie era menită să fie spectator și victimă.
Pista de biciclete din Ținutul Pădurenilor  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (114) JPG
Locurile din Ținutul Pădurenilor care dau fiori. Craterul gigant, satele haiducilor, fosta bază militară secretă
Ascuns în Munții Poiana Ruscă, Ținutul Pădurenilor înfățișează călătorilor sate în care timpul pare să se fi oprit în loc, însă alături de farmecul natural al locurilor, oaspeții regiunii găsesc locuri cu totul ieșite din comun.
cel mai bun ulei pentru prajit png
Cât de des poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie? Când trebuie să-l înlocuiești imediat
Uleiul de floarea-soarelui este un ingredient nelipsit din bucătăriile multor români, fiind folosit frecvent pentru prăjit sau gătit. Însă, o întrebare frecventă este: Cât de des putem refolosi uleiul de floarea-soarelui? Specialiștii sunt de părere că răspunsul depinde de mai mulți factori.
masina foto unsplash jpg
Surpriza unui bărbat după ce și-a luat automobilul mult visat. Ce a găsit în mașină. „Astăzi trebuie să o ard„
Un bărbat care tocmai își îndeplinise visul de a-și cumpăra o mașină nouă s-a trezit într-o situație neașteptată și, pentru unii, chiar comică. Bucuria achiziției a fost umbrită de o descoperire șocantă.
Papa Ioan Paul I jpg
Anul celor trei papi. Doi suverani pontifi au fost înmormântați la câteva săptămâni distanță, în 1978. Suspiciunile de asasinat încă bântuie Vaticanul
Era 1978, un an în care lumea catolică a cunoscut, pentru prima dată în aproape patru secole, o succesiune dramatică la vârful Bisericii. Trei papi în mai puțin de patru luni.