Lege pentru citit

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Bătălia cu giganții jpeg

Galaxiei de legi strîmbe sau inutile care reglementează domeniul culturii i se mai adaugă încă una: Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost adoptată recent. Ce spune ea? Pe scurt, că pe 15 februarie „se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor”. Pe lung, legea enumeră instituțiile și spune ce „pot” face de Ziua națională a lecturii. Astfel, „autoritățile publice centrale și locale, serviciile publice deconcentrate cu atribuții în domeniile educației și culturii, precum și instituțiile de învățămînt superior pot acorda sprijin material, financiar și logistic bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățămînt, organizațiilor neguveramentale, precum și altor instituții cu atribuții în domeniile educației și culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile”. Autoritățile „pot organiza” activități educaționale și/sau culturale; muzeele, bibliotecile publice „pot acorda asistență de specialitate”; unitățile de învățămînt preuniversitar „pot organiza activități de promovare și încurajare a lecturii”; radioul și televiziunea publice produc și difuzează emisiuni de – ați ghicit! – încurajare a lecturii; ICR, ambasadele și consulatele „pot desfășura”... etc., etc. Totul – în limita resurselor bugetare. De parcă numai în data de 15 februarie ar trebui să citim! De parcă, în restul anului, autorităților și instituțiilor pomenite în lege nu le-ar fi permis să încurajeze lectura! De parcă instituțiile de învățămînt ori bibliotecile n-ar avea, oricum, drept misiune să promoveze cartea și cititul!

În țara europeană cu cel mai redus consum de carte, unde sistemul educațional nu e capabil să controleze fenomenul abandonului școlar și care oricum produce un număr mare de analfabeți funcțional, era nevoie, deja de multă vreme, de o inițiativă care să încurajeze lectura, de o campanie cu adevărat națională de promovare a cititului. Nu e cazul legii de față. Legile cu adevărat utile pentru a sprijini cartea au nevoie de o susținere parlamentară puternică și de un autentic angajament din partea statului. Inițiative de acest fel există, însă ele nu au reușit să întrunească un consens politic. Și modele europene există – legi și programe guvernamentale care chiar au adus cărțile mai aproape de oameni. În Franța, în Germania și în Italia, guvernele acordă vouchere sau pașapoarte culturale – bonuri valorice pa baza cărora tinerii își pot achiziționa cărți sau alte produse culturale. În Țările de Jos, guvernul federal finanțează, anual, o fundație care are menirea să sprijine librăriile: acestea pot cere micro-granturi pentru a organiza evenimente, lansări de carte sau cercuri de lectură; astfel, librăriile devin hub-uri comunitare, locuri de întîlnire în jurul cărților. Și Franța, și Germania sprijină, prin subvenție, librăriile, în ideea de a le asigura supraviețuirea în contextul presiunii comerciale tot mai puternice a lanțurilor de difuzare online. Țările cu sisteme de învățămînt solide precum Franța sau Suedia sprijină cercurile de lectură din școli cu fonduri pentru a putea invita scriitori, pentru a finanța pedagogi sau pentru a publica reviste literare făcute chiar de elevi. Mai peste tot în Europa occidentală guvernele finanțează programe de achiziții pentru bibliotecile publice ori școlare. În fine, în Polonia, campania națională de promovare a lecturii întreprinsă de mass-media publice îi încuraja pe părinți să le citească copiilor, în fiecare seară, dintr-o carte.

Cam astea ar fi soluțiile și în România: încurajarea cititului în școli, acordarea unor bonuri sau tichete pentru achiziția de carte, finanțarea librăriilor, mai ales a celor vulnerabile, aflate în zonele defavorizate, consolidarea rolului bibliotecilor – inclusiv prin programe de achiziții de noi titluri – și programe care să sprijine prezența scriitorilor în școli sau la evenimente publice pentru a stîrni interesul pentru carte și pentru lectură. (AFCN organizează, din 2016, în fiecare an, o sesiune de finanțare dedicată „promovării lecturii / susținerii culturii scrise”: zeci de proiecte pentru ateliere de lectură, recitaluri, micro-festivaluri au fost organizate cu sprijin din partea instituției – e un început, dar e prea puțin.)

Cam de toate acestea ar fi nevoie în România, nu de o lege care spune ce „pot” face instituțiile (doar în ziua 15 februarie!) „în limita bugetului”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

minodora png
Dieta minune prin care Minodora a ajuns de la 100 de kilograme la 60. Ce mânca artista într-o zi
Minodora (46 de ani) a mărturisit în urmă cu ceva timp, cum a ajuns să slăbească miraculos și să aibă, în sfârșit, kilogramele dorite. Artista a ținut o dietă prin care a reușit să scape de 40 de kilograme.
apel de urgenta 112 jpeg
Românii sunt mai responsabili când sună la 112. Câte apeluri de urgență au fost înregistrate în 2024
În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori, a transmis Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) printr-un comunicat.
Incendiu la un azil din Belgrad Foto Captură Video RTS jpg
Opt morţi şi mai mulți răniţi în urma unui incendiu izbucnit la un azil de bătrâni de la periferia Belgradului
Opt persoane au murit, iar alte şapte au fost rănite într-un incendiu, în noaptea de duminică spre luni, într-un azil de bătrâni de la Barajevo, un cartier situat la periferia Belgradului.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu lansează mesaje false despre venirea delegației FMI în țară: „Vin pentru a găsi o soluție ca România să fie cumpărată pe nimic”
Călin Georgescu a făcut declarații false în care a susținut că delegația FMI ar veni în România pentru a „cumpăra țara pe nimic” și că SUA va rămâne fără bani de la 21 ianuarie, informații ce au fost rapid demontate de surse oficiale.
image png
Unitățile militare de voluntari din Rusia recrutează femei în forțele armate
Experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) atrag atenția că rușii sporesc numărul personalului din așa-numitele unități militare de voluntari prin recrutarea femeilor în forțele armate ruse.
donald trump investitura jpg
Un american de origine română, apreciat de Donald Trump: „Este o mare onoare”. Cine este bărbatul căruia i-a mulțumit președintele Statelor Unite
Înainte de ceremonia de învestire care va marca începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite, un moment emoționant a avut loc duminică seară, când președintele ales i-a mulțumit public unui american de origine română pentru curajul și sacrificiul său.
Soția lui Luis Gabriel, Haziran, este însărcinată în două luni
Cum a primit Luis Gabriel vestea că o să fie din nou tătic! Soția lui, Haziran, este însărcinată în două luni. “Nu m-am putut abține! Nu pot să țin secrete!”
“Artistul diamantelor”, Luis Gabriel (26 de ani), a început anul nou cu cea mai bună veste. Soția lui, Haziran, este însărcinată în 2 luni.
Tanc pe străzile Moscovei, în timpul puciului din august 1991 (© Wikimedia Commons)
Când comuniștii erau vânați chiar de comuniști!
În august 2011, folosind aniversarea a două decenii de la Puciul de la Moscova, am publicat acest text:
image png
Ce salariu are un nepalez care lucrează la un supermarket de la noi din țară: „Cel mai greu este..”
România se confruntă cu o criză acută a forței de muncă, iar pentru a susține economia, autoritățile au aprobat aducerea a încă 100.000 de muncitori din afacerea non-UE. În această ecuație, aproape 150.000 de angajați asiatici contribuie deja la dezvoltarea economiei românești.