Lectura furioasă

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Oriunde în lume și oricînd în istorie cineva citește ceva și este sau nu de acord cu ceea ce citește. Această situație este atît de firească, încît simpla ei enunțare este o platitudine. Dar ce se întîmplă cînd cineva citește ceva, nu înțelege nimic din ce citește sau înțelege totul anapoda și exprimă o părere fermă, pro sau contra – o părere atît de fermă, încît este, de fapt, un început de polemică? Dacă, privind în jur, descoperi multe asemenea situații, este foarte probabil că ai aterizat în România anului 2018.

Nu cred că există autor pe lume să nu fi fost încercat de frustrarea supremă: în­tîlnirea cu cititorul care îl citește greșit. Pe românește: tu spui una, cititorul pricepe cu totul altceva. Dacă ar fi un simplu caz de malentendu, n-ar fi dramatic. Uneori, autorul nu e în cea mai bună formă sau, pur și simplu, nu e un autor suficient de bun ca să exprime clar ce vrea să spună. Alteori, cititorul este cu totul obsedat de ale lui, așa că percepe orice citește într-o grilă atît de personală – radical alta decît cea a autorului –, încît ai impresia că a citit altceva. Se mai întîmplă, desigur, că nici cititorul nu este pregătit pentru întîlnirea cu textul, pe care îl ratează cu totul. Poate că nu e suficient de cultivat, poate că sensibilitatea lui are alte coordonate. Asemenea situații, repet, nu sînt rare și sînt regretabile, desigur. Există accidente de lectură, așa cum, din nefericire, există și accidente de automobil. Fenomenul, trebuie să recunoaștem, totuși, are și momente comice. Mi s-a întîmplat recent să primesc un reproș puternic din partea cuiva tare supărat pe un text de-al meu. Eu ziceam ceva în acel articol (de pildă, că se agită clișeul fals după care Evul Mediu a fost o vreme a beznei, populată de ignoranți), iar cititorul meu îmi reproșa supărat că de ce nu spun exact ceea ce spuneam. Mai precis: „De decenii istoricii arată că e fals clișeul conform căruia Evul Mediu a fost o vreme a beznei populată de ignoranți, cum poți să spui așa ceva?“ Păi, asta spun și eu, că e un clișeu fals. „Dar nici un istoric serios nu mai susține o asemenea prostie despre Evul Mediu.“ Păi, eu nu doar că nu susțin prostia, eu îi combat pe cei care o susțin. Și amicul s-a cufundat într-o tăcere adîncă și ultragiată – probabil că nu-mi va mai vorbi vreodată! Recunosc, pe mine m-a amuzat întîmplarea. Adică supăratul era exact de părerea mea, dar era convins că eu spun pe dos. De unde era convins? Simplu, așa citise el…

Însă nu despre acest gen de confuzii vreau eu să vorbesc aici, ci despre un fenomen care a luat serios amploare în ultimii ani în România și îmi pare infinit mai periculos decît „inocenta“ nepotrivire dintre autor și cititor. Aș numi acest fenomen „lectura furioasă“ și l-aș încadra în categoria marilor patologii ale României de azi pentru că sufocă pur și simplu mintea omenească, punînd-o într-o permanentă isterie (isteria este reacția oricărei minți în asfixie). Pe scurt, simptomatologia e așa: citești un text și pricepi de acolo ce vrei. Textul este, să zicem, despre viermii de mătase. Tu vrei să înțelegi că e un text antifeminist, atunci așa îl citești și reacționezi în consecință. Lectura este, de la început, prizoniera voinței tale ranforsate de cine știe ce altceva din viața ta. În asemenea cazuri, textul citit contează cel mai puțin, însă autorul contează enorm. Dacă e un autor pe care îl antipatizezi pentru că, să zicem, e mai degrabă ironic sau de-a dreptul mefient cu activismul feminist, atunci vrei ca textul lui să fie profund defect. O altă versiune a lecturii furioase este aceea în care citești într-o permanentă stare de alarmă ideologică. Nu citești ca să afli, nici ca să gîndești – citești ca să-l validezi sau să-l execuți pe autor.

Cu tristețe observ că acest gen de lectură furioasă se practică și în privința revistei noastre. E adevărat, fenomenul este cu totul marginal în ceea ce ne privește, pentru că cititorul care frecventează fidel Dilema veche este suficient de antrenat ca să știe să gestio­neze diferitele noastre articole. Cititorii fără dileme, însă, cărora le mai pică revista în mîna cine știe cum, ori, prin canalele infinite ale Internetului, cine știe prin ce ricoșeuri, cînd le mai ajunge sub ochi cîte un articol de-al nostru reacționează tipic „furios“ dacă textul nu cîntă muzica pe care vor ei să o audă. În paranteză fie spus, mă amuză cîte unii care nu citesc defel Dilema veche, dau de cîte un text care nu le place și se indignează înalt („ce se întîmplă cu Dilema veche?“) sau chiar cheamă la boicot – „nu mai cumpăr nicio­dată Dilema veche!“, pe care oricum nu o cumpăraseră vreodată. Dar, în lumea Facebook, se poate și asta: să boicotezi ceva ce oricum nu frecventai.

Ieșind din glumă, fenomenul lecturii furioase este, cred, o consecință a atrofierii lecturii în general. Mai ales dacă se întîmplă să fii unul dintre cei care nu citesc „pentru că nu au timp“ și nu au timp „pentru că activează“, poți să fii sigur că, în rarele ocazii cînd vei citi ceva, vei citi furios. Se știe, românii citesc puțin. Studii de toate felurile converg convingător: piața de carte și piața de media culturală a României este cea mai mică din Europa în termeni absoluți. Adică om fi noi a șaptea națiune din Europa ca populație, dar în materie de lectură sîntem ultimii. În cifre absolute, țări cu populații mult mai mici decît a României citesc mai mult. Or, dacă lectura a devenit un asemenea rar obicei, atunci lectura intransigentă și obtuză se impune. Cu cît citești mai puțin, cu atît citești mai înverșunat și cu atît beneficiile excepționale ale cititului se sting.

P.S. Și întreb, ca pentru a stîrni lecturi furioase și săptămîna asta: la ce bun că știi să citești dacă nu citești? Oare un om care știe să citească, dar nu citește este superior unui om care nu știe să citească?

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.