Leapșa

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Leapșa este unul dintre jocurile copilăriei foarte des evocat în prezent, chiar în contexte noi, cu sensuri extinse și figurate. Fiind vorba de un joc extrem de simplu și de răspîndit, traseele de metaforizare sînt destul de transparente, esențială fiind ideea de transmitere a unui anumit rol de la un individ la altul. La un moment dat, părea să predomine interpretarea negativă, termenul fiind folosit pentru a caracteriza maniera elementară, rudimentară, imatură de a practica un joc mai complex, competitiv. Cuvîntul apărea, astfel, în etichetarea sarcastică a partidelor de fotbal: „jos în arenă se juca orice în afară de fotbal: concina, polca pe furate, leapșa, numai fotbal nu” (Informația Bucureștiului, 1973); fotbaliștii „jucau un fel de țurcă, combinată cu ușoare elemente de leapșa pe ouate” (Cuvîntul nou, 1973). 

În ultimele decenii, s-a răspîndit tot mai mult un alt uz extins, lipsit de conotații negative: prin leapșa (echivalent al unuia dintre sensurile termenului englezesc polisemantic tag) se denumește o practică ludică sau mobilizatoare a comunicării electronice și a rețelelor de socializare. Noua leapșă constă în a lansa o temă de discuție sau de acțiune, a formula o provocare la care să răspundă alți interlocutori, în a transmite (prin etichetare, prin tag-uri) o sarcină, ca stimul de creativitate; în aceste noi contexte, se vorbește deci de leapșa care a fost pornită, lansată, inițiată, dată mai departe, primită, preluată; adesea, împrumutul lexical (substantivul tag, verbul adaptat a tăgui sau a tagui) stau alături de revalorificarea cuvîntului vechi și popular leapșă: „am taguit în leapșă și alți prieteni povestitori” (revistadepovestiri.ro), „am inițiat o leapșă și te-am taguit și pe tine!” (sigina.ro). O serie de campanii au preluat termenul: „De Ziua Mediului, companiile intră în «Leapșa Reciclării»” (reciclamimpreuna.ro), „Campania «Leapșa faptelor bune – Binele continuă» va fi extinsă în școlile din zonele defavorizate” (bizbrasov.ro), „Campania de vaccinare, în faza „leapșa” pe Facebook” (libertatea.ro), „Klaus Iohannis dă leapșa într-o campanie pentru citit” (digi24.ro).

Cuvîntul leapșa este atestat spre sfîrșitul secolului al XIX-lea, în textul despre jocuri publicat de Petre Ispirescu mai întîi în foileton (1884), un an mai tîrziu în volum: „Unul din toți copiii este «leapșa». Ea stă în mijloc, și ceilalți copii prin preajmă o hărțuiesc cu vorba, cu semne și cu sărituri, dîndu-i a înțelege neputința de a scăpa de ponosul ce poartă. Leapșase răpede la cîte unul și, dacă-l poate atinge cu mîna, cel atins se face el leapșa” („Jucării și jocuri de copii“, în Tribuna Sibiului, nr. 167, 1884). Cam în aceeași perioadă, folcloristul Simion Florea Marian descrie, în volumul Înmormîntarea la români (1892), mai multe jocuri practicate la priveghi, între care e menționată și cleapșa: „se pun mai mulți băieți într-un șir. Unul dintre dînșii ține pe cel dintîi de ochi iar altul dinapoi îi dă o cleapșă, adică o palmă peste spate. După ce a căpătat cleapșa, îi dă drumul, și el trebuie să caute pe cel care l-a clepșit și, de-l gîcește, îl apucă de cap și-l pune în locul său” (p. 203-204). Într-o notă, autorul precizează că termenul cleapșă e frecvent în Bucovina, unde circulă și verbul a clepși – cu sensul „a pălmui, a bate”, precum și participiul adjectival clepșit – „bătut la cap, prost, năuc”.  

E destul de clar că leapșă și cleapșă sînt variante ale aceluiași cuvînt, așa cum sînt simple variante și lepșit – folosit ca termen insultător în comediile lui Alecsandri –, și clepșit. Din descrierile citate se vede și că este vorba de două jocuri diferite, dar care au unele elemente în comun. Primul sens cu care este înregistrat în dicționarele noastre cuvîntul leapșă e „lovitură dată cuiva cu palma” (DEX). E foarte probabil ca denumirea loviturii să fi dat numele mai multor jocuri, în funcție de tradițiile din diferite zone românești. Astfel, leapșa (sau de-a leapșa) poate fi jocul în care copilul legat la ochi primește lovitura (joc asemănător cu bîza), dar și cel în care lovitura transmite rolul de a alerga după ceilalți. Bucovineanul Simion Florea Marian a înregistrat primul tip de joc, munteanul Petre Ispirescu – pe al doilea (reprezentînd foarte probabil sensul cel mai răspîndit astăzi al cuvîntului). Dicționarele noastre au preluat una sau alta dintre descrieri: dicționarul academic (Dicționarul limbii române) rezumă descrierea „bucovineană”, dicționarul lui A. Scriban – pe cea „sudică”, În DEX s-a optat pentru prudență: „de-a leapșa = numele unui joc de copii”. Explicația etimologică dată de majoritatea dicționarelor (și, într-o recenzie, de Iorgu Iordan) invocă sursa onomatopeică: imitarea zgomotului produs de o lovitură cu palma (leap, leop, leapa, hleapș etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.