Leapșa

Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
„Cu bule“ jpeg

Leapșa este unul dintre jocurile copilăriei foarte des evocat în prezent, chiar în contexte noi, cu sensuri extinse și figurate. Fiind vorba de un joc extrem de simplu și de răspîndit, traseele de metaforizare sînt destul de transparente, esențială fiind ideea de transmitere a unui anumit rol de la un individ la altul. La un moment dat, părea să predomine interpretarea negativă, termenul fiind folosit pentru a caracteriza maniera elementară, rudimentară, imatură de a practica un joc mai complex, competitiv. Cuvîntul apărea, astfel, în etichetarea sarcastică a partidelor de fotbal: „jos în arenă se juca orice în afară de fotbal: concina, polca pe furate, leapșa, numai fotbal nu” (Informația Bucureștiului, 1973); fotbaliștii „jucau un fel de țurcă, combinată cu ușoare elemente de leapșa pe ouate” (Cuvîntul nou, 1973). 

În ultimele decenii, s-a răspîndit tot mai mult un alt uz extins, lipsit de conotații negative: prin leapșa (echivalent al unuia dintre sensurile termenului englezesc polisemantic tag) se denumește o practică ludică sau mobilizatoare a comunicării electronice și a rețelelor de socializare. Noua leapșă constă în a lansa o temă de discuție sau de acțiune, a formula o provocare la care să răspundă alți interlocutori, în a transmite (prin etichetare, prin tag-uri) o sarcină, ca stimul de creativitate; în aceste noi contexte, se vorbește deci de leapșa care a fost pornită, lansată, inițiată, dată mai departe, primită, preluată; adesea, împrumutul lexical (substantivul tag, verbul adaptat a tăgui sau a tagui) stau alături de revalorificarea cuvîntului vechi și popular leapșă: „am taguit în leapșă și alți prieteni povestitori” (revistadepovestiri.ro), „am inițiat o leapșă și te-am taguit și pe tine!” (sigina.ro). O serie de campanii au preluat termenul: „De Ziua Mediului, companiile intră în «Leapșa Reciclării»” (reciclamimpreuna.ro), „Campania «Leapșa faptelor bune – Binele continuă» va fi extinsă în școlile din zonele defavorizate” (bizbrasov.ro), „Campania de vaccinare, în faza „leapșa” pe Facebook” (libertatea.ro), „Klaus Iohannis dă leapșa într-o campanie pentru citit” (digi24.ro).

Cuvîntul leapșa este atestat spre sfîrșitul secolului al XIX-lea, în textul despre jocuri publicat de Petre Ispirescu mai întîi în foileton (1884), un an mai tîrziu în volum: „Unul din toți copiii este «leapșa». Ea stă în mijloc, și ceilalți copii prin preajmă o hărțuiesc cu vorba, cu semne și cu sărituri, dîndu-i a înțelege neputința de a scăpa de ponosul ce poartă. Leapșase răpede la cîte unul și, dacă-l poate atinge cu mîna, cel atins se face el leapșa” („Jucării și jocuri de copii“, în Tribuna Sibiului, nr. 167, 1884). Cam în aceeași perioadă, folcloristul Simion Florea Marian descrie, în volumul Înmormîntarea la români (1892), mai multe jocuri practicate la priveghi, între care e menționată și cleapșa: „se pun mai mulți băieți într-un șir. Unul dintre dînșii ține pe cel dintîi de ochi iar altul dinapoi îi dă o cleapșă, adică o palmă peste spate. După ce a căpătat cleapșa, îi dă drumul, și el trebuie să caute pe cel care l-a clepșit și, de-l gîcește, îl apucă de cap și-l pune în locul său” (p. 203-204). Într-o notă, autorul precizează că termenul cleapșă e frecvent în Bucovina, unde circulă și verbul a clepși – cu sensul „a pălmui, a bate”, precum și participiul adjectival clepșit – „bătut la cap, prost, năuc”.  

E destul de clar că leapșă și cleapșă sînt variante ale aceluiași cuvînt, așa cum sînt simple variante și lepșit – folosit ca termen insultător în comediile lui Alecsandri –, și clepșit. Din descrierile citate se vede și că este vorba de două jocuri diferite, dar care au unele elemente în comun. Primul sens cu care este înregistrat în dicționarele noastre cuvîntul leapșă e „lovitură dată cuiva cu palma” (DEX). E foarte probabil ca denumirea loviturii să fi dat numele mai multor jocuri, în funcție de tradițiile din diferite zone românești. Astfel, leapșa (sau de-a leapșa) poate fi jocul în care copilul legat la ochi primește lovitura (joc asemănător cu bîza), dar și cel în care lovitura transmite rolul de a alerga după ceilalți. Bucovineanul Simion Florea Marian a înregistrat primul tip de joc, munteanul Petre Ispirescu – pe al doilea (reprezentînd foarte probabil sensul cel mai răspîndit astăzi al cuvîntului). Dicționarele noastre au preluat una sau alta dintre descrieri: dicționarul academic (Dicționarul limbii române) rezumă descrierea „bucovineană”, dicționarul lui A. Scriban – pe cea „sudică”, În DEX s-a optat pentru prudență: „de-a leapșa = numele unui joc de copii”. Explicația etimologică dată de majoritatea dicționarelor (și, într-o recenzie, de Iorgu Iordan) invocă sursa onomatopeică: imitarea zgomotului produs de o lovitură cu palma (leap, leop, leapa, hleapș etc.).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Artistul Mihai Mărgineanu, mesaj pentru părinți: „Băi, voi știți ce fac copiii voștri în Vama Veche?”
Prezent pe litoral pentru un concert, dar și pentru a-și însoți copiii adolescenți, care și-au dorit să-și petreacă mini-vacanța pe litoral, Mihai Mărgineanu s-a declarat șocat de ce a văzut în Vama Veche
image
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut până acum” VIDEO
La o aruncătură de băţ de Galaţi şi Brăila - zona Munţilor Măcin - a reintrat în circuitul turistic din România, după construcția podului peste Dunăre. Mii de turiștii vizitează în această perioadă pădurile pline cu bujori, care oferă un peisaj absolut mirific.
image
Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel și ce „ne paște” dacă o combinăm cu multe ouă și alcool
Nelipsită de Paște, de masa românilor, carnea de miel este bogată în fier și proteine, acizi grași Omega 3, însă nu este recomandată tuturor. „Nu trebuie să combinăm această carne cu un consum mare de ouă sau alcool, așa cum se întâmplă la noi”, avertizează medicii.

HIstoria.ro

image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.