Lăsaţi presa să ajungă la cititori!

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Distribuitorii de presă au anunțat săptămîna trecută că, în sectorul 4 al Capitalei, Primăria îi reprimă pur și simplu închizînd, abuziv, chioșcurile. La ora la care scriu aceste rînduri, se organizează chiar o grevă de-o zi a distribuitorilor de presă din București. Primăria sectorului zice că nu-i așa, se jură că adoarme seara și se trezește dimineața cu libertatea presei în minte, că se închină la ea ca la o icoană și dă cu cifre: doar în ultimul an au autorizat zeci de chioșcuri. Distribuitorii zic invers, că în ultimul an Primăria îi fugărește prin sector, că le refuză autorizările, că pune Poliția Locală pe ei. La o primă vedere, ai zice că ne aflăm într-una din acele tipice situații dîmbovițene, tulburi și zgomotoase, fără importanță, în care tarabagiii se ceartă cu Primăria. Totuși, acest incident este doar un episod al unei tragedii care durează de prea mulți ani: prăbușirea rețelelor de distribuție a presei.

În România anului 2017, orașe întregi nu mai au nici măcar un punct de difuzare a presei. Nu mai vorbim de rural – acolo aproape că nici un editor de presă nu-și mai pune în minte să ajungă. Mari artere ale marilor noastre orașe sînt lipsite de puncte de difuzare a presei. Cartiere întregi din aceste mari orașe nu au nici măcar un chioșc. Ședințele lunare de management ale publicațiilor încep, invariabil, cu anunțul că unul sau doi sau trei distribuitori locali de presă au dispărut de la ultima întrevedere.

Nu puțini sînt cei care susțin că asistăm la un tăcut efort, îndelung și transpartinic, al tuturor partidelor de a subția pe cît se poate legătura dintre presă și public. Un public mai numeros asigură, de fapt, independența presei, căci îi permite să se autosusțină. Dimpotrivă, un public mai firav duce, pe de o parte, la salarii mici în presă, ceea ce face imposibilă angajarea unor oameni de calitate și, pe de altă parte, la nevoia de supraviețuire prin injecții de bani aduși de patroni din alte afaceri, ceea ce pune presa direct în buzunarul acestora și o transformă într-o păpușă servilă. Avem presa pe care o avem, în primul rînd, pentru că nu avem cititori. Și, iată, una dintre cauzele cele mai importante pentru care nu avem cititori este îngustarea pînă aproape de sufocare a accesului publicațiilor la ei. Aceeași este și situația în piața de carte – lipsa librăriilor este direct legată de faptul că românii citesc cel mai puțin din UE. Aceeași este situația pieței de film – ce folos să ai cîțiva excelenți oameni de film la București, dacă nu mai există cinematografe în țară? Aceeași este situația în piața de muzică – lipsa sălilor de concert face să avem una dintre cele mai insignifiante piețe muzicale dn Europa. Aud că, în România, țară cu aproape 20 de milioane de locuitori, un disc de aur înseamnă o vînzare de 5000 de unități, adică exact cît în Singapore (5,6 milioane de locuitori) sau în Islanda (aproape 400.000 de locuitori)! Facem figură de primitivi și idioți cu această lipsă de interes pentru dezvoltarea infrastructurii menite să susțină o relație cît mai vastă între creator și public. Înțelegem asta?

În general, legătura dintre cultură în sensul cel mai larg și oameni este, la noi, un fel de punte strîmtă din frînghii care se clatină de cîte ori cîte un primar își asmute copoii după un chioșc pe a cărui tarabă stă cuvînt scris. Nu mă miră că, în fața acestei realități, a înflorit conspiraționismul. Cineva ne vrea tîmpiți, cred foarte mulți. De ce ne vrea tîmpiți? Aici răspunsul e imprecis: ca să ne fure sau ca să ne manipuleze sau ca să jucăm pe sîrmă, în fine, nu e clar. Cine ne vrea tîmpiți? Aici, imaginația românului explodează și indică precis pe dușman: rușii, americanii, Mossad-ul, ungurii, pesediștii, băsiștii, masonii, Soros, oculta, finanța, cancelariile etc. – meniul e enorm și fiecare servește ce i se potrivește mai bine. Dar dacă, de fapt, nu ne vrea nimeni tîmpiți, ci ne tîmpim noi înșine, zi de zi, ceas de ceas și-n proporție de masă, ca să zic așa?

Știu, orice pledoarie pro domo sua este primită cu maximă neîncredere în România, țara neîncrederii cronicizate. Totuși, încerc. Mai ales că pledoaria mea este doar prin efect pentru cauza propriei noastre case, revista Dilema veche. Pledoaria mea este, de fapt, pentru apărarea libertății presei, pentru drepturile noastre, ale autorilor din presa scrisă, de a scrie pentru dumneavoastră, și dreptul dumneavoastră de a avea acces la ce scriem noi. În plus, și noi, cei care scriem presa pe care o citiți, sîntem cititori de presă la rîndul nostru. Așadar, cînd spun că pledoaria mea este, de fapt, pentru noi toți, nu greșesc. Este o pledoarie pentru sănătatea societății în care trăim, căci căile de comunicare între cei care fac presă scrisă și public trebuie să fie, tot timpul, 100% deschise. Așa cum sîngele trebuie să circule neoprit prin organism ca să fim sănătoși, ziarele și revistele trebuie să circule neoprite peste tot, pentru ca țara să fie sănătoasă. Chiar dacă acum Primăria sectorului 4 va deveni mai rezonabilă, chestiunea tot nu se va rezolva. E nevoie de o lege care să protejeze în mod real real vînzarea de tipărituri în România.

Ca orice politician (deși el era departe de fi chiar orice politician), Thomas Jefferson se enerva pentru că ziarele scriau altfel decît credea el că trebuie să scrie. Poate că el avea dreptate, poate că ziarele aveau dreptate – nici măcar acum, după atîta timp, istoricii nu cad de acord asupra acestei chestiuni. Dar el, Thomas Jefferson, a scris una dintre cele mai puternice fraze ce s-au scris vreodată despre presă. Într-o scrisoare din 1787, spune: „…dacă ar fi să cadă asupra mea sarcina de a decide dacă să avem un guvern fără presă sau o presă fără guvern, nu aș avea nici o clipă de ezitare să aleg a doua variantă“. Cînd vom pricepe că o asemenea idee pusă la fundamentul unei țări o face cea mai puternică din lume, vom putea să sperăm că avem un viitor.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Securitate cibernetica lacat siguranta FOTO Shutterstock
Amenzi drastice pentru companiile care nu iau măsuri de securitate cibernetică. Sancțiunile pot ajunge și la 10 milioane de euro
Companiile din energie, transport, sănătate, financiar-bancar, apă potabilă și infrastructură digitală, servicii poștale și de curierat, gestionarea deșeurilor, industria chimică sau cea alimentară trebuie să ia măsuri de securitate cibernetică, în caz contrar riscând amenzi de până la 10 mil. euro.
JESSIE ELLIS PAPUSI profimedia jpg
Nu poate face copii, așa că are grijă de bebeluși de jucărie: „Păpușile mă ajută!”
Jess Ellis (29 de ani) își dorește nespus să devină mamă, însă din cauza unor probleme de sănătate, acest lucru este aproape imposibil pentru ea. Cu toate acestea, ea își „hrănește” spiritul matern având grijă de păpuși care arată exact ca niște bebeluși reali.
anaf antifrauda sigilare depozit jpg
Cum poți evita să devii ținta controalelor ANAF
În 2025, IMM-urile din România sunt mult mai „slăbite” în fața schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce poate duce la o creștere a numărului de insolvențe și falimente, și implicit la intensificarea controalelor ANAF, susțin experții.
Masina de spalat rufe jpg
Motivul pentru care e recomandat să adaugi o lingură de zahăr în mașina de spălat. Pare o glumă, dar e un truc de mare ajutor
Zahărul, cunoscut mai ales pentru utilizarea sa în bucătărie, ascunde un secret neobișnuit: poate deveni aliatul tău de nădejde în îngrijirea hainelor.
durere gat   foto pixabay jpg
Ce poate indica răgușeala. Cărui medic specialist i te adresezi când apar manifestări supărătoare la nivelul gâtului
Dacă răgușești sau rămâi fără voce ar putea fi vorba de o problemă la nivelul tiroidei. La fel de bine cauza disfoniei ar putea avea însă legătură cu anumite vicii, sau cu infecții din sfera ORL. Prezentarea la medic se impune.
mancare romaneasca buna jpg
Secretele celor mai delicioase sarmale. Ce sunt și cum se prepară cuiburile de cinci, o regină a bucătăriei tradiționale arhaice românești
Preparatele tradiționale românești sunt printre cele mai delicioase din lume. Sarmalele, împrumutate și mai apoi reinventate de români sunt în top.
Supa de linte  Sursa foto shutterstock 309501530 jpg
Supa bună pentru creier și inimă. Se prepară simplu și e un adevărat medicament pentru sănătate
Avem nevoie de alimente care să susțină sănătatea noastră fizică și mentală. O supă sănătoasă, bogată în nutrienți esențiali, poate fi soluția perfectă pentru a sprijini atât creierul, cât și inima. Iată o rețetă simplă, dar plină de beneficii, care combină ingrediente naturale și pline de vitamine:
donald trump sah/FOTO:X
Ce se va întâmpla cu România și cu NATO în era Trump. General: „Problema e că autoritățile nu-și fac treaba și nu explică asta oamenilor”
Numeroși experți și analiști militari se tem că Donald Trump va scoate SUA din NATO sau le va dezangaja din alianță și va lăsa Europa singură în fața rușilor. Experții contactați de „Adevărul”, doi cunoscuți generali care au lucrat cu americanii, explică de ce nu trebuie să ne panicăm.
curcan istock jpg
Rețeta delicioasă de curcan umplut la cuptor. În ce amestec trebuie să stea carnea pentru un gust aparte
Este o rețetă delicioasă, care deși pare destul de migăloasă, se pregătește, de fapt, foarte ușor! Cu numai câteva ingrediente, putem face un curcan umplut de care nu ne vom mai sătura!