La vînătoare

Publicat în Dilema Veche nr. 190 din 27 Sep 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ele nu există şi nu acţionează doar în Serbia, dar aici au devenit o ţintă a ziarelor şi revistelor, o preocupare sociologică, într-atît încît au căpătat şi o denumire: sponsorusa, tinere atrăgătoare (sau chiar mai mult decît atît) dispuse să se ofere în schimbul "sponsorizărilor" venite de la bărbaţii bogaţi, fie ei oameni de afaceri, sportivi, actori sau mafioţi. Tabloidele publică ghiduri cu locurile unde pot fi abordate aceste ţinte, ce fel de fete preferă ei, ce automobile posedă, şi nu e omisă informaţia cea mai importantă: ce avere au. "Nu sînt fete de origine modestă, venite de la ţară în metropolă ca să-şi valorifice farmecele. Sponsorusa este tipul femeii urbane, locuind singură sau cu părinţii" - scrie Jutjarni List, cotidian croat. Desigur, există şi fete care se lasă cumpărate cu un parfum bun, cu haine de firmă sau cu vreo operaţie estetică. Dar, în general, vor stabilitate. Sînt persoane bine educate, ştiu să se poarte, ştiu limbi străine şi adeseori au o diplomă universitară. Vînătoarea nu se opreşte la prima pradă obţinută: Sandra Nikolici, manechin, a ieşit în lume cu fotbalistul Vladimir Ivici (jucător în campionatul grec), pe urmă cu baschetbalistul Marko Jarici (jucător în Statele Unite), se spune că ar fi flirtat cu actorul american Bruce Willis, iar recent s-a căsătorit cu cel mai tînăr miliardar rus, Andrei Melnicenko. Pentru ea globalizarea nu e un concept teoretic. Succesul nu le aduce simpatia opiniei publice: sînt considerate prostituate de lux, deşi îşi oficializează legăturile la autorităţile civile şi la Biserică. Există ziare şi reviste care îşi sporesc tirajul arătîndu-le cu degetul. Cînd legătura se termină prost şi revistele publică pozele vînătăilor lor, lumea zice "au ce au căutat". Dar nu toţi sînt la fel de intoleranţi: "Cînd puterea economică e în mîinile unui număr mic de oameni, drumul convenţional al femeilor către respect, prestigiu şi bogăţie este barat. Denigrate de bărbaţi şi de femei, aceste fete sînt, de fapt, simbolul anilor sumbri ai războiului, un fenomen social kitsch" - scrie Zoran Cirjakovici, ziarist. Un fotbalist sîrb a zis odată că "dacă fetele astea ar organiza într-o zi o grevă, ar fi cea mai mare manifestare sindicală din istoria Serbiei". ( M. B. )

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi