La un ocean distanță

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

SUA și Europa sînt la un ocean distanță. Oceanul s-a lăbărțat în cei patru ani scurși de cînd e președinte Donald Trump. Dar pare că distanța dintre Europa și America e ceva mai mică decît cea dintre America și Europa. Pentru că vechiul continent se simte în continuare mult mai legat economic, geopolitic și afectiv de America decît se simte America legată de Europa. E ca o iubire între două surori. Cea mare o iubește sincer și necondiționat pe cea mică, deși aceasta s-a emancipat și uneori pare că a luat-o razna.

Alegerile prezidențiale americane stîrnesc agitație și în cancelariile europene. Rezultatele sînt așteptate cu emoție și încordare. Indiferent cine va fi președinte începînd cu ianuarie 2021, e mult de lucru pentru a reface această relație. Cu puțin timp înaintea alegerilor din SUA, programate pe 3 noiembrie, ministrul german de Externe Heiko Maas vorbește într-un articol despre „un nou început” în relațiile transatlantice. „Noi, germanii, am învățat un lucru de la SUA în ultimele decenii: democrația are nevoie de reguli acceptate de toți reprezentanții săi. Asta înseamnă că există nu numai învingători străluciți, ci și buni învinși. Asta presupune cultivarea unei relații civilizate cu democrații. Acolo unde cei care gîndesc diferit sînt transformați în dușmani, democrația are de suferit.” Sarcina viitorului președinte american ar fi fie aceea de a închide rupturile pe care această campanie electorală le-a extins.

O Americă repliată spre sine, preocupată de propriile clivaje, înseamnă o Americă mai slabă în plan internațional. Pentru Europa, asta înseamnă un impuls suplimentar să-și (re)definească prioritățile în materie de securitate. Europenii au crezut că, în relația cu Statele Unite, anumite principii, cum ar fi, de pildă, articolul 5 cu privire la solidaritatea membrilor NATO, sînt eterne și imuabile. S-au bazat constant pe SUA și s-au implicat prea puțin ca să rezolve, pe cont propriu, crizele din vecinătate. Donald Trump a arătat mai degrabă dispreț pentru principii, fiind mult mai preocupat de cadrul formal și de susținerea financiară a Alianței. Indiferent cine va cîștiga alegerile americane, Europa va trebui să-și cultive obiectivele de securitate, crede Heiko Maas. „Doar o Europă care face eforturi pentru a-și îngriji în mod independent propriile interese de securitate va rămîne un partener atractiv pentru SUA în viitor. Și de aceea trebuie să fie în continuare preocuparea noastră. Pentru că nu există o alternativă responsabilă pentru Europa la parteneriatul de securitate cu SUA.” Președintele Franței Emmanuel Macron sugera și el, recent, o refacere a relației: „Un aliat pe care îl iubim este un aliat pe care alegem să îl iubim. Nu îl iubim pentru că sîntem total dependenți de el”. Soluția lui Macron e „fără divorț, ci o cameră separată”.

Realegerea lui Donald Trump înseamnă o accelerare a driftului: Europa, începînd cu Germania și Franța, își va accentua autonomia față de SUA. Dar nici dacă va fi ales Joe Biden, care a anunțat o reorientare a politicii internaționale americane inclusiv spre Europa, această mișcare nu va putea fi evitată. E drept, candidatul democratic pare mai eurofil decît Donald Trump: a promis că SUA vor restabili acordul climatic de la Paris (semnat în 2015 de Barack Obama, abandonat în 2018 de Donald Trump), că, odată ales președinte, va găzdui la Washington un summit al democrației despre principii, valori și bune practici și că va reînscrie America pe calea multilateralismului.

Dar viitorul relațiilor transatlantice va fi determinat mai degrabă de politica față de Beijing decît de legăturile dintre Washington și capitalele europene. Și Donald Trump, și Joe Biden cred că ascensiunea Chinei reprezintă marea provocare strategică pentru SUA în viitorul apropiat. Așa că într-acolo se vor îndrepta eforturile diplomatice. E o miză importantă și pentru Europa. Și Germania, și Franța văd aici potențialul cooperării transatlantice. Chiar dacă realitățile economice sînt diferite – Europa rămîne cel mai important partener economic al Chinei –, principiile sînt comune. Și SUA, și Europa cred în democrație, drepturile omului și comerț liber. SUA ar putea deci găsi în Europa un avocat eficient al acestor principii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Isu Smurd
Octogenari atacați în propria casă pentru a fi jefuiți de trei tineri și doi copii. Bătrânii au ajuns la spital
Doi octogenari, frate şi soră, din județul Gorj au fost atacaţi în propria locuinţă, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie. Cinci tineri au intrat forțat în locuința acestora și ar fi lovit cu obiecte din lemn pe unul dintre bătrâni.
surse ap racheta cazuta in polonia lansata de fortele ucrainene impotriva unei rachete rusesti 18809622 webp
Două rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul atacului masiv de azi asupra Ucrainei
Două rachete rusești ar fi survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, fiind observate în dimineața zilei de astăzi în nordul țării de către unii localnici, scrie presa locală.
toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.