La un ocean distanță

Publicat în Dilema Veche nr. 864 din 29 octombrie - 4 noiembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

SUA și Europa sînt la un ocean distanță. Oceanul s-a lăbărțat în cei patru ani scurși de cînd e președinte Donald Trump. Dar pare că distanța dintre Europa și America e ceva mai mică decît cea dintre America și Europa. Pentru că vechiul continent se simte în continuare mult mai legat economic, geopolitic și afectiv de America decît se simte America legată de Europa. E ca o iubire între două surori. Cea mare o iubește sincer și necondiționat pe cea mică, deși aceasta s-a emancipat și uneori pare că a luat-o razna.

Alegerile prezidențiale americane stîrnesc agitație și în cancelariile europene. Rezultatele sînt așteptate cu emoție și încordare. Indiferent cine va fi președinte începînd cu ianuarie 2021, e mult de lucru pentru a reface această relație. Cu puțin timp înaintea alegerilor din SUA, programate pe 3 noiembrie, ministrul german de Externe Heiko Maas vorbește într-un articol despre „un nou început” în relațiile transatlantice. „Noi, germanii, am învățat un lucru de la SUA în ultimele decenii: democrația are nevoie de reguli acceptate de toți reprezentanții săi. Asta înseamnă că există nu numai învingători străluciți, ci și buni învinși. Asta presupune cultivarea unei relații civilizate cu democrații. Acolo unde cei care gîndesc diferit sînt transformați în dușmani, democrația are de suferit.” Sarcina viitorului președinte american ar fi fie aceea de a închide rupturile pe care această campanie electorală le-a extins.

O Americă repliată spre sine, preocupată de propriile clivaje, înseamnă o Americă mai slabă în plan internațional. Pentru Europa, asta înseamnă un impuls suplimentar să-și (re)definească prioritățile în materie de securitate. Europenii au crezut că, în relația cu Statele Unite, anumite principii, cum ar fi, de pildă, articolul 5 cu privire la solidaritatea membrilor NATO, sînt eterne și imuabile. S-au bazat constant pe SUA și s-au implicat prea puțin ca să rezolve, pe cont propriu, crizele din vecinătate. Donald Trump a arătat mai degrabă dispreț pentru principii, fiind mult mai preocupat de cadrul formal și de susținerea financiară a Alianței. Indiferent cine va cîștiga alegerile americane, Europa va trebui să-și cultive obiectivele de securitate, crede Heiko Maas. „Doar o Europă care face eforturi pentru a-și îngriji în mod independent propriile interese de securitate va rămîne un partener atractiv pentru SUA în viitor. Și de aceea trebuie să fie în continuare preocuparea noastră. Pentru că nu există o alternativă responsabilă pentru Europa la parteneriatul de securitate cu SUA.” Președintele Franței Emmanuel Macron sugera și el, recent, o refacere a relației: „Un aliat pe care îl iubim este un aliat pe care alegem să îl iubim. Nu îl iubim pentru că sîntem total dependenți de el”. Soluția lui Macron e „fără divorț, ci o cameră separată”.

Realegerea lui Donald Trump înseamnă o accelerare a driftului: Europa, începînd cu Germania și Franța, își va accentua autonomia față de SUA. Dar nici dacă va fi ales Joe Biden, care a anunțat o reorientare a politicii internaționale americane inclusiv spre Europa, această mișcare nu va putea fi evitată. E drept, candidatul democratic pare mai eurofil decît Donald Trump: a promis că SUA vor restabili acordul climatic de la Paris (semnat în 2015 de Barack Obama, abandonat în 2018 de Donald Trump), că, odată ales președinte, va găzdui la Washington un summit al democrației despre principii, valori și bune practici și că va reînscrie America pe calea multilateralismului.

Dar viitorul relațiilor transatlantice va fi determinat mai degrabă de politica față de Beijing decît de legăturile dintre Washington și capitalele europene. Și Donald Trump, și Joe Biden cred că ascensiunea Chinei reprezintă marea provocare strategică pentru SUA în viitorul apropiat. Așa că într-acolo se vor îndrepta eforturile diplomatice. E o miză importantă și pentru Europa. Și Germania, și Franța văd aici potențialul cooperării transatlantice. Chiar dacă realitățile economice sînt diferite – Europa rămîne cel mai important partener economic al Chinei –, principiile sînt comune. Și SUA, și Europa cred în democrație, drepturile omului și comerț liber. SUA ar putea deci găsi în Europa un avocat eficient al acestor principii.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.