La periferia Europei, sub ochii europenilor

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Bătălia cu giganții jpeg

Zeci de mii de oameni protestează la Minsk, în fiecare week-end, de mai bine de o lună, împotriva realegerii lui Aleksandr Lukașenko. „Ultima dictatură din inima Europei“, așa cum a numit George W. Bush regimul din Belarus în 2005, pare însă de neclintit. Lukașenko e la putere din 1994 și conduce statul într-un stil care într-adevăr amintește de perioada sovietică: vocile din opoziție sînt intimidate sistematic și eliminate rînd pe rînd, canalele mass‑media sînt controlate, rezultatele alegerilor sînt cunoscute înainte de vot, iar poliția secretă încă se numește KGB. Totul sub aparența democrației: Lukașenko însuși se vede ca un garant al stabilității, ca un apărător al intereselor națiunii care apără statul de interferențele străine – adică occidentale sau rusești. Chiar dacă discursul încă stîrnește unele simpatii în rîndul unei anumite părți a electoratului, Lukașenko nu e nici pe departe liderul îmbrățișat în unanimitate de popor, așa cum se visează. Nici măcar de majoritate. De unde și protestele masive după anunțarea veștii că a obținut 80% din voturi la recentele alegeri. Mii de oameni au fost arestați de la începerea mișcării de protest. Martorii vorbesc despre o intensificare a violenței polițienești pe măsură ce a crescut și contestarea publică. Nimic nu pare însă să stăvilească furia mulțimilor.

În ciuda amplorii acestor proteste, Lukașenko a exclus orice compromis. A promis, cu o jumătate de gură, o reformă constituțională viitoare. E puțin probabil să demisioneze sau să accepte o schimbare de substanță a regimului.

Moscova își menține sprijinul pentru puterea instalată la Minsk. Ba chiar e pregătită să intervină, la nevoie, dacă protestele scapă de sub control. Întîlnirea de la Soci dintre Aleksandr Lukașenko și Vladimir Putin – prima de la debutul crizei – e de fapt doar o formă de a reitera susținerea oferită de Rusia. Aleksandr Lukașenko are nevoie de acest ajutor și știe că a dansat periculos în relația cu Rusia, inclusiv în campania electorală. În condițiile dependenței economice față de Rusia, Lukașenko nu s-a ferit să acuze Kremlinul că vrea să transforme Belarus într-un stat vasal. Asta doar pentru ca apoi s-o dea brusc la întors, susținînd că Belarus e ultimul bastion de apărare a intereselor rusești în fața ofensivei puterilor occidentale. Pentru Putin, această ambiguitate e doar un semn al vulnerabilității – deci are o motivație suplimentară să intervină.

Uniunea Europeană și Statele Unite intenționează să sancționeze regimul de la Minsk – dar ce sancțiuni mai poți aplica unui stat oricum izolat? Și de această dată, lumea occidentală a ratat șansa de a crea un cadru pentru un dialog într-adevăr deschis cu Puterea de la Minsk. Da, există și o explicație, prioritățile sînt în altă parte: criza sanitară, criza economică, Green Deal, Brexit etc. Înainte de asta au fost iar Brexit, discrepanțele și contradicțiile din interiorul Uniunii, alegerile din Franța, din SUA, din Germania. Și înainte de asta… Uite așa, regimuri autoritare, nedemocratice se mențin la putere la periferia Europei, sub ochii europenilor.

Problema nu e absența determinării. Ci lipsa unei viziuni pentru ce se întîmplă în estul (nu prea) îndepărtat al Europei. Rusia, în schimb, are o viziune limpede asupra regiunii. Putin a înțeles foarte bine mizele și știe cum să joace în Ucraina sau în Moldova sau în Georgia sau în Belarus. Cel care a spus că destrămarea Uniunii Sovietice e cea mai mare catastrofă a secolului XX are contraoferte mai interesante petru liderii post-sovietici din regiune. Uniunea Europeană n-are decît un discurs despre valori democratice – și acela nu face nici două parale pentru oameni de stat ca Lukașenko. Mai ales dacă discursul nu e dublat de o ofertă concretă. Ce se întîmplă la Minsk e și o consecință a nepăsării Europei occidentale.

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.