La mulţi ani!

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Cai frumoşi jpeg

Te naști. Părinții tăi trăiesc fie din ajutorul social, fie din mici infracțiuni și din reciclarea gunoiului. Asta dacă ai noroc să ai ambii părinți. O să îți începi viața cu un handicap imens datorită alimentației îngrozitoare a mamei și apoi, după naștere, a ta. Condițiile în care trăiești sînt foarte probabil toxice sau la limita inferioară a supraviețuirii. În primii tăi ani există o șansă imensă să fii folosit la cerșit. Vei fi, în mod logic, mult mai multe zile bolnav decît un copil obișnuit. Deși nu o să știi, cel mai rău îți va fi în primii tăi doi ani. Ca atare, dezvoltarea creierului tău va fi afectată și ai șanse mari ca IQ-ul tău să fie mult mai mic decît media.

Reciclarea gunoiului va fi probabil următorul tău loc de muncă și vei începe foarte devreme, pe la 3 sau 4 ani. Dacă ești frumușel ori, din contra, ai un defect fizic sau dacă poți să cînți la un instrument, s-ar putea să scapi de reciclarea gunoiului și să continui cu cerșitul pe străzi pentru mult timp. Sînt șanse mari să rămîi pe străzi, iar casa ta să devină vreo canalizare sau să fie vreo casă de copii. Același lucru se întîmplă dacă ai prea mulți frați și surori sau dacă părinții tăi ajung în închisoare. 

Grădinița – în cazul foarte puțin probabil în care ai fost la grădiniță – și apoi școala vor fi experiențe neplăcute. Va trebui să te obișnuiești cu faptul că ești urît de o bună parte dintre copii. Îți vor da tot felul de porecle, vor rîde de vocabularul tău limitat, de igiena ta, de hainele și de mirosul tău. Profesorii te vor pune cît mai departe de tablă și te vor face să te simți prost și diferit sau, în cel bun caz, te vor ignora.

Nu te vei acomoda. Nu vei înțelege scopul învățatului. Șansele ca cineva să te încurajeze și să te ajute cu școala sînt foarte mici. Vei fi mutat în diferite locuri – cîteodată în afara țării – și vei abandona școala de mai multe ori pînă cînd decalajul educațional dintre tine și restul copiilor de vîrsta ta va deveni, practic, imposibil de recuperat.

Vei deveni agresiv și, în cel mai bun caz, un analfabet funcțional.

Dacă nu vei fi la școală, pe la 8-9 ani te „califici“ să îți ajuți familia. Nu rar o vei face furînd de prin magazine. Pe la 10 ani, prostituția și traficul de droguri or să ți se pară meserii normale. Pe la 12 ani există riscul să fii racolat și folosit de organizații criminale, pentru că ești prea mic ca să fii trimis în judecată. Înainte să faci 14 ani, e posibil să te gîndești la prostituție, furt sau vînzarea de droguri ca modalități rapide de a face bani și de a scăpa de traiul obținut de pe urma gunoiului sau furatului. Cei mai mulți copii dintre prietenii sau vecinii de aceeași vîrstă cu tine sînt deja implicați în cîteva sau în toate aceste activități ilegale.

Vei fi martorul mai multor acte de vio­lență și vei crede că violența este parte din normalitate. Vei vedea închisoarea ca pe o condiție necesară de a deveni un adult „adevărat“ și mulți din jurul tău vor intra și vor ieși constant din închisoare. Vei vedea multe droguri și oameni care abuzează de droguri. Din cînd în cînd, oamenii pe care îi cunoști vor muri în acte violente sau în urma unei supradoze.

În jurul vîrstei de 16 ani vei fi furios și frustrat de tot ce te înconjoară. Vei înțelege că ești într-o capcană și, ca să scapi, va trebui să lupți împotriva tuturor așteptărilor și, uneori, împotriva tuturor șanselor. O să ți se pară mai ușor să „te ajungi“ prin furt, jaf, vînzarea drogurilor sau prostituție.

Pentru tine, succesul va fi reprezentat de cei foarte puțini care s-au îmbogățit fiind implicați în afaceri cu droguri, furturi și ilegalități, cei care sînt la fel de needucați ca și tine, dar au mult mai mulți bani decît un locuitor obișnuit al țării tale. Este mult mai probabil că vei încerca să le urmezi exemplul decît să te întorci la școală pentru alți opt ani, cîți ai avea nevoie ca să recuperezi.

Există posibilitatea foarte mare să ajungi în închisoare înainte să împlinești 21 de ani. Ca bărbat, sînt șanse mari să fii violat în închisoare. Ca femeie, pînă la 21 de ani probabil că ești deja mamă. Șansele să fi fost violată, folosită ca prostituată, să te fi prostituat pentru a putea supraviețui și, eventual, să fi fost diagnosticată cu HIV/SIDA sînt uriașe față de cele ale unei fete obișnuite din țara ta.

Nu ai aproape nici o șansă să te integrezi în societatea normală după 21 de ani. Aproape 90% din cei ca tine care au fost condamnați o dată se vor întoarce în închisoare, cei mai mulți dintre ei destul de repede după eliberare. Asta se va în­tîm­pla iar și iar.

După ce te vei întoarce din închisoare e puțin probabil să găsești altceva de făcut în afară de reciclarea gunoiului sau de a te implica din nou în activități ilegale. E posibil să devii dependent de droguri sau alcool.

Vei trăi în mahala și vei avea copii care vor urma același ciclu.

Vei sfîrși așa cum ai început. Vei depinde de un mizerabil ajutor social, de cerșit și de reciclarea gunoiului. Vei muri cu cel puțin douăzeci de ani mai tînăr decît un locuitor obișnuit din țara ta.

Acesta este ciclul vieții pentru prea mulți copii și familiile lor. Lucrez la fiecare sfîrșit de săptămînă cu copii care sînt la a patra generație prinsă în același ciclu.

Tu – dragul meu cititor – s-ar putea să crezi că aceste experiențe sînt specifice unei anumite minorități. Una pe care unii dintre voi o urîți. Te înșeli. Majoritatea celor care trăiesc în mahala sînt oameni săraci, și nu minorități etnice.

Despre soluții, într-un articol viitor.

Valeriu Nicolae este activist pentru drepturile omului și fondator al Policy Center for Roma and Minorities.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

„southern shield” americanii in Ro foto dvid 2 webp
Militarii americani execută un exercițiu de apărare antiaeriană și antirachetă în România
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în România un exercițiu de apărare antiaeriană, potrivit Ministerului Apărării Naționale (MApN).
George Simion a votat la Roma Foto Captură Video TikTok jpg
George Simion a votat la Roma. Mesajul către românii din diaspora: „Nu sunt trădători, nu sunt persoane necalificate”
Preşedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, a votat, vineri, la secţia amenajată în cadrul Consulatului General al României la Roma. Acesta a susținut că a ales să voteze în diaspora „din respect pentru românii care trăiesc în străinătate".
insomnie jpg
Ce să faci dacă te trezești în mijlocul nopții. Un influencer a dezvăluit trucul care te poate ajuta să adormi la loc
Dacă te trezești noaptea și nu poți adormi, un truc simplu de mișcare a ochilor ar putea să te ajute. Heather Gordon, influencer în domeniul sănătății, recomandă această tehnică, susținută de știință, care stimulează eliberarea melatoninei și te ajută să adormi rapid.
ciolacu trump orban colaj x png
Ciolacu, Trump și Orban, convorbire telefonică de la Budapesta. Despre ce au discutat
Premierul Marcel Ciolacu, omologul său ungar, Viktor Orban și viitorul președinte al SUA, Donald Trump au avut o convorbire telefonică, declară surse guvernamentale pentru Adevărul.
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
Cât au ajuns să plătească românii din Germania pentru facturi: „Sunt în șoc, vă spun sincer”
Problema costului tot mai ridicat al facturilor este una de care se lovesc tot mai mulți români, chiar și cei care locuiesc dincolo de hotarele țării. O româncă stabilită în München, în sudul Germaniei, a aflat că are plătit mii de euro la întreținere, deși de abia a avut parte de căldură.
colaj foto candidati prezidentiale 2024   foto mediafax, inquam photos jpeg
Cine va intra în turul 2 al prezidențialelor, conform ultimului sondaj. Un candidat surpriză vine tare din urmă
Marcel Ciolacu continuă să fie favorit în cursa prezidenţială. Lupta pentru turul 2 este în continuare una strânsă între ceilalți candidați, dar Elena Lasconi are un mic avans.
profimedia 0934522784 jpg
Apel la Putin după condamnarea „rușinoasă” a unui medic din cauza unor comentarii privind războiul din Ucraina
Un grup de medici ruși a făcut apel la președintele Vladimir Putin cu privire la închiderea „rușinoasă” a unui medic pediatru din Moscova pentru comentarii pe care se presupune că le-ar fi făcut despre războiul din Ucraina.
Elon Musk Foto X jfif
Elon Musk a confirmat că a concediat 80% dintre angajații Twitter, după ce a cumpărat platforma. Îngrijorări în administrația americană
Elon Musk a confirmat pe platforma X că a concediat 80% din personalul rețelei de socializare de la momentul achiziționării sale. Acum au apărut îngrijorări în rândul administrației americane, după ce acesta a fost numit consilier special al preşedintelui Donald Trump.
Poiana Brașov Foto discoverpoiana ro jpg
Entuziaștii nu pot schia încă pe pârtiile Poianei Brașov. Ce spun salvamontiștii
Salvamontiștii de la Poiana Brașov avertizează cetățenii care vor să vină la schi că pârtiile nu sunt încă amenajate, scrie News.ro.