La mormîntul jurnalismului – sau cum a devenit requiemul o manea de jale

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Bun şi rău jpeg

Prin anii ’80, auzisem zvonul că Leon Kalustian, unul dintre cei mai străluciţi gazetari interbelici, trecut prin temniţele comuniste şi recuperat de A. Păunescu la Flacăra, în vremea mincinoasei deschideri, îşi scrie memoriile sub titlul Requiem la o meserie care nu mai există. Nu am văzut niciodată această carte, poate că nici nu există, poate că zvonul nu era adevărat, dar titlul mi-a rămas în minte. Era, evident, vorba despre meseria de gazetar. 

În România comunistă, meseria de gazetar/ziarist nu mai exista. Regimul o făcuse imposibilă pentru că suprimase principiile de bază ale existenţei ei. Mai întîi, în presa comunistă nu puteai fi echilibrat. Efortul de a fi obiectiv, care nu reuşeşte niciodată, dar merită întotdeauna făcut, era pur şi simplu imposibil. Ziaristul nu se putea situa decît „pe poziţii de clasă“. În concret, asta însemna că regula după care jurnalistul ascultă toate părţile implicate în ceea ce relatează şi le dă, egal, expunere în produsul său jurnalistic nu mai putea fi respectată. Dacă aveai de înfierat un chiabur în anii ’50, un burghez-intelectual în anii ’60, un tînăr hippie în anii ’70 sau un petiţionar la Europa Liberă în anii ’80, cum adică să-i dai cuvîntul să-şi spună punctul de vedere? Îl executai fără să-l vezi măcar la faţă, dacă aşa se cerea. Apoi, regula verificării din trei surse, la rîndul ei, nu mai putea fi aplicată. Dacă îţi spunea Partidul ce să scrii, cum adică să verifici din trei surse? În afara Partidului, nu mai exista nici o altă sursă, punct. Inutil să adaug, principiul libertăţii editoriale era cu totul suprimat – nu e cazul, în această privinţă, să mai explic ceva, doar ştim cum stăteam cu libertăţile în general pe vremea aceea. De fapt, partidul comunist, care se identifica perfect cu statul, considera deschis că ziariştii sînt propagandişti, iar ziarele, Televiziunea, Radio-ul sînt instrumente de propagandă. Înainte de 1990, ziariştii erau salariaţi ai statului şi ai partidului deopotrivă. Ucis de comunism, jurnalismul murise eroic şi merita un requiem, iar Leon Kalustian era unul dintre cei mai potriviţi oameni să-l scrie.

Kalustian a murit în ianuarie 1990 şi nu a mai apucat să vadă forma bizară în care a renăscut şi a murit din nou jurnalismul românesc, eliberat de cenzura de stat. Oricum, mai potrivită pentru moartea cea de-a doua a jurnalismului românesc este o manea. Un requiem ar fi o bizarerie.

După ce a căzut dictatura şi s-a isprăvit atît cu cenzura ideologică, cît şi cu monopolul asupra mijloacelor media, ai fi zis că toate condiţiile libertăţii specifice jurnalismului sînt asigurate. Şi totuşi, impresia pe care presa românească o lasă este foarte proastă. Persistă impresia generală că structurile de presă sînt, de fapt, structuri de propagandă. Unele sînt discret specializate în şantaj – este, după cum se ştie, o bună sursă de venit. În sfîrşit, mai sînt şi organizaţii media fie anume construite, fie oricînd dispuse să fie „măciuca“ unuia sau altuia, cu mercurial. Singurul lucru bun care se poate sublinia despre presa românească, la 25 de ani după căderea comunismului, este diversitatea ei. Pe taraba media a zilelor noastre găseşti – slavă Domnului! – orice. Spun bine „slavă Domnului!“ pentru că această diversitate o – şi ne –salvează, de fapt. Credibilitatea de care se bucură presa, mică sau mare, după cum citeşte fiecare sondajele şi rating-urile, vine din faptul că dezvăluie mereu porcăriile neprietenilor patronului şi, însumate, aceste dezvăluiri tind să spună tot adevărul, pentru că suma neprietenilor tuturor patronilor de presă este chiar societatea politică şi de afaceri românească. 

În momentul în care presa a încetat să mai fie o afacere profitabilă în cel mai cinstit sens al cuvîntului, a dispărut şi independenţa ei. Dacă presa ar putea exista exclusiv prin vînzarea produselor ei specifice, atunci ea ar fi ferită de influenţe, fără a fi ferită, desigur, de pasiuni ori de greşeli. Însă, cînd presa a fost îngenuncheată complet din punct de vedere financiar şi, pentru a supravieţui, a început să aibă nevoie şi de bani pe care nu ea îi produce, independenţa ei s-a încheiat. Sigur, şi calitatea profesională a ziariştilor a scăzut mult. Mai toţi se exprimă greu, au vaste lacune de cultură generală şi vădesc o incapacitate consistentă de a înţelege subiecte mai complexe. Ceea ce nu-i împiedică deloc să le abordeze curajos. Peste acest peisaj mai vin şi căderile vedetelor genului. Unele direct penale, altele direct nervoase. Adaug şi confuzia privitoare la limitele jurnalismului. Este trist, dar şi comic să vezi cum apărătorii breslei nu ştiu lucrul elementar că nu tot ce apare într-un ziar este jurnalism, după cum nu tot ce apare la televizor este jurnalism. Oameni care nu sînt jurnalişti şi nu fac jurnalism (cel mai la îndemînă exemplu îmi sînt eu însumi) se trezesc acuzaţi de procurorii morali ai presei că au maculat onoarea profesiei. Doar că nu e profesia mea! N-am practicat-o niciodată. În raport cu presa, sînt un consumator, şi-atît. Ca orice consumator, îmi spun şi eu părerea cu privire la ceea ce consum, din cînd în cînd. Eu nu sînt jurnalist şi nici unul dintre textele mele publicate în presă, în ultimii 20 de ani, nu este, nu şi-a propus să fie o mostră de jurnalism. E ca şi cum un mare chirurg, decis să apere onoarea breslei, se repede la un croitor că nu mînuieşte foarfecele cum scrie la carte. Sigur că şi chirurgul, şi croitorul se servesc, la un moment dat, în îndeletnicirile lor, de foarfece. Dar asta nu înseamnă deloc că fac aceeaşi meserie. Şi cînd te gîndeşti că aceste reproşuri vin de la directorii de opinie ai breslei, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva degringolada din mintea lor întreţine degringolada din meseria lor. 

Cum ziceam, jurnalismul românesc a murit o moarte care merită manele, şi nu requiem. Nu mă îndoiesc că va renaşte din nou şi va trăi o altfel de viaţă, cu tot cu maneliştii distruşi de jale de acum. În fond, jurnalismul va trăi cît lumea, chiar dacă moare din cînd în cînd, iar lumea nu se va sfîrşi mîine.

Sever Voinescu este avocat şi publicist.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii