La Mamaia. În 1981

Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

La începutul anilor ’80, pe cînd eram elev în clasa a V-a, am petrecut, la un moment dat, un concediu împreună cu părinții la Mamaia. Ne-am făcut de cap la unul dintre cele mai selecte hoteluri din stațiune (la vremea respectivă), Condor. Locul era înțesat de turiști străini și avea un shop de toată frumusețea, pe vitrinele căruia, mie și soră-mii, ni se scurgeau ochii, contemplînd ciocolățelele Milky Way, cutiile de Coca-Cola sau gumele de mestecat Spearmint. Pe plajă, la eternul joc cu lopățelele în nisip, soră-mea se împrietenise cu o fetiță nemțoaică. Mama ei, doamna doctor Pohl din Bonn (RFG pe atunci), se dovedi o excelentă cunoscătoare a limbii franceze, limbă vorbită și de părinții mei. Încet-încet, cele două familii s-au apropiat. Doamna doctor Pohl ne copleșea cu cadouri de la shop, îndeosebi cu dulciuri și sucuri (pe care eu și soră-mea le devoram/gîlgîiam în cameră, tăcut și febril, cu licăriri sălbatice în priviri), iar biata maică-mea le cumpăra vest-germanilor cămăși de in topit, cu motive populare, și ceramică de Horezu. Seara mergeam la restaurant cu familia Pohl ori făceam lungi plimbări pe faleză. În intervalul unei astfel de hoinăreli în amurg, un lucru neașteptat se petrecu. Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.

Bucălat, cu zîmbet incert, păream probabil plictisit și stîrneam mila. Acum, dacă ar fi fost să schimbăm puțin perspectiva narativă, acordîndu-mi-se mie postura de „reflector”, aș fi putut face următoarele precizări: nu mă plictiseam deloc, ci mă gîndeam voluptuos la modurile în care aș fi putut bea Coca-Cola și mînca ciocolata Milky Way, odată revenit la hotel – în șezlong, pe terasă, sau în pat citind; zîmbeam incert, pentru că ardeam de nerăbdare să ne întoarcem la haleala de shop din cameră și eram bucălat deoarece toate cele de mai sus nu rămîneau în stadiul de reverie diurnă, ci erau puse, sistematic, în faptă. Doctorița Pohl a întrebat-o pe maică-mea dacă vorbeam și eu franceză. „Cum să nu”, a răspuns cu mîndrie profesională (mama a fost profesoară de limba franceză), „chiar eu l-am învățat, dar, din cîte îmi spun profesorii lui, este excepțional la engleză!” 

„Oh, da?!”, a replicat doamna Pohl bucuroasă. „Ce bine! Și eu vorbesc engleza mai bine decît franceza.” Apoi, aplecîndu-se matern spre mine, m-a interogat duios: „How old are you, darling?”. Ai mei, umflați în pene, avuseseră grijă, între timp, să mă împingă, glorios, către distinsa doctoriță. Am simțit cum picioarele mi se înmoaie asemenea lamelelor de Spearmint cînd începeai să le mesteci. Surîsul incert mi-a devenit rînjet sardonic, iar fața bucălată mi s-a ascuțit ca o rocă șlefuită de vînt din deșertul arizonian. Din gît mi-a ieșit, precum un geamăt de muribund, cuvîntul „What?”, după care, biruit de convulsiile timidității, am șters-o în spatele lui taică-meu, ascunzîndu-mă umilit. În vreme ce maică-mea perora, îngrozită, ceva despre frici și copilării, în asigurările doamnei Pohl că înțelegea perfect situația, tata mi-a șoptit înfrigurat: „Tăticule, vezi valul ăla înalt cît Ceahlăul, din larg? Ei bine, acolo aș vrea să mă arunc acum, să dispar pentru totdeauna, să nu mă mai poată vedea nici măcar cuțu-bau!”. Inutil de precizat că, ani la rînd după episod, atunci cînd aveau chef să mă ia în balon, părinții mei mă întrebau, cu o intonație lătrată a vocilor, „What?”.

Prin urmare, celor predispuși să critice performanțele educaționale ale tinerilor din prezent cu argumentul „Ce serios se învăța pe vremea noastră, dom’le!” le spun un singur lucru: buchiseala cărților din trecut nu reușea să ne scoată din complexul de „lumea a doua”, pe care îl trăiam cu toții, juni ori seniori. Eram ca în bancul cu cei doi polițiști abordați de un turist rătăcit: „Do you speak English?”. „Nțț!” „Parlez-vous français?” „Nțț!” „Sprechen Sie Deutsch?” „Nțț!” „Parlate italiano?” „Nțț!” „Fala português?” „Nțț!” Disperat, omul pleacă. Unul dintre polițiști zice: „Frate, ai văzut cîte limbi știa tipul ăla?”. Celălalt răspunde: „Am văzut. Și la ce i-a folosit?”. Fără exercițiul comunicării cu alteritatea, excedați de autosuficiența lumii închise din comunism, performanța din învățătură nu ne folosea practic la nimic. Un tînăr autohton de azi, umblat prin lume, fie și în regimul virtualității electronice, chiar dacă ar ști un singur cuvînt în limba engleză, iar cuvîntul s-ar întîmpla să fie what, sînt sigur că l-ar rosti cu atîta dezinvoltură și șarm, în dialogul cu un străin, încît ar face o mult mai bună impresie decît băiețelul bucălat, cu zîmbet incert, de acum 42 de ani, de pe faleza din Mamaia.

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Omul multiplu, Editura Junimea, 2021.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.