La malul mării

Publicat în Dilema Veche nr. 247 din 10 Noi 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă, criza financiară mondială a stimulat într-un mod spectaculos investiţiile ruseşti în Muntenegru (din 2006, stat independent, suprafaţă 13.812 metri pătraţi, 598.000 de locuitori). Venceslav Leibman, un tînăr milionar rus, a investit 310 milioane de dolari într-un hotel cu 27 de etaje, în vile pe malul mării, porturi pentru ambarcaţiunile de plăcere ale adulţilor şi un parc acvatic dedicat copiilor acestora. "Datorită în mare măsură investitorilor ruşi, Muntenegru are un venit străin per capita mai mare decît orice altă ţară de pe continent. Recent, investitorii ruşi au achiziţionat şi pămînt, construind o alternativă mondenă la staţiunile din Sudul Franţei şi la cele din Turcia. Pentru ruşii cu bani, fireşte." (International Herald Tribune) Cifrele sînt impresionante, dar chiar şi cei care nu le ştiu sînt uimiţi: "Ruşii pot fi văzuţi şi auziţi peste tot: la plajă, în cluburi, în restaurantele de lux şi în recent deschisa şcoală elementară." (The New York Times, 1 noiembrie) După ce Gazprom a cumpărat din Serbia stocul majoritar de acţiuni ale companiei energetice naţionale, Rusia şi-a asigurat o poziţie dominantă pe piaţa locală a energiei, iar infiltrarea din Muntenegru este văzută ca o continuare a manevrei de consolidare în Balcanii de Vest; populaţia nu percepe cu ostilitate prezenţa milionarilor şi a miliardarilor ruşi, credinţa ortodoxă creează aparenţa unei identităţi comune. Nu sînt puţini cei care consideră că investiţiile ruseşti în Muntenegru vor favoriza, în mod paradoxal, accesul ţării în Uniunea Europeană. Ceea ce se vede depăşeşte ceea ce există - susţin unii: "Percepţia că ruşii au cumpărat totul e greşită. Doar un procent din bogăţia Muntenegrului este în mîini străine" - spune Zarko Radulovici, co-proprietarul hotelului Splendid, stabiliment de lux construit cu fonduri ruseşti. "Salutăm investitorii din peste 80 de ţări, de ce nu ruşii?" - spune ministrul Economiei şi Dezvoltării. În Raportul Uniunii Europene în domeniu se susţine că multe investiţii ruseşti au fost ocultate deoarece s-a acţionat prin terţi. Evoluţiile din Muntenegru pot fi expresia capriciilor unor oameni atît de bogaţi, încît nu mai au ce face cu banii. Privite din perspectiva acţiunilor ruseşti din Serbia, capriciile încep să aibă logica lor. (M. B.)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.