„La chiuvetă”

Publicat în Dilema Veche nr. 929 din 27 ianuarie – 2 februarie 2022
„Cu bule“ jpeg

Rapiditatea cu care se răspîndesc inovațiile glumețe ale limbajului colocvial și ale jurnalismului este impresionantă: o formulă ingenioasă are succes, devine rapid clișeu, își extinde sensul în contexte tot mai îndepărtate de cel inițial, e folosită pînă la sațietate, apoi intră în inventarul relativ stabil de expresii populare sau, cel mai adesea, e pur și simplu abandonată. Sintagma la chiuvetă, care în decurs de cîteva luni a devenit aproape termen tehnic, este una dintre cele mai recente ilustrări ale acestui proces. Fenomenul răspîndirii și al extinderii sale, petrecut sub ochii noștri, ne poate face să înțelegem mai bine mecanismul lingvistic care a dus în timp la obscurizarea atîtor locuțiuni și expresii populare și argotice cărora azi nu le mai putem găsi motivația semantică și pentru explicarea cărora lingviștii au imaginat diverse scenarii. Răspîndirea din trecut a unor inovații expresive nu beneficia de canalele de comunicare actuale, dar se petrecea, foarte probabil, prin conversație, snoave și bancuri, cîntece la modă, prin divertismentele populare ale epocilor trecute.

Probabil că un cititor al viitorului nu ar înțelege mare lucru din formulări ca „și-a făcut doctoratul la chiuvetă” (hotnews.ro, comentarii); „poate are doctorat la chiuvetă” (facebook.com) și, dacă le-ar întîlni într-un text păstrat din vremea noastră, ar avea nevoie de o notă de subsol cu explicații suplimentare. Enunțurile umoristice citate – care mizează pe surpriza lingvistică și pe complicitatea cititorului conectat la actualitate – dovedesc că sintagma la chiuvetă a căpătat deja un sens negativ mai general: „fals”, „fictiv”.

Formula vaccinare la chiuvetă s-a bucurat de un succes rapid, devenind în scurt timp eticheta publicistică preferată pentru a denumi obținerea frauduloasă a certificatelor de vaccinare, în urma unor vaccinări fictive. Succesul formulei se explică prin concretețea imaginii pe care o creează și prin efectul comic produs de scurtcircuitarea unui întreg scenariu (evocînd conținutul fiolei cu vaccin vărsat în chiuvetă, în loc să-i fie injectat unui pacient). Efectul umoristic este cu atît mai puternic, cu cît presupune și o tensiune psihologică, legată de risipă și de absurditatea mai adîncă a gestului. Comicul rezultă din contrastul stabilit între o aparență de denumire oficială, medicală (a unui tip de vaccinare) și sensul real, distructiv. de non-vaccinare, în care atributul clasificator neagă total actul. Foarte rapid, formula a devenit dominantă, în titlurile jurnalistice: „Vaccinare la chiuvetă, în Dolj” (digi24.ro); „Vaccinarea la chiuvetă, «la modă» în România” (mediafax.ro); „Cum funcționa «uzina» de vaccinare la chiuvetă din Vîlcea” (observatornews.ro) etc. Din textele articolelor se observă că formula acoperă diferite sisteme de fraudare a procesului de vaccinare, pentru care chiuveta a devenit doar o emblemă. Sintagma la chiuvetă se folosește în legătură cu verbul a vaccina, cu substantivul vaccin – „Cei care voiau «vaccin la chiuvetă» pentru a obține certificatul verde” (tvmneamt.ro) – și chiar cu sinonime ale acestora: „Medicii care imunizau «la chiuvetă» le-au spus judecătorilor că au eliberat certificatele false «din milă»” (stireadeiasi.ro); „a fost reţinut pentru imunizare la chiuvetă” (observatornews.ro).

În același context este uneori folosită și formula concurentă din pix, mai veche, desemnînd în limbajul colocvial alcătuirea de acte fictive, fără acoperire în realitate: „avem mii de români vaccinaţi fix «din pix»” (adevarul.ro), „vaccinarea «din pix» a colegului ei de birou” (money.ro); uneori, cele două sintagme apar împreună: „a cam vaccinat din pix, la chiuvetă, vreo 2.000 de persoane” (gazetanord-vest.ro).

Formula este folosită – cu satisfacție suplimentară („Nu se întîmplă doar în România!”, national.ro) – și în traducerea și rezumarea știrilor externe, în care nu apar termeni colocviali similari: „În Sicilia, vaccinarea la chiuvetă i-a băgat după gratii pe cei care au solicitat certificate fictive și pe asistenta care i-a ajutat” (digi24.ro); „Austriecii s-au vaccinat «la chiuvetă» pe bandă rulantă” (ziuanews.ro). În știrea „Un medic belgian este suspectat de vaccinarea «la chiuvetă» a 2.000 de persoane” (hotnews.ro), varianta românească își sporește prin limbaj pitorescul, în comparație cu textul inițial al agențiilor de presă, unde termenii folosiți erau neutri (în franceză fraude, fausses vaccinations, în  engleză fraud, false COVID vaccinations).  

Clișeul jurnalistic apare deja în contexte noi, mizîndu-se uneori doar pe sonoritatea lui, în asociere cu un context total diferit („Guvernarea la chiuvetă, doar în prosop”, newsweek.ro), reținînd ideea de distrugere („Democrație la chiuvetă”, catavencii.ro) sau, cel mai adesea (ca în exemplele citate mai sus, despre doctorate), specializîndu-se pentru a desemna falsificarea datelor și frauda: „Mii de pacienți, consultați «la chiuvetă», în Buzău” (realitatea.net). Noile asocieri sînt surprinzătoare și amuzante prin absurdul imaginii, dar formula are puține șanse de a se impune ca atare în limbă, dincolo de actualitatea imediată.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

politist care opreste o masina Foto IPJ Mureș jpg
Restricții de circulație în patru județe din țară, din cauza precipitaţiilor abundente
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează joi dimineața că au fost impuse mai multe restricții de circulație, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.
image png
Brioșe suculente cu lămâie. Doar 5 ingrediente, fără ouă, fără lactate – și da, tot delicioase
Uneori, rețetele cele mai bune nu vin cu liste kilometrice de ingrediente sau cu termeni culinari care îți cer un dicționar.
Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Taxele vamale dorite de Trump, blocate de un tribunal american. Reacția administrației de la Washington
Un tribunal american specializat în probleme de comerţ internaţional a blocat printr-o hotărâre publicată miercuri aşa-numitele taxe vamale "reciproce" de cel puţin 10%, dorite de Donald Trump şi impuse tuturor produselor care intră în Statele Unite.
fulgere pixabay
România nu scapă de ploi și vânt puternic. Cod galben de instabilitate atmosferică în jumătate de țară
Este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru mare parte din țară, anunță Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
BRomania, foto Instagram jpg
BRomania, păcălit cu un buchet de 700 de lei: „Furt, pur și simplu”. A comandat 101 trandafiri și a primit altceva
BRomania, alias Matei Dima, a fost păcălit chiar înainte de ziua unei bune prietene. A vrut să impresioneze cu 101 trandafiri roșii, dar s-a trezit la ușă cu alt buchet. Iată i ce s-a întâmplat!
Sofer tanar adolescent examen auto permis FOTO Shutterstock jpg
Ar putea fi instituite noi probe practice la obținerea permisului de conducere
Viitorii șoferi ar putea avea parte de mai multe probe practice după ce autoritățile statului au constatat că în România mor prea mulți oameni în accidente rutiere.
cutremur seism seismograf foto Shutterstock
Două cutremure s-au produs joi dimineață, în România. Ce magnitudine au avut
Două cutremure au avut loc joi dimineață, 29 mai, în zona seismică Vrancea, județul Buzău, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
okc jpg
calarasi inaltarea domnului foto crestin-ortodox.ro
Tradiții și superstiții de Înălțarea Domnului, sărbătorită joi. Este și Ziua Eroilor
Înălțarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paști, fiind cunoscută și sub denumirea de Ispas. Anul acesta o sărbătorim pe 29 mai, iar în această zi creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”.