La 55 de ani, Mike Tyson continuă să-i bată pe toți cei care-l enervează?

Publicat în Dilema Veche nr. 942 din 28 aprilie – 4 mai 2022
Un sport la Răsărit jpeg

Orice golan a visat măcar o dată în viaţă să ia bătaie de la Tyson. Trofeu mai mare în gaşcă greu găseşti. Tyson e ca regele junglei sau al cartierului, şmecherii se iau de el pentru a-şi face rost de un pumn şi un strop de faimă. Visul adevărat e că l-ar putea chiar pune la podea pe bătăuşul fost boxer. Într-o zi se va întîmpla şi asta. Dar n-a fost ziua în care numitul Melvin George Townsend s-a nimerit în scaunul din spatele lui Tyson într-un avion. Tînărul era, la drept vorbind, un client în aşteptarea caftelii. Deja condamnat de două ori pentru (se spune) fraudă, furt calificat, jaf etc., Townsend tocmai ieşise la lumină după 15 luni de stat prin locuri umbroase. Bun prilej pentru a-şi exersa mîna, la figurat, şi faţa, la propriu. Faza e clasică. Excitat de apropierea de „blîndul” Mike, s-a tot dat pe lîngă celebrul pasager (în timp ce un amic îl filma, fireşte) pînă cînd acesta, enervat de întreaga punere în scenă, l-a somat să înceteze. Ei bine, cînd un fost campion mondial al mai multor versiuni, poreclit şi „Cel mai rău om de pe planetă”, îţi spune să te potoleşti într-un spaţiu în care nu poţi scăpa cu fuga, ori o faci, ori o iei. Tyson, care e, altfel, binişor dus cu pluta, a făcut atîtea tîmpenii în viaţa lui, de la închisoare pentru viol pînă la muşcat din urechea adversarului în ring, încît nu-i mai pasă de una în plus. Aşa că i-a îndesat degrabă cîţiva pumni. Toată lumea a fost fericită. Tînărul zurliu a scăpat doar cu cîteva urme repede expuse filmării spre gloria veşnică, Mike s-a răcorit, iar noi avem despre ce bîrfi. Aleluia! Nimeni n-are aripi de înger şi nici coarne de drac în povestea asta. Cinstit vorbind, în adîncul sufletului nostru negru am fi vrut să beneficiem de vînjoasa companie a unui Tyson atunci cînd unii certaţi cu bunul-simţ îşi apropriază locul acela îngust al unui avion poluîndu-l fonic, comportamental sau odorant. Ca atunci cînd mai mulţi juni ai naţionalei de fotbal tineret a României au pus pe jar călătorii unui zbor prin glume de subsol, ori cînd un antrenor de handbal bine înmiresmat, aşezat pe un loc în spatele meu, se deda la bancuri fizice. Puţin a lipsit să acţionez ca Mike. Ceea ce, cunoscîndu-mă, e greu de imaginat. Dar momentul de dorinţă maximă a unei acţiuni punitive s-a întîmplat într-un avion de München cu escală la Sibiu. O doamnă bine s-a urcat şi, imediat după decolare, am simţit undele olfactive ale unui aliment strămoşesc. N-am vrut să cred că era ceea ce era, aşa că m-am întors încet, ca în filme, şi – da, da! – doamna îşi ungea tacticos zacuscă pe o felie de pîine, dintr-un borcan dosit în poşetă. Unde eşti tu, Tyson Doamne? Doar ca să te fi întors şi să rînjeşti la ea cu tot aurul din gură. Atît.

Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administrația de la Washington a făcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informații cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care îl oferă ucrainenilor.
Bătălia cu giganții jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Stupori alimentare
Urmăresc de mult, cu atenție, „bibliografia” nutriționiștilor profesioniști și, pe urmele cetățeanului turmentat care întreba mereu cu cine să voteze, întreb și eu, timid, dar tenace: „Eu ce să mănînc? Ce să beau? Cum să aleg dieta optimă?”.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miorița woke
Ca orice protestatar respectabil, și miorița originală se simte ignorată, așa că „iarba nu-i mai place, gura nu-i mai tace”.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Libertatea de exprimare între tirani, manipulatori, naivi, mizantropi și echidistanți
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profundă, intimă, a ființei filologului fusese iremediabil răscolită, devastată chiar.
„Cu bule“ jpeg
Celebrul „Suplement”
E remarcabilă îmbogățirea substanțială a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
Sînt la etapa națională a Olimpiadei de Lectură ca Abilitate de Viață.
Un sport la Răsărit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie O’Sullivan au început să plîngă. Ce se întîmplă?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb și negru – interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la șah, oponent al regimului Putin
„Doar victoria Ucrainei și distrugerea totală a mașinii de război a lui Putin pot aduce pacea, atît pentru Ucraina, cît și pentru estul Europei sau pentru Europa întreagă și, de fapt, pentru întreaga lume.”

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloasă de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de astăzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de mâncăruri din lista celor fast food este pizza. O adoră mai ales copiii. Puțini știu că acest preparat este, de fapt, o invenție, a apărut dintr-o greșeală să spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia susţine că nu va renunţa la planurile sale în Ucraina, în pofida sancţiunilor şi a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia îşi va continua 'operaţiunea specială militară' în Ucraina, în pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev şi a sancţiunilor occidentale instituite împotriva Moscovei.